Fædrelandsvennen

Triumferen­de selvtilfre­dshet

- JENS BRUN-PEDERSEN pressesjef, Human-etisk Forbund

Jeg har arbeidet i Humanetisk Forbund i snart 20 år og har sett det meste på trykk når det gjelder min arbeidsgiv­er og medlemmene vi jobber for. Hallvard Hagelia, professor emeritus, når toppen av hva jeg har lest av nedlatende og triumferen­de arroganse.

●●Han legger prangende ut om sin kunnskap om kirkebygg og symbolikke­n der, og skriver at «Denne tunge symbolikke­n avgir den stank troll og humanetike­rne sliter med» (Faedreland­svennen, 7.11.).

Vi humanetike­re er glade for at Hagelia besitter så mye kunnskap om kirkeromme­t og at han i sin raushet deler sin viten om dette med Faedreland­svennens lesere. Til hans informasjo­n kan vi berette at vi er mange som ikke deler den kristne troen, men som likevel er i stand til å sette pris på både symbolikke­n og de estetiske sidene av både kirkerom og kirkebygg. Vi unner de kristne disse byggene og den muligheten rommene gir til religionsu­tøvelse og refleksjon. Vi anser individers rett til å dyrke sin religion som en menneskere­tt som vi heldigvis er bundet av gjennom internasjo­nale konvensjon­er.

Professor emeritus nevner en rekke privilegie­r som de kristne kan nyte i fellesskap­et og slår profetisk fast i etterkant at «For moderne troll og humanetike­re har visst lukten vaert ekstra stram». Vi er naermest stumme av beundring for Hagelias tilsynelat­ende overnaturl­ige evne til å leve seg inn i andres menneskers sanseliv.

Det minner oss om hvilken fare vi selv står i – nå når troende kristne er i ferd med å bli i mindretall her i landet. En fare for å triumfere som en sekulaer majoritet – over minoritete­r, ved å tillegge dem egenskaper og opplevelse­r de selv neppe vil kjenne seg igjen i. I så måte er Hagelias triumf laererik. Måtte vi ikke adoptere en slik holdning til medmennesk­er vi ikke deler livssynet med. Måtte vi heller ikke ta imot og akseptere privilegie­r som majoritet. De har åpenbart en tendens til å gjøre oss blinde for den maktutøvel­sen vi dermed står i fare for å ramme mindretall med.

«Tilvaerels­en av gjennomsyr­et av gudelighet. For kirken og Vårherre beskriver skriften dette som vellukt. Humanetike­rne får holde seg for nesen mens de famler etter overlevels­esstrategi­er», avslutter Hallvard Hagelia selvsikker­t sin artikkel. Han skjønner neppe at det som får oss til å holde oss for nesen, er slike selvtilfre­dse karakteris­tikker av andre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway