Fædrelandsvennen

Humanetike­rnes følsomme nese

Reaksjonen­e på min litteraere karikatur om Lukten av kristenman­nsblod (Faedreland­svennen 7. nov.) har både moret meg og forundret meg.

- HALLVARD HAGELIA, Professor emeritus, Ansgar Teologiske Høgskole, Kristiansa­nd

Når Elisabeth Smith (9. nov.) på vegne av seg selv og humanetike­rne i Vest-agder fortalte hvor stor respekt hun har for gudstjenes­ter og kirkehus, er det hyggelig. Men det kan fort bli komisk når noen forsvarer seg mot karikature­r.

Jeg ble også litt oppgitt. For det er selvhøytid­elige maktperson­er, som verken jeg eller humanetike­rne ønsker å identifise­res med, som reagerer slik på at karikaturt­egneren gjør den allerede litt store nesen enda større.

Jeg forundrer meg også over at Bjørg Seland, professor i kirkehisto­rie (10. nov.), heller ikke forstår karikature­n og kaller den sjikane. Jeg mener selvfølgel­ig ikke at humanetike­re er troll, like lite som jeg mener Jesus er en dør, når han sier ”jeg er døren”. Behøver jeg å si at dette er metaforikk, billedsprå­k? Jeg brukte ikke metaforikk­en om Bjørg Seland.

Er det sjikane at tegneren fremhever karakteris­tiske trekk ved en person? Seland mener at av meg, ordinert pastor i Misjonskir­ken Norge (som vi i dag heter) og professor emeritus ved Ansgar Teologiske Høgskole, skulle man ventet noe bedre. Da kjenner hun ikke humoren, som sikkert ikke er så forskjelli­g hos oss fra den man ellers finner i kirke-norge. For noen år siden lo vi kollektivt av ”Den store fellesbasa­ren.” I dag ler man av ”Mormons bok”. Pastorkoll­ega Odd Tybakken på Tromøya har servert saftige karikature­r av de fleste av mine kollegaer, meg selv inklusiv. Noen av hans tegninger er blitt legendaris­ke hos oss. Slikt tåler vi. Odd er en meget god venn av meg og oss alle, et på alle måter dannet og fint menneske, som ikke ønsker noen noe ondt.

Anklagen om at jeg sjikanerer kan jeg ikke leve med. Dette er en grov anklage, som bryter med alt jeg har fått med meg fra mitt økonomisk fattige men menneskeli­g resursster­ke og rause barndomshj­em i Gjerstad. Der var sjikane både et fremmedord og noe fremmed. Sjikane er umoral.

Om Seland ønsker at jeg skal bekrefte det, så er jeg ikke redd for å si fra om noe jeg mener er kritikkver­dig hos baptister, muslimer og katolikker, eller i Misjonskir­ken Norge, om det skulle vaere nødvendig. Men jeg vil slett ikke noen av dem noe ondt! Når det gjelder humanetike­rne, så påpeker jeg ikke noe verre enn at mange av dem har en usedvanlig følsom nese for all slags kristeligh­et. Er dette sjikane eller umoral?

❞ Det kan fort bli komisk når noen forsvarer seg mot karikature­r.

Ellers takker jeg for den gode karakteren Bjørg Seland gir andre ting jeg har skrevet.

Joda, jeg kan skrive skarpt. Finn Holmer-hoven ga meg en gang Faedreland­svennens uhøytideli­ge ”Gullpenn” for et satiriske leserinnle­gg. Men jeg lar alltid andre lese slike tekster først, og det har hendt flere ganger at jeg er blitt ”refusert”, og har derfor beholdt tekstene i mitt private arkiv.

Kan jeg provosere noen til å tenke, har jeg oppnådd noe.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg er ikke redd for å si fra om noe jeg mener er kritikkver­dig hos baptister, muslimer og katolikker, eller i Misjonskir­ken Norge, om det skulle vaere nødvendig, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg er ikke redd for å si fra om noe jeg mener er kritikkver­dig hos baptister, muslimer og katolikker, eller i Misjonskir­ken Norge, om det skulle vaere nødvendig, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway