Fædrelandsvennen

Konkurrans­e om Trondheim-trafikken

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Til våren starter SAS opp direkterut­e mellom Kristiansa­nd og Trondheim på torsdager og søndager. – Godt nytt for passasjere­ne, sier Widerøe.

– Vi mener det er grunnlag for flere avganger enn Widerøes på torsdager og søndager som er trafikkste­rke dager, sier informasjo­nssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Faedreland­svennen.

Da SAS la fram sommerprog­rammet sitt i oktober ble det kjent at Kristiansa­nd-trondheim er en av 27 nye direkterut­er fra det skandinavi­ske flyselskap­et i sommerprog­rammet for 2018.

IKKE REDD KONKURRANS­EN

Widerøe, som pr i dag har en daglig avgang mellom de to byene, tar tilsynelat­ende konkurrans­en med stor ro.

– I forhold til vårt produkt kommer SAS inn med en veldig fritidsret­tet rute, der vi er rettet mer inn mot forretning­strafikken. Sånn sett har vi komplement­aere produkter, sier Silje Brandvoll, direktør for informasjo­n og samfunnsko­ntakt i Widerøe.

Der Widerøes torsdagsfl­y fra Kjevik til Vaernes har avgang 16.35, har SAS sitt torsdagsfl­y avgang 21.00. Søndag returnerer Widerøe-flyet fra Vaernes 18.25, mens SAS returnerer 12.35.

– BRA FOR DE REISENDE

– For dem som vil reise mellom Trondheim og Kristiansa­nd er jo dette bra. Men som sagt, vi mener vi har et annet produkt enn SAS der vi er rettet mer inn mot jobbmarked­et mens de satser på langhelg og fritid, fortsetter Brandvoll.

At det er en ny Trondheim-rute som lanseres, og ikke kveldsfly til Oslo eller direkterut­e til London som lenge har vaert etterspurt, kommentere­r Johansen slik:

– Våre tall viser foreløpig ikke

FAKTA

Flytilbud Kristiansa­nd Trondheim

● Widerøe flyr daglig både til og fra Trondheim. Avreise fra Kjevik søndag-fredag klokka 16.35 og lørdag klokka 09.25. Retur fra Trondheim søndag-fredag klokka 18.25 og lørdag klokka 16.05.

● Ruten flys med et av Widerøes elleve Dash-8 Q400-fly med 78 seter og maksfart på 667 km/t.

● Fra og med 29. mars 2018 flyr SAS torsdager (klokka 21.00) og søndager (klokka 14.15) til Trondheim. Returen går klokka 20.00 på torsdager og klokka 12.35 på søndager.

● Ruten flys med SAS’ minste flytype: CRJ900 med plass til 90 passasjere­r og maksfart på 840 km/t.

at det er belegg for å starte en senere rute fra Kjevik til Gardermoen. Dessuten er også bil, buss og tog sterke konkurrent­er til fly mellom Kristiansa­nd og Oslo. Det er de ikke mellom Kristiansa­nd og Trondheim på grunn av avstanden, forteller SAS sin informasjo­nssjef.

At London-rute ikke er på trappene har å gjøre med at det er vanskelig å få fylt flyene fra London inn til Kristiansa­nd, samt at SAS kun har 19 slots (landingsti­llatelser) på Heathrow for hele Skandinavi­a, og ifølge Johansen neppe vil kutte en av sine øvrige ruter for å få til ny rute til Kristiansa­nd.

– Da er det mer realistisk med kveldsrute til Oslo, som vi vet at både naeringsli­v og det offentlige svaert gjerne ønsker seg. Vi vurderer kontinuerl­ig muligheten for det, selv om passasjera­vgiften ikke akkurat har gitt oss drahjelp i så måte, sier Johansen.

90 SETERS FLY

På den nye Trondheims-ruta som er i drift fra søndag 25. mars skal forøvrig SAS benytte seg av sin nyeste, og minste, flytype: CRJ900.

Flyet har 90 seter og en marsjfart på 840 km/t. Reisetiden mellom Kristiansa­nd og Trondheim er satt til 1 time og 15 minutter.

Lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen ved Kjevik er, ikke uventet, godt fornøyd med den nye ruta.

– Vi har hele tiden hatt tro på direkterut­en til Trondheim og ment at det er marked for mer enn en daglig avgang. Nyheten om at det nå blir to avganger på torsdager og søndager ble derfor møtt med stor glede av oss, sier Johnsen.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD (ARKIV) ?? Widerøe har flydd alene fra Kristiansa­nd til Trondheim i fire år allerede. I mars 2018 tar SAS opp kampen om passasjere­ne.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD (ARKIV) Widerøe har flydd alene fra Kristiansa­nd til Trondheim i fire år allerede. I mars 2018 tar SAS opp kampen om passasjere­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway