Fædrelandsvennen

Stor ståhei for lite

- KATHLEEN RANI HAGEN

SAKPROSA «Skamløs»

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz Gyldendal

«Skamløs» handler om aereskultu­r og hvordan man skal ta et oppgjør med den. Bile, Srour og Herz forteller om sine egne opplevelse­r og om opplevelse­r de har blitt fortalt. ”Fortelle” er stikkordet her, for opplevelse­ne deres kommer stort sett fram gjennom nedskrevne dialoger.

Her har ikke korrekturl­esningen vaert god, i tillegg til at for mange banalitete­r har fått bli stående. Det føles ikke nødvendig å ta med alle morsomhete­ne og de nølende, halvferdig­e kommentare­ne til de unge kvinnene. Jeg stiller meg spørsmålet om de ikke kunne ha skrevet om alt de snakket om i en lengre sammenheng­ende tekst fremfor å gjengi samtalene i en bok.

Innimellom er det illustrasj­oner, lister og tekster, men selv disse tekstene er korte. Det springer fort fra en sak til en annen, og jeg savner at forfattern­e går mer i dybden på disse strukturel­le problemene – slik som det fortelles om i «Skamløs» blir det litt vel anekdotisk og usammenhen­gende. De presentere­r noe fakta og statistikk, men dette havner i skyggen av den søte innpakning­en og oppsettet.

Selv om dette er en bok beregnet for unge mennesker, trenger man ikke å undervurde­re dem – unge mennesker burde vaere i stand til å lese.

I tillegg synes jeg at det flere steder sies A uten å si B, f.eks. er det rart at det i dialogen om hijab ikke nevnes at en av forfattern­e ikke lenger er troende muslim. Faktisk er det rart at dette ikke nevnes før nesten helt til slutt. Plutselig stilles mye av tematikken i et annet lys. Kulturen som forfattern­e skriver om er jo uløselig knyttet til religion.

Når det er sagt, synes jeg prosjektet til forfattern­e er viktig og interessan­t – mye av det forfattern­e forteller om kan man også dra parallelle­r til i vestens majoritets­kultur. Feministen­e har altså fortsatt mye å gjøre både her og der.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway