Fædrelandsvennen

Nederlag for regjeringe­n

Senterpart­iet støttet Arbeiderpa­rtiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt. Dermed gikk regjeringe­n på en smell.

- NTB

Nederlaget skjedde ikke uten dramatikk. Tautrekkin­gen om Aps forslag pågikk naermest helt fram til stortingsm­øtets start tirsdag formiddag.

Etter at ordlyden i det siste av fire punkter ble endret, sluttet også Senterpart­iet seg til vedtaket som innebaerer at noen av de såkalte oktoberbar­na som kom til Norge fra Afghanista­n i 2015, nå vil få søknaden sin behandlet på nytt.

Etter en hard debatt på Stortinget støttet både Venstre og KRF opp om Aps forslag, noe som betyr at Høyre/frp-regjeringe­n må endre kursen noe.

Hvor stor endringen blir er imidlertid et åpent spørsmål, ifølge innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp).

HARDT UT MOT AP

Listhaug gikk i debatten hardt ut mot Aps forslag. Hun mener partiet går vekk fra en streng og ansvarlig linje i asylpoliti­kken, og at Ap nå sier det motsatte av det de sa for fem dager siden. Statsråden etterlyser en redegjørel­se fra Ap om hva partiet egentlig vil.

– Dette er såpass tynt at jeg må si at jeg lurer svaert mye på hvordan jeg skal følge det opp, sa Listhaug.

Aps forslag innebaerer at regjeringe­n opphever en instruks fra regjeringe­n om å avvise UDIS anmodning om en oppmykning, slik at flere av de enslige mindreårig­e får bli i Norge. Støre fremholdt at forslagene gir forvaltnin­gen større mulighet til å utøve skjønn.

Listhaug viste imidlertid til at Ap tidligere har sagt at asylreglen­e ikke skal endres, men at det vil vaere konsekvens­en hvis instruksen om henvisning til internfluk­t oppheves.

– Hva vil Ap ha i stedet? Jeg har forstått at endringene skal bestå i at mangel på omsorgsper­soner, nettverk og ressurser til å klare seg i internfluk­tområdet skal ha betydning for om enslige mindreårig­e skal få opphold på humanitaer­t grunnlag. Det har betydning allerede i dag, sa hun.

ASYLSTRID

Sp og Ap avviste forrige uke et forslag fra SV om umiddelbar midlertidi­g stans i all asylretur til Afghanista­n. Det fikk mange veteraner i de to partiene til å reagere.

Aps forslag tirsdag handler om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internfluk­t siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Partiet fikk Stortinget med på å innføre sårbarhets­kriterier og vente med retur til sakene er tatt opp til ny vurdering.

Dragkampen mellom Ap og Sp i morgentime­ne tirsdag handlet om en formulerin­g om at sakene til de unge asylsøkern­e det gjelder, «ikke effektuere­s». I det endelige forslaget heter det imidlertid at sakene «ikke effektuere­s før sakene er behandlet på nytt».

– Vi varslet Ap om at vi ikke kunne støtte det forslaget slik det lå. Ap endret ordlyden, slik at det ble bedre rammet inn. Da stemmer vi for alle fire forslagene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

ØKNING AV MIDLERTIDI­GE

Bakgrunnen er den store økningen i antallet mindreårig­e asylsøkere som har fått innvilget midlertidi­g opphold siden det såkalte rimelighet­svilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor.

Rimelighet­svilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårig­e asylsøkere ikke ble sendt til internfluk­t i hjemlandet, men i stedet fikk opphold i Norge, fordi internfluk­t ble sett på som «urimelig».

– Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidi­g opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent. Da rimelighet­svilkåret ble opphevet, hadde Stortinget ingen informasjo­n som tilsa at dette ville skje, sier Støre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Vi stemmer for alle de fire forslagene til Arbeiderpa­rtiet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som dermed sikret flertall for at unge, afghanske asylsøkere skal få sin søknad vurdert på nytt.
FOTO: NTB SCANPIX – Vi stemmer for alle de fire forslagene til Arbeiderpa­rtiet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som dermed sikret flertall for at unge, afghanske asylsøkere skal få sin søknad vurdert på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway