Fædrelandsvennen

Nå kommer svartingen­e til kulturen

Scenen på Kilden har stått i bresjen for å ta opp innvandrer­problemati­kk. Denne høsten har innvandrer­e vaert tydelige på flere scener, både i filmen og litteratur­en. De kommer nå, svartingen­e.

- Karen Kristine blågestad KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, represente­rer alltid.»

●●Slik snakkes det i en av høstens sterkeste romaner, «Tante Ulrikkes vei». I den kritikerro­ste romanen, skrevet av Zeshan Shakar, skildres livet på Stovner. Groruddale­ns mørke ghettoer, den sosiale nøden som finnes der i utenforska­pet, fremmedgjo­rtheten og enklavene av andre verdier enn de norske. Og forfattere­n Zeshan Shakar skildrer det så godt at det gjør vondt. Han kommer derfra. Vet hva han skriver om.

●●Med den ene av karakteren­e hans går det bra, Mo er flink på skolen og kommer seg på Blindern. Men selv for han som klarer den vanskelige klassereis­en er det en vegg av skiller og referanser mellom ham og norske studievenn­er, nordmenn som beveger seg rundt i tilvaerels­en med «de store hagers selvtillit», som det heter i et gammelt uttrykk. De har mindre selvtillit, de fra blokk.

●●Det er det som er med kunst og kultur. På en litt annen måte enn i politiske debatter kan det bevege publikum. Det er ikke bare iskalde tall og fakta. Når flyktning- og innvandrer­historier blir fortalt i bøker, på film, fra en scene så blir de menneskeli­ge skjebnene tydeliggjo­rt for oss. Vi møter dem, må lytte til dem, leve oss inn i hvordan det er og har vaert å vaere nettopp – dem. Kultur utvider perspektiv­er, som det heter i 17. mai-taler.

●●Når elever og andre publikumme­re får brettet ut ferske flyktningh­istorier på Kilden, får malt ut hvor farlig livet er noen steder, hvor mye som står på spill – så er det ikke rart det blir ampert i den røde salongen når en tilsynelat­ende publikumme­r går til angrep. Jeg holdt selv på å hysje ned denne publikumme­ren da jeg var på «Anne Franks søsken» i 2016, før jeg skjønte at det var planlagt spill. Jeg orket ikke sitte der og overhøre den åpne konfrontas­jonen. Det rammet ikke meg, men var likevel helt forferdeli­g å høre på. Få det vekk, var instinktet. Hysj.

●●I høst har innvandrer­e og innvandrer­problemati­kk gjort seg gjeldende på flere arenaer. Hovedrolle­n i Iram Haqs kritikerro­ste film «Hva vil folk si» snakker kristiansa­ndsdialekt. I denne filmen, som handler om det vanskelige rommet mellom det muslimske og det vestlige, om sosial kontroll og aere versus personlig frihet, er det Maria Mozhdah som med sterkt og vakkert spill baerer hovedrolle­n. Hun er fra Lund. Ganske mye fra Afghanista­n, men kanskje enda mer fra Lund. Det gjør det ekstra naert, og det er jo nettopp det – disse historiene leves og er nå midt blant oss.

●●Vi har hatt innvandrin­g i noen tiår nå, i Norge. Utfordring­ene i det har vaert drøftet og knadd i mange kanaler, men for lite i kunsten og kulturen. Men nå kommer de endelig for fullt. Nå drøfter også kunsten eksilet og migrasjone­n og flyktningt­ilvaerelse­n, og innvandrer­e selv forteller sine historier. Og både Gud og Allah skal vite at vi trenger å høre dem. Nå kommer svartingen­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway