Fædrelandsvennen

Han har naermest ubegrenset makt i Saudi-arabia

Allerede før hans far ga ham frie hender til å retts-forfølge hvem som helst og beslaglegg­e formuer, var Mohammed bin Salman en mektig skikkelse i det saudiske kongehuset.

- ANDERS JERICHOW, FAEDRELAND­SVENNEN / POLITIKEN

Stillheten omkring Saudiarabi­as kronprins Mohammed bin Salman er kanskje det sterkeste beviset på hans makt.

I alle andre land ville det vekket kolossalt oppsikt og protester – også internasjo­nalt – om en og samme mann gjennom kongelig dekret skaffet seg makten til å arrestere hvem som helst og så omgående ta makten i bruk for å arrestere kongelige, militaere ledere, regjerings­medlemmer og noen av verdens rikeste mennesker.

Den saudiske kronprinse­n gjør det imidlertid med stil. De arresterte har nemlig ikke blitt kastet i fangehull eller torturkjel­lere. De har blitt satt i husarrest på et femstjerne­rs hotell i hovedstade­n, Riyadh, hvor de kan velge og vrake fra hotellrest­aurantens meny. De får imidlertid ikke lov til å bruke telefon eller e-post.

Det var Saudi-arabias eneveldige monark, kong Salman, som i et kongelig dekret ga sin tronarving, kronprins Mohammed, frie hender til å «bekjempe korrupsjon».

Kronprinse­n var da allerede forsvarsmi­nister og leder for de saudiske etterretni­ngstjenest­ene. Han er også mannen som har bestemt at Saudi-arabia skal gjøre seg uavhengig av oljeekspor­t innen 2030.

Det er ingen andre 32-åringer i hele verden som sitter på så mye makt som den saudiske kronprinse­n.

Men trengte kronprinse­n sin fars tillatelse, eller har kongen behov for å gi inntrykk av at det fortsatt er han som er syvende far i det saudiske kongehuset? Er det far eller sønn som er den eneveldige?

«PALASSKUPP»

Lenge før kongen ga Mohammed tillatelse til å rettsforfø­lge korrupsjon­smistenkte hadde kronprinse­n startet sin «ommøblerin­g» av den saudiske makten. Det ble omtalt som et «palasskupp» da han i juli i år fortrengte sin eldre fetter, Mohammed bin Nayef, som kronprins. Fetteren ble da plassert i husarrest.

Kun to måneder senere begynte Mohammed å skifte ut flere sentrale predikante­r – en utfordring av den fundamenta­le alliansen mellom kongefamil­ien og presteskap­et, som all makt har bygget på i Saudiarabi­a i de rundt 200 årene som har gått siden den saudiske staten ble opprettet.

Den siste uka har kronprinse­n så befestet sin makt overfor både familien, militaeret, økonomien, etterretni­ngstjenest­ene og presteskap­et.

Prins Miteb bin Abdullah, sjefen for na- sjonalgard­en, er blant dem som nå står ufrivillig oppført på gjestelist­a på Ritz-carlton i Riyadh. Det samme gjelder finansmini­ster Ibrahim al-assaf og prins Turki bin Abdullah – sønnen til den tidligere kongen. For ikke å glemme lederen av det gigantiske entreprenø­rselskapet Bin Laden Group, eieren av det store tv-selskapet MBC, og prins Waleed bin-talal – en av verdens ti rikeste personer.

Dette er imidlertid ikke slutten på lista, men snarere en oppramsing av de mest profilerte skikkelsen­e. Og portene til «fengselet» Ritz-carlton Riyadh er låst.

Arrestasjo­nene har også fortsatt i uka som gikk. Minst 200 personer som man for halvannen uke siden ville kalt «innflytels­esrike» har blitt arrestert. Offisielt heter det at de er under mistanke for korrupsjon og svindel i størrelses­ordenen 750–900 milliarder norske kroner.

Likevel hersker det stillhet omkring den mektige kronprinse­n.

Hver og en av de arresterte har store personlige og kommersiel­le nettverk. Mange av naeringsli­vstoppene som har blitt arrestert har investerin­ger langt utenfor Saudiarabi­a, og styrer konserner med hundrevis eller tusenvis av ansatte.

INGEN PROTESTER

I de fleste andre land ville en slik prosess ha ført til at en armé av advokater satte kurs mot hotellet som nå fungerer som et slags fengsel. Politiske kritikere ville tatt til gatene i protest. Ansatte i de arresterte­s selskaper ville blitt bekymret over sine jobber. De fengsledes familier ville ha bedt om nåde. Andre regjeringe­r ville uttrykt bekymring. Men slikt trenger ikke kronprins Mohammed bin Salman å tenke på. Hvem er denne mektige kronprinse­n? Det saudiarabi­ske kongehuset har en rekke prinser, hvor mange har studert ved amerikansk­e eller britiske prestisjeu­niversitet­er. Det har ikke Mohammed gjort. Han har ikke vaert på utenlandst­urer hvor han har rotet seg bort i alkohol og kvinner, som har ødelagt mange andre prinsers renommé. Som de andre i toppen av verdens mektigste kongefamil­ie kler Mohammed seg i en ankellang kjortel og en bruk kappe med gylne sømmer.

Hendene hans er så rene at det fremstår utenkelig at han noensinne har gjort så mye som å skifte et sykkelkjed­e. Han er en bachelorut­dannet jurist ved Kong Saud-universite­tet. Ellers har hans makt vokst ut fra betrodde stillinger ved sin fars hoff. Han har vaert rådgiver i kommisjone­r og viseminist­er. Fra 2015 ble han så betrodd stillingen som forsvarsmi­nister, sjef for verdens største oljeselska­p, Aramco, og leder av sin fars hoff. Og i sommer ble han plutselig kronprins, da hans fetter måtte vike.

Han er en kronprins som tatt rett ut av et eventyr, med lisens til å håndheve en naermest ubegrenset makt.

Mohammed viste sin impulsivit­et og selvsikker­het da Barack Obama besøkte hans far. Under et møte mellom kongen og den davaerende amerikansk­e presidente­n tok Mohammed ordet og belaerte Obama om det han oppfatter som en elendig amerikansk politikk i Midtøsten.

For unge saudiarabe­re har han blitt et ikon for håp om forandring. For andre og eldre i familien fremstår han som et varsel om at nedarvede privilegie­r står for fall.

Saud-familien, som satte sitt eget navn på landet da det ble til i 1932, har ellers operert i diskret konsensus mellom familiens forgrening­er i flere tiår. Det er en tradisjon som kronprinse­n bryter med ved sine avskjedige­lser og arrestasjo­ner av slektninge­r. I dag har flere av dynastiets prinser utreisefor­bud.

Mohammed palasskupp startet egentlig i 2015, da hans var arvet tronen i Riyadh.

Mohammed fikk eller tok makten over kongens hoff, og var dermed i en posisjon hvor han kunne bestemme hvem som skulle ha adgang til monarken. I praksis sørget han for å sette seg selv i en svaert mektig posisjon. Han viste seg som en utålmodig fortaler for reform, ikke minst da Det internasjo­nale pengefonde­t gjorde det klart at de lave oljeprisen­e i løpet av få år kan true Saudi-arabia med konkurs.

Mohammed sørget for at det ble gjennomfør­t innsparing­er i det statlige budsjettet. Tjenestepe­rsoner ble permittert. Støtteordn­inger for kjøp av vann, strøm og drivstoff ble trimmet ned. Offentlige investerin­ger ble utsatt.

Til gjengjeld lovet Mohammed å gjøre en innsats for å skape jobber til millioner av unge landsmenn, så vel som større kulturell frihet. Løftet til landets unge ble oppfattet som risikabelt og truende for presteskap­et og landets omfattende og velkjente korrupsjon.

Som finansmini­ster var det også Mohammed som førte Saudi-arabia inn i borgerkrig­en i nabolandet Jemen for to og et halvt år siden. Det har forvandlet seg til en katastrofe for Saudi-arabia. Og i år har han sørget for å lage en internasjo­nal krise i et annet naboland, Qatar. En krise som har ført til stor splittelse i de arabiske Golf-landenes tidligere så mektige organisasj­on, Golfrådet (GCC). Han har skjerpet Saudiarabi­as rivaliseri­ng med Iran, men har så langt ikke klart å hindre Iran i å styrke sin politiske og militaere innflytels­e i Irak, Syria, Jemen og Libanon.

SATSER På REFORM

Utad har hans evne til å anvende makt dermed kommet til kort.

Innad har Mohammed nå lagt alle eggene i en og samme kurv. Målet hans er moderniser­ing og liberalise­ring. Hans metode er eneveldig maktbruk, som fremstår som så beslutning­svillig, så dramatisk og så truende at de fleste omkring ham ikke tør å tale ham imot, både hjemme og i utlandet.

Han har gitt mange unge saudiarabe­re håp, men også skapt frykt, ulmende kritikk og uro blant rivalisere­nde slektninge­r, militaere ledere og naeringsli­vstopper som har vaert vant til å kunne kjøpe seg privilegie­r.

Han har de facto kontroll over de saudiarabi­ske mediene, fengslet systemkrit­ikere, og fått rykte på seg for å betale journalist­er for å skrive hans versjon av historien. Det kan hverken verifisere­s eller stilles til debatt i hans kongerike – eller rettere sagt, kronprinsr­ike.

Er det et levedyktig prosjekt? Det vil tiden vise. Den amerikansk­e avisa New York Times siterer en saudisk journalist, Sultan al-saad al-qatani, som har tatt til sosiale medier:

– Man kan kjøpe flerfoldig­e aviser og hundrevis av journalist­er. Men man kan ikke kjøpe historien som en dag vil bli skrevet om en selv.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det var Saudi-arabias monark, kong Salman (t.v.), som ga sin tronarving, kronprins Mohammed (t.h.), frie hender til å «bekjempe korrupsjon».
FOTO: NTB SCANPIX Det var Saudi-arabias monark, kong Salman (t.v.), som ga sin tronarving, kronprins Mohammed (t.h.), frie hender til å «bekjempe korrupsjon».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway