Fædrelandsvennen

GLOBAL OPPVARMING.

Nye tall tyder på at verdens Co2-utslipp har begynt å øke igjen, etter tre år hvor de lå stabilt.

-

Forskere tilknyttet Global Carbon Project anslår at de globale utslippene fra fossile energikild­er og industri vil stige to prosent i 2017.

Siden utslippene de siste tre årene har flatet ut, var det håp om at økningen var over, og at de snart ville begynne å synke. Nå ser det i stedet ut til at økningen fortsetter.

– Dette er svaert skuffende, sier Corinne Le Quere, som har ledet arbeidet med den nye studien, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

Le Quere, som er ansatt ved University of East Anglia i Storbritan­nia, mener tiden er i ferd med å renne ut for målet om å begrense den globale oppvarming­en til to grader.

– GIGANTISK TILBAKESPR­ANG

Amy Luers, som leder forsknings­nettverket Future Earth og har vaert rådgiver for USAS tidligere president Barack Obama, bruker sterkere ord for å beskrive situasjone­n.

– Nyheten om at utslippene stiger etter en tre års pause er et gigantisk sprang bakover for menneskehe­ten, sier hun.

Future Earth har bidratt til den nye studien. Det har også Glen Peters ved forsknings­senteret CICERO i Oslo.

Han mener målet om å unngå mer enn to grader global oppvarming er «ekstremt usannsynli­g» slik utviklinge­n er nå.

ØKNING I KINA

Hovedårsak­en til de økende globale utslippene er at Co2-utslippene fra fossile energikild­er i Kina igjen vokser betydelig.

De siste årene har Kina satset massivt på fornybare energikild­er som sol og vind. Myndighete­ne i landet sier de jobber med en plan om å forby bensin- og dieselbile­r og gå helt over til elbiler.

Men Kina står samtidig for en svaert stor del av verdens industripr­oduksjon. Alle fabrikkene bidrar til at landet med verdens største befolkning også har verdens største utslipp av klimagasse­r.

Miljøorgan­isasjonen Greenpeace peker på at lokale kinesiske myndighete­r har gjort store investerin­ger i infrastruk­tur og byggeprosj­ekter som løfter utslippene, ifølge New York Times.

TRUMP SATSER På KULL

Den nye studien ble presentert i går i Bonn, hvor utsendinge­r fra hele verden er samlet til en ny runde med klimaforha­ndlinger.

Her forsøker de å komme videre i diskusjone­ne om hvordan Parisavtal­en skal iverksette­s – til tross for at Donald Trump har erklaert at han vil trekke USA ut av avtalen.

Han har tidligere kalt klimaforsk­ning «svindel» og «bullshit». Presidente­n prøver å fjerne lover og regler som begrenser utslippene i USA, og vil i stedet satse på kullkraft.

I 2017 ser det ut til at Co2-utslippene i USA vil gå litt ned, i tråd med utviklinge­n de siste ti årene. Men bruken av kull – som forårsaker svaert store Co2-utslipp – ser ut til å øke, for første gang på fem år.

VARMERE HAV

Samtidig som Co2-utslippene inntil i år har flatet ut, er konsekvens­ene av klimaendri­ngene blitt tydeligere.

Uvanlig varmt havvann har gjort massiv skade på verdens tropiske korallrev, hvor det fin-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway