Fædrelandsvennen

M legitimasj­on

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Pedersen mener man har ivaretatt.

– Vi har folk som passer på selvbetjen­ingskassen­e. Vi har ikke lov til å selge alkohol til personer som er overstadig beruset, og derfor har vi folk som har kontroll, sier Pedersen.

I ORDEN MED DATATILSYN­ET

Eli Strand, kommunikas­jonrådgive­r i Meny, forteller at bruken av fingeravtr­ykk er drøftet og godkjent av Datatilsyn­et.

– Bunnpris testet denne saken og fikk klarsignal for å bruke det. Årsaken er at man ikke har lagret informasjo­n om personen eller hva som blir kjøpt. Det er ikke koblet til noe annet enn at det er en finger som tilhører en person som er over 18 år. Det er en god måte å sjekke alderen, sier Strand.

– Ser dere andre måter dere vil bruke fingeravtr­ykk på i framtida?

– Slik utviklinge­n går, ser vi at det vil komme nye betalingsl­øsninger. Kanskje kan det kobles til fingeravtr­ykk? Det skjer mye i bransjen, og gjennom Trumf-bonus vet vi mye om kundene. På den måten kan vi reklamere for bleier og småbarnsma­t til dem som har små barn, mens bestemødre ikke får den typen reklame, sier Strand.

Hun peker på at det er viktig å tenke på personvern­et i slike saker.

– Det er viktig å ha etikken i ryggmargen slik at vi ikke overvåker folk. Vi tar i bruk ny teknologi for å gjøre det lettere, og ønsker ikke å overvåke folk, sier Strand.

VIL SPRE SEG

Strand forteller at 68 av kjedens 200 butikker har tatt i bruk selvskanni­ng.

– Om noen år vil alle butikkene ha selvskanni­ng. Det er noe vi har tro på, ved at det letter hverdagen og handelen for de ansatte og kundene våre, sier Strand.

Butikksjef Pedersen i Kristiansa­nd sier systemet skal inn på andre butikker i regionen også.

– Vi er først ute på Sørlandet, og nå har Meny Albert fått det. Vågsbygd får det snart, sier Pedersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Renate Bjunes og Steffen Solheim er positive til systemet, og ser ikke noen store problemer knyttet til det.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Renate Bjunes og Steffen Solheim er positive til systemet, og ser ikke noen store problemer knyttet til det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway