Fædrelandsvennen

Ikke ansatt en kvinne på 15 år

Anne Marie Gramstad (54) var landets første kvinnelige brannkonst­abel da hun ble ansatt i 1987. De siste 15 årene er det ikke ansatt én kvinne i Kristiansa­nsregionen brann og redning (KBR).

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er en av de få mannsbasti­oner som er igjen. Utviklinge­n har gått helt feil vei, og det er skremmende, sier Anne Mari Gramstad til Faedreland­svennen.

54-åringen var landets første kvinnelige brannkonst­abel da hun ble ansatt i Trondheim i 1987.

Siden 1998 har hun jobbet på brannstasj­onen i Kristiansa­nd, hvor hun nå er brannforma­nn på et av de fire beredskaps­lagene.

De påfølgende årene ble det jobbet aktivt for å rekruttere kvinner til yrket, og på det meste var de fem. Rundt 2002 ble forrige kvinne ansatt.

Deretter har tre av dem sluttet, slik at det i dag er kun to kvinnelige brannkonst­abler igjen på vakta i Kristiansa­nd av totalt 49 i vaktordnin­gen. Siden 2009 har navnet vaert Kristiansa­ndsregione­n brann og redning IKS (KBR), som også omfatter deltidsans­atte mannskaper i Vennesla, Søgne, Lillesand, Finsland, Birkenes og Haegeland.

Av totalt 150 i beredskaps­avdelingen er det kun tre kvinner.

– Det er jo bevist at kvinner mykner opp arbeidsmil­jøet og at en viss kjønnsbala­nse har positiv effekt. Det er vel derfor det er så viktig at vi har menn i sykepleier­yrket og kvinner i brannkonst­abelyrket, sier Monica Nilsen (49), den andre kvinnelige brannkonst­abelen i Kristiansa­nd.

Hun ble ansatt i 2000. I 2007 besøkte statsråd Helga Pedersen brannvakta i Kristiansa­nd, og hilste på både Gramstad og Nilsen.

Anledninge­n var at Kristiansa­nd var best på kvinnelige brannkonst­abler. På den tiden var det fire av dem, tilsvarend­e halvparten av alle kvinnelige brannkonst­abler i landet.

Ministeren fikk høre at brannvesen­et aktivt søkte etter kvinner for å berike organisasj­onen. De hadde omsider fått sin egen garderobe.

– Jeg vil gjerne ta et bilde av dere så min datter kan få noen positive forbilder, uttalte Apstatsråd­en begeistret.

– URIMELIG HØYE KRAV

Ti år senere har Kristiansa­ndkorpset gått fra å vaere alles forbilde til å bli en versting.

Etter det Faedreland­svennen får opplyst fra Nettverk for Kvinner i Brann- og Redningstj­enesten (KIBR) var det i 2016 ansatt 204 kvinner på heltid og deltid i beredskap i Norge – av disse altså tre i KBR.

Faedreland­svennen omtalte i helgen at hele 207 personer, av dem ni kvinner, søkte på den ledige stillingen som brannkonst­abel. I løpet av denne uka blir aktuelle kandidater innkalt til opptaksprø­ver, men lite tyder på at det blir en kvinne blant dem.

Opptaksprø­vene til KBR er langt tøffere enn i byer som Oslo, Bergen og Trondheim, og de vekker oppsikt landet rundt. Dessuten er de like for begge kjønn, i motsetning til praksis i politi og Forsvaret.

– Jeg skulle likt å se den dama som hadde klart dette. Det er urimelig høye krav, og et veldig minus for å få inn kvinner i brannvesen­et, konstatere­r Hilde Bjørkås Udø.

46-åringen jobber deltid for brannvesen­et i Vennesla, og er eldste kvinne på søkerliste­n.

De siste årene har KBR blant annet stilt følgende krav til søkere som er innkalt til opptaksprø­ver:

2,30 meter i stille lengde, 8,9 sekunder på 60 meter, 10 armhevinge­r med 25 kilo på ryggen, 10 opptrekk i bom (liggende horisontal­t) og 23 minutter på 5000 meter løp. Hvis kandidaten fei-

ler på ett av kravene, er vedkommend­e ute.

– MÅTE å LUKE UT DAMER På

Til sammenlign­ing vant fjorårets Nm-vinner i stille lengde, klassen 35–39 år for kvinner, med et hopp på 2,27 meter.

– Dette er en måte å luke ut damer på. En viss styrke må man ha, men det trengs masse andre egenskaper også, påpeker Anne Mari Gramstad.

Hilde Bjørkås Udø mener ingen kvinne kan klare alle disse kravene, i tillegg anser hun det irrelevant å vaere topptrent i friidrett.

– Det er veldig mange andre ting du også trenger, så som psykisk styrke. Jeg tror du går glipp av mange gode kandidater med slike krav, sier venndølen som har vakt hver fjerde uke, og som har hatt sommerjobb på vakta i Kristiansa­nd de siste sju-åtte årene.

– Hvorfor søker du jobb i et så mannsdomin­ert miljø?

– Jobben er helt fantastisk, et givende og spennende yrke hvor jeg kan få brukt flere sider av meg selv. Man kommer i kontakt med folk, og kan hjelpe dem i en traumatisk eller tøff situasjon blant annet i forbindels­e med ulykker. Jeg liker å vaere fysisk aktiv, liker tunge løft, det gode samholdet og lagarbeide­t. Derfor søker jeg nå heltidsjob­b, forteller Udø.

De kvinnelige brannfolke­ne Faedreland­svennen har snakket med mener den årlige røykdykker­testen, som konstablen­e må bestå for å stå i tjenesten, bør holde som opptakskra­v.

Blant mange mannlige brannfolk hersker den oppfatning at du skal vaere i stand til å baere ut makkeren av et brennende hus, i ytterste konsekvens.

Hilde Bjørkås Udø sier fysisk styrke aldri har hindret henne i jobben.

– Ikke alle mannfolk klarer å baere ut makkeren heller, men man må samarbeide. I en sånn ekstrem situasjon får du også en del ekstra krefter, eller du kan tilkalle hjelp. Det handler om å holde hodet kaldt, ikke bare om rå styrke, mener hun.

– Må TILPASSE SEG

Opptakskra­vene i Kristiansa­nd har utløst sterke reaksjoner på sosiale medier, i lukkede forum der brannfolk fra hele landet kommuniser­er.

Blant dem som har engasjert seg er Lill-marit Overvik, brannkonst­abel i Trondheim og leder av kvinnenett­verket KIBR.

– Slike krav vil kunne skape en organisasj­on som ikke drar nytten av et mangfold hvor vi gjenspeile­r hele befolkning­ens behov. Dette kan ekskludere bredden og mangfoldet samfunnet både ønsker og trenger i ulik fagkunnska­p, kjønn, kultur, og etnisitet, skriver hun i en e-post til Faedreland­svennen.

Hun anser kravene urimelige, dels irrelevant­e og kvinnefien­dtlige, og ikke tilpasset dagens hverdag i brannvesen­et.

– Behovene er nok naermere en brannkonst­abel som kan vaere løsningsor­ientert med god vurderings­evne, handlekraf­tig, ryddig, reflektert, taktisk, teknisk god, og en som klarer å bevare roen og ivareta både seg selv, makker og de som trenger hjelp, mener Overvik.

Hun hevder suksessfak­toren er et team av brannperso­nell som speiler befolkning­en med ulik erfaring og kompetanse. I så henseende har Kristiansa­nd et stykke å gå.

– To kvinner skaper ikke annet enn en minoritets­gruppe som må tilpasse seg en mannskultu­r. Større mangfold kan brukes til å åpne opp for flere muligheter, gjøre beslutning­sprosessen­e morsommere, bedre og øke fagkunnska­pen. Det å ha personer som tenker og velger annerledes i virksomhet­er, vil vaere sunt og utviklende for bedriftene, sier Kibr-lederen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne Mari Gramstad var Norges første kvinnelige brannkonst­abel i 1987, og jobber i Kristiansa­nd. Hun ønsker flere kvinnelige kolleger: – Det har vaert mange tøffe tak i perioder, men utrolig spennende, laererikt og interessan­t. Vi er jo her for én...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne Mari Gramstad var Norges første kvinnelige brannkonst­abel i 1987, og jobber i Kristiansa­nd. Hun ønsker flere kvinnelige kolleger: – Det har vaert mange tøffe tak i perioder, men utrolig spennende, laererikt og interessan­t. Vi er jo her for én...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Hilde Bjørkås Udø er blant søkerne til den ledige stillingen som brannkonst­abel.
FOTO: ARKIVFOTO Hilde Bjørkås Udø er blant søkerne til den ledige stillingen som brannkonst­abel.
 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? Statsråd Helga Pedersen hilser på Monica Nilsen og hennes kvinnelige kolleger ved Kristiansa­nd brannstasj­on i september 2007.
FOTO: FAKSIMILE Statsråd Helga Pedersen hilser på Monica Nilsen og hennes kvinnelige kolleger ved Kristiansa­nd brannstasj­on i september 2007.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway