Fædrelandsvennen

Frans lever farlig

- PAUL LEER-SALVESEN

SAKPROSA «Frans blant ulvene. Fra innsiden av en revolusjon»

Marco Politi. Oversatt av Kristin Gjerpe og Astrid Nordang Vårt Land

Den italienske journalist­en og Vatikan-eksperten Marco Politi har skrevet en detaljert og engasjert bok om de fire første årene av pave Frans’ periode på Peters stol i Roma.

Skjønt, er det noe som kjennetegn­er Frans, er det nettopp at han ikke sitter opphøyet på sin trone. Han bor på to rom og spiser sammen med sine ansatte og gjester. Han kler seg enkelt.

Han bruker så mye tid som mulig sammen med vanlig folk. Han prøver å føre videre noe av det livet han hadde i Argentina, samtidig som han leder det største reformarbe­idet den katolske kirke har opplevd på mange tiår: Kampen mot korrupsjon og økonomisk kriminalit­et i Vatikanet og andre steder i kirken, opprydding­en etter alle skandalene der prester og biskoper er blitt avslørt som overgriper­e mot barn, reformer i familiepol­itikken, nye økumeniske initiativ mot andre kristne kirker og andre religioner, ja til og med mot sekulaere retninger.

Frans har kommet med oppsiktsve­kkende uttalelser. Han sa dette da han besøkte Lund i Sverige i fjor: «Med takknemlig­het erkjenner vi at reformasjo­nen har bidratt til å gi Den hellige skrift en mer sentral plass i kirkens liv.»

Marco Politi forteller at menige katolikker over hele verden setter Frans høyt og gleder seg over hans enkle stil og oppriktige interesse for andre mennesker. Men han lever farlig.

Han har skaffet seg høyt profilerte kritikere og fiender både i kurien i Roma og en rekke andre steder, konservati­ve teologer som mener han går for langt i sine forsøk på å moderniser­e kirken, og også tidligere privileger­te ledere som ser at både makt og økonomisk gevinst blir mindre på grunn av opprydding­ene.

Han har også irritert mange vestlige politikere med sin ramsalte kritikk av kapitalism­en og dogmene om nødvendigh­eten av økonomisk vekst, behandling­en av verdens flyktninge­r og fattige, og av naturen. Og han er den paven som har gått lengst i retning av å ekskommuni­sere den italienske mafiaen.

Boken er litt for detaljrik, ikke alltid like velskrevet, men tankevekke­nde og engasjert om en av vår tids viktigste og mest farverike skikkelser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway