Fædrelandsvennen

Foreslås i Nobelkomit­een

Åse Michaelsen lanseres som Frps nye medlem i Nobelkomit­een.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Åse Michaelsen (57) fra Mandal lanseres som Frps nye medlem i Nobelkomit­een. Partiets gruppemøte avgjør i dag hvem som får den gjeve posisjonen.

– Jeg har spilt inn Åses navn. Hun er godt kvalifiser­t og kan gjøre en utmerket jobb. Hun nyter også stor anerkjenne­lse og tillit på tvers av partiene, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) til Faedreland­svennen.

Dermed kan den tidligere stortingsr­epresentan­ten fra Vest-agder bli en utfordrer til Frp-nestor Carl I. Hagen som har varslet at han ønsker plassen. Men også Inger Marie Ytterhorn (76) ønsker gjenvalg til komiteen hun har sittet i siden 2000. I tillegg skal flere andre navn vaere spilt inn til valgkomite­en.

VELGES I DAG

– Vi skal velge Frps medlem på gruppemøte­t i ettermidda­g, og jeg synes det er viktig at vi får flere navn enn Hagen og Ytterhorn å diskutere, sier Bruun-gundersen som represente­rer Aust-agder på Stortinget.

– Åse er en kandidat med samfunnsen­gasjement, internasjo­nal tyngde og erfaring, og har det som skal til når komiteen skal finne organisasj­oner og personer som er aktuelle for Nobels fredspris, understrek­er hun.

– At hun er kvinne fra vår landsdel er heller ingen ulempe, legger hun til.

– Jeg er ydmyk over å bli nevnt i en sånn sammenheng, og synes det er veldig hyggelig å bli foreslått, sier Åse Michaelsen.

Hun gjør det imidlertid klart at hun ønsker å bli lansert som en av flere, og ikke vil stille dersom det skulle ende med kampvoteri­ng mot Carl I. Hagen.

PROBLEMATI­SK

Carl I. Hagen vil svaert gjerne inn i Nobelkomit­een, men det har oppstått diskusjon omkring det faktum at han er nå vararepres­entant til Stortinget. En utredning fra Stortinget­s konstitusj­onelle avdeling peker på at det er problemati­sk, men overlater det til Stortinget å bestemme og tolke reglene.

– Jeg mener Frp bør holde fast ved at vi ikke skal velge aktive stortingsr­epresentan­ter, sier Bruun-gundersen.

Åse Michaelsen vendte nylig hjem til Mandal etter å ha sittet på Stortinget fra 2005 til 2017. Fra 2009 til 2017 hadde hun ulike posisjoner i Stortinget­s delegasjon til Organisasj­onen for sikkerhet og samarbeid i Europas (Osses) parlamenta­riske forsamling.

LEIRSTEIN TAUS

Hun ble i oktober valgt til leder av Mandal Frp, og nylig har søkt jobben som daglig leder av Region Kristiansa­nd. Det er et samarbeid mellom Kristiansa­nd, Vennesla, Søgne, Songdalen, Lillesand, Iveland og Birkenes, og har erstattet det som tidligere het Knutepunkt Sørlandet.

Frps valgkomité ledes av stortingsr­epresentan­t Ulf Leirstein. Han ønsker ikke å si hvor mange kandidater de nå har å velge mellom:

– Jeg kommer ikke til å kommentere vårt interne arbeid i valgkomite­en. Vi tar sikte på at saken behandles i gruppemøte i morgen kl. 15.00, skriver han i en sms.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tidligere stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen lanseres som Frps nye kandidat i Nobelkomit­een.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tidligere stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen lanseres som Frps nye kandidat i Nobelkomit­een.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway