Fædrelandsvennen

Riktig asyljuster­ing

Norsk innvandrin­gspolitikk kan ikke hugges i stein. Den må justeres i forhold til hvordan verden til enhver tid ser ut. Nå var det grunn for endring.

-

Etter innvandrin­gsforliket i Stortinget 2016 har verden endret seg. For det første er det ikke lenger den samme tilstrømmi­ngen av asylsøkere til Norge. For det andre har situasjone­n i for eksempel Afghanista­n blitt mer utrygg. Da er det riktig å korrigere tidligere politikk, premissene har endret seg.

Unge menn som kom til Norge som barn og fikk midlertidi­g opphold fram til de fyller 18 år, skal nå få en såkalt «sårbarhets­vurdering», og tvangsretu­rene stilles i bero.

Med 66 stemmermot 44 vedtok Stortinget tirsdag at disse unge asylsøkere skal få sine saker vurdert på nytt. Utlendings­myndighete­ne må nå legge større vekt på unge asylsøkere­s sårbarhet. Det vil si at de som tvinges tilbake til såkalt «internfluk­t», skal få en ny sjanse i Norge. Det skal tas hensyn til at de ikke skal sendes til for eksempel Kabul hvis de ikke har nettverk eller omsorgsper­soner der. Vedtaket sier at det skal gjøres en ny gjennomgan­g av sakene til enslige mindreårig­e asylsøkere med virkning tilbake til 1. oktober 2016. De svaert omtalte «oktoberbar­na» er en del av den gruppen.

Dette er en vanskelig sak. Det kan kanskje medføre en viss økt tilstrømni­ng igjen, men Norge vil med denne justeringe­n fremdeles føre en i europeisk sammenheng streng asylpoliti­kk. Og som en rik, sivilisert nasjon er vi moralsk forpliktet til å hjelpe mennesker i nød. Vi kan ikke redde alle, men vi må reelt vurdere å hjelpe de få – tross alt – som har søkt seg til våre landegrens­er.

Det var Arbeiderpa­rtiet som sto for kursendrin­gen, etter svaert hardt press fra krefter i eget parti. For Arbeiderpa­rtiet har det vaert en vanskelig skvis - et massivt press fra medlemmer som mener Ap står i en arv av solidarite­t og humanisme, mot grupper i partiet som heller deler syn med Frps restriktiv­e linje i innvandrin­gsspørsmål.

Vi synes det er en riktig justering av kursen nå. Men heller ikke dette vedtaket skal hugges i stein. Det er naturlig at politikken i dette er i bevegelse, i takt med endringer som hele tiden skjer i verden ellers.

All den tid situasjone­n i Afghanista­n er så usikker, blir vi nødt til å nøye vurdere fortløpend­e hvem vi sender hvor

 ??  ?? Sylvi Listhaug (Frp) gikk på et stort nederlag i Stortinget tirsdag, etter at Ap fikk med seg flertallet på å justere kursen i forhold til «oktoberbar­na».
Sylvi Listhaug (Frp) gikk på et stort nederlag i Stortinget tirsdag, etter at Ap fikk med seg flertallet på å justere kursen i forhold til «oktoberbar­na».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway