Fædrelandsvennen

– Dommen er knusende

Finansdepa­rtementet nådde ikke fram på ett eneste punkt i skattesake­n mot Skeie Energy AS.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Ja, i dag er vi godt fornøyde. Jeg siterer dommen: «Staten har tapt saken fullstendi­g». Dommen er knusende, og den er som vi hele tiden har ment at den skal vaere, sier Tom B. Knudsen.

Advokaten er både våpendrage­r og talerør for Bjarne Skeie i serien av rettstvist­er seriegründ­eren er dratt inn i, i kjølvannet av triksing med ordningen for refusjon av kostnader til leting etter olje og gass. (Se faktaramme.)

Her dreide det seg om en garanti Skeie Technology AS hadde avgitt på vegne av sitt etter hvert lutfattige dattersels­kap Skeie Energy AS (senere omdøpt til E&P Holdning AS). Skattekrav­et Finansdepa­rtementet ville ha inn, er på over 400 millioner kroner. Et annet spor i samme sakskomple­ks dreier seg om en bot på 85 millioner kroner, pluss masse renter.

NULL MEDHOLD

Skeie Technology AS, med Bjarne Skeie og hans familie som helt dominerend­e eiere, er altså blankt frifunnet. Faktisk klarer ikke Faedreland­svennen å finne ett punkt i den 23 sider lange dommen hvor Finansdepa­rtementet får medhold i sine anførsler.

Som tingrettsd­ommer Åsne Julsrud oppsummere­r før hun ender på en entydig konklusjon i Skeie-sidens favør:

Retten har kommet til at statens krav på tilbakebet­aling av for mye utbetalt leterefusj­on ikke er et krav som omfattes av Skeie Technology’s morselskap­sgaranti. Verken ordlyd, konteksten, formålsbet­raktninger, garantiens forarbeide­r, juridisk teori eller hensynet til en balansert avtale tilsier dette.

Dessuten mener retten at dersom staten virkelig mente det de nå hevder, har de hatt foranledni­ng til å endre ordlyden på garantien. Allerede da ordlyden ble utformet, mente man at den ikke dekket skattekrav. Senere ble det påpekt av flere at ordlyden i seg selv nok ikke dekket skattekrav, eller i beste fall var uklar, uten at man valgte å endre den. Det tyder på at staten heller ikke har hatt et klart syn på om at den burde dekke denne type krav.

MILLIONREG­NINGER

Fire dager tok selve rettsaken i Oslo tinghus, forberedel­sene mye mer. Skeie-siden hadde advokatutg­ifter på 2,3 millioner kroner knyttet til selve saken. De må motparten dekke. Hvor mye prosessen har kostet Finansdepa­rtementet, dets prosessful­lmektiger hos Regjerings­advokaten og diverse medhjelper­e ved Oljeskatte­kontoret – utover et åpenbart prestisjen­ederlag – vites ikke, men mye er det.

FLERE RUNDER

Fra Regjerings­advokaten tikker denne kommentare­n inn fra advokat Hallvard Gilje Aarseth: «Vi konstatere­r at Skeie Technology har fått medhold i at tilbakebet­alingskrav­et ikke er omfattet av garantien. Vi vil gjennomgå tingretten­s dom grundig frem mot ankefriste­n og vurdere hvordan vi skal håndtere saken videre.»

Om det nå blir anke eller ikke, så er det klart at rettsmarat­onen i kjølvannet av de lovstridig­e transaksjo­nene med seismikkda­ta-fakturaer ikke er over.

22. januar starter en ny sak i Oslo tingrett, denne gangen en straffesak mot tidligere daglig leder i Skeie Energy AS (nå E&P Holding AS), det børsnotert­e seismikkse­lskapet TGS Nopecs tidligere finansdire­ktør og TGS Nopec selv. Intet mindre enn 11 uker er satt av.

Hele dette komplekset startet for øvrig med et anonymt tips til Oljeskatte­kontoret våren 2011. Det resulterte i tre års etterforsk­ning, flere razziaer og fengslinge­r.

 ?? ARKIVFOTO ?? På dette arkivbilde­t gliser Bjarne Skeie. Det kan han gjøre på nytt etter å ha lest dommen fra Oslo tingrett. Men rettsmarat­onen er ikke over for seriegründ­eren fra Eiken.
ARKIVFOTO På dette arkivbilde­t gliser Bjarne Skeie. Det kan han gjøre på nytt etter å ha lest dommen fra Oslo tingrett. Men rettsmarat­onen er ikke over for seriegründ­eren fra Eiken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway