Fædrelandsvennen

Dammer og turbiner kan løse eierfloke

At Statkraft tar med seg ut deler av produksjon­sanleggene til Agder Energi og Skagerak Energi, kan løse eierfloken i en mulig sammenslåi­ng. Løsningen skisseres i fusjonsana­lysen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«I forbindels­e med en fusjon kan det bli aktuelt å benytte konsernets aktiva for å løse ut en eller flere eiere.»

Slik lyder en formulerin­g i fusjonsana­lysen som administra­sjonene i Agder Energi og Skagerak Energi står bak i fellesskap – en analyse som peker på både tallfested­e og ikke-tallfested­e fordeler ved en sammenslåi­ng av de to konsernene.

I klartekst kan det ikke bety annet enn at Statkraft, som eier 45,5 prosent i Agder Energi AS og 66,62 prosent i Skagerak Energi AS, kan få dammer og turbiner i bytte for aksjer. Følgende formulerin­g fra samme dokument understrek­er forholdet:

«For at fusjonen skal la seg gjennomfør­e, både konkurrans­erettslig og for å oppnå tilstrekke­lig støtte fra resterende aksjonaere­r, antas det at Statkraft må eie mindre enn 50 prosent i det nye konsernet.»

Som kjent er det Statkraft som har tatt initiative­t til en fusjonspro­sess som snaut nok er kommet i gang ennå.

– VERDIFULLT OG VELDREVET

Borte i Telemark er entusiasme­n under kontroll.

– Tanken om en fusjon mellom Skagerak Energi og Agder Energi har vaert diskutert i mange år. Den er jo heller ikke unaturlig og kan vaere sunn. Men Skagerak Energi er et verdifullt, veldrevet selskap som på ingen måte er i en tvangssitu­asjon hvor det må fusjonere, sier Robin Kåss.

Mange vil huske ham som statssekre­taer for Arbeiderpa­rtiet i både Olje- og energi- og i Helseog omsorgsdep­artementet. Men nå er han ordfører i Porsgrunn. Kåss fortsetter:

– At Skagerak Energi betraktes som et attraktivt selskap, er en kompliment. Og vi lytter til hva andre har å si. Men vi har en god eieravtale (med majoritets­eier Statkraft, red.anm.).

– Må VAERE NØKTERNE

– Eierne i Skagerak Energi har tappet selskapet for 2,7 milliarder kroner. Lokker utsiktene til større overskudd, og dermed til større aksjeutbyt­ter, i et fusjonert selskap? Fusjonsana­lysen fra de to administra­sjonene anslår et økt årlig overskudd på 175 millioner kroner etter skatt?

– Vi må vaere nøkterne og se eierskapet i et generasjon­sperspekti­v. De siste årene har vi lagt oss på et nøkternt utbytteniv­å. Det er også viktig at kommunene ikke gjør seg avhengige av aksjeutbyt­ter for å få budsjetten­e til å gå opp, svarer Robin Kåss.

– Likevel må det vel vaere hyggelig med utsikter til større utbytte?

– Jo da. Men erfaringen­e viser at noen ganger oppnås ikke de forespeile­de fusjonsgev­instene, andre ganger blir de større enn anslått. Så det må vi ha et nøkternt forhold til.

Porsgrunn-ordføreren forteller ellers at Skagerak Energis kommunale eierutvalg, som består av ordførere, varaordfør­ere og opposisjon­sledere i Porsgrunn, Skien og Bamble, treffes jevnlig. Etter det Faedreland­svennen forstår, er neste møte 16. november og omfatter også rådmennene.

 ?? ARKIV FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Eksempel på aktiva for et kraftselsk­ap: Den nye dammen i Skjerkevat­n/nåvatn. Bildet ble tatt i 2016 og i den originale bildetekst­en står det blant annet at «80 mann flytter 1,2 millioner kubikkmete­r stein».
ARKIV FOTO: KJARTAN BJELLAND Eksempel på aktiva for et kraftselsk­ap: Den nye dammen i Skjerkevat­n/nåvatn. Bildet ble tatt i 2016 og i den originale bildetekst­en står det blant annet at «80 mann flytter 1,2 millioner kubikkmete­r stein».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway