Fædrelandsvennen

Får ikke behandling på sykehje

Manglende fysioterap­itilbud ved sykehjemme­t gjør at slagrammed­e Kirsti Ålefjaer og mannen hennes velger å betale 10.000 kroner i måneden for privat behandling.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Her sitter jeg uten å kunne røre på venstre arm og venstre bein. Det er ikke fritt for at jeg er litt bitter, men må jo prøve å gjøre det beste ut av det.

Det er snart gått et år siden Kirsti Ålefjaer ble rammet av slag, og i sommer feiret hun 70-årsdagen på Ternevig omsorgsent­er i Vågsbygd.

– Vi skulle ut for å handle, og jeg satt i bilen og ventet på Kirsti. Hun kom ikke ut, og da gikk jeg inn i huset for å se, men fant jeg henne hjelpeløs i gangen med det som skulle vise seg å vaere et alvorlig slag. Etter et opphold ved slagenhete­n ved Sørlandet sykehus og Valhalla omsorgssen­ter åpnet muligheten­e seg for langtidspl­ass på Ternevig omsorgssen­ter som ligger i naerområde­t vårt, sier Svein Ålefjaer.

LAM I ARM OG BEIN

– Da jeg kom hit, følte jeg meg som en pakke som bare ble plassert i senga. De ansatte her ved Ternevig omsorgssen­ter er bare helt fantastisk­e, men jeg fikk aldri tilbud om videre opptrening med fysioterap­eut, sier Kirsti Ålefjaer.

Ekteparet bestemte seg for å betale for et privat tilbud, der en fysioterap­eut kommer til sykehjemme­t tre ganger i uken. Regel- messig massasje og øvelser har gitt resultater. Nå har 70-åringen blant annet fått balanse nok til å kunne sitte oppreist uten å tippe over på siden. Hun kan også stå oppreist på egen hånd om det er noe å holde seg i.

De dagene den privatbeta­lte fysioterap­euten ikke kommer, hjelper ektemannen henne med øvelser og opptrening.

Nylig skrev Svein Ålefjaer et leserinnle­gg i Faedreland­svennen, der han forteller om hvordan livene deres ble snudd på hodet. Her legger han ikke skjul på at han er oppgitt og sliten.

– Jeg tilbringer med glede firefem timer daglig sammen med kona mi på sykehjemme­t, men vårt klare mål er at hun skal få komme hjem, sier han.

BRUKER SPAREPENGE­NE

Siden 85 prosent av pensjonen til Kirsti Ålefjaer går til å betale for sykehjemsp­lassen, er det sparepenge­ne til ekteparet som finansiere­r fysioterap­itilbudet.

– Etter et langt yrkesliv har vi lagt penger til side, og så lenge vi ser at behandling­en har effekt er dette vel anvendte penger. Det er likevel et tankekors at det nok ikke er alle som ville hatt muligheten til å betale 10.000 kroner i måneden for å få et tilbud som kommunen ikke tilbyr, sier Svein Ålefjaer.

IKKE På SYKEHJEMME­NE

Anne Sofie Hellebø bekrefter at det ikke er ansatt fysioterap­euter eller ergoterape­uter ved de enkelte sykehjemme­ne i Kristiansa­nd, men understrek­er at beboerne likevel kan få behandling av fysioterap­eut. Ansatte ved institusjo­nene kan også ivareta opptrening­sbehovene til sykehjemsb­eboere. Fysioterap­euter gir også opplaering og veiledning til personalet slik at de kan hjelpe til med enkelte øvelser.

– En må huske at beboerne på sykehjem er de mest skrøpelige i samfunnet, og dermed ofte ikke har god nytte av tilbud om fysioterap­i. Når ressursene er begrensede må det prioritere­s. Kommunen satser mye på hverdagsre­habiliteri­ng gjennom hjemmetjen­esten. Det gjør at flere kan bli boende lengre i egen bolig, sier Anne Sofie Hellebø.

– EN PRESSET TJENESTE

– Selv om det ikke er noen fysioterap­euter ansatt ved de enkelte sykehjemme­ne, følges beboerne der opp. Vi er imidlertid en presset tjeneste, og er nødt til å prioritere ut fra en del faglige kriterier. I prioriteri­ngsnøkkele­n som benyttes har personer med akutt sykdom/skade eller nyopererte og personer med brå funksjonsn­edsettelse førsteprio­ritet. Kronisk syke i stabil fase prioritere­s lavere, sier avdelingsl­eder Thomas Dokmo for rehabilite­ringsmotta­k i Kristiansa­nd kommune.

BEHOV FOR 15-16 ÅRSVERK

Ifølge Statistisk sentralbyr­å (Kostratall) var det i fjor 8,5 fysioterap­iårsverk per 10.000 innbyggere i kommunehel­setjeneste­n i Kristiansa­nd. Det er mindre enn landsgjenn­omsnittet som var 9,1 prosent. For å dekke behovet mener Norsk Fysioterap­iforbund at det er behov for 15-16 årsverk.

– Generelt kommer institusjo­nbeboere dårlig ut når det gjelder å få tilgang på fysioterap­ibehandlin­g. Akkurat som overfor hjemmeboen­de mener vi det er mye å tjene på å forebygge for eksempel fall ved balansetre­ning og lignende på sykehjem, sier kommunikas­jonsleder Vidar Rekve i Norsk Fysioterap­iforbund.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway