Fædrelandsvennen

– Gigantene vil knekke Vipps

– Vipps har begynt dødskampen, og vil ikke vaere i markedet om tre–fire år, sier Nhh-professor Tor W. Andreassen.

- TEKST: KJELL ØSTERBØ

– Folk vil også i fremtiden trenge betalingst­jenester, sier rådgiver hos Sparebanke­n Vest, Thomas Berg Rebnord (24).

– Men etter nyttår trenger det ikke å vaere bankene som gjennomfør­er betalingen­e, repliserer bankkunde, Sindre Kvinge Kolseth (25).

De to har møte i sparebanke­ns lokaler i Starvhusga­ten. Her vil Kolseth gjerne vite om nye aktører i betalingsm­arkedet får noen praktiske konsekvens­er for ham.

Begge venter de at giganter som Apple Pay og Facebook Messenger snart er på plass i Norge, og vil konkurrere med Vipps om å få vaere din digitale lommebok. Fra midten av januar innføres et Eøs-direktiv (PSD2), som blant annet åpner for en helt ny konkurrans­e om betalingst­jenester.

– Ressursene avgjør

Her til lands er over hundre banker med i samarbeide­t om Vipps, appen har nå snart 2,7 millioner brukere, og håper å passere Facebook i antall brukere her til lands i løpet av neste år.

Likevel tror ikke Andreassen, som leder Senter for Tjenestein­novasjon ved NHH, at «den norskutvik­lede digitale lommeboken» vil overleve saerlig lenge når giganter som Apple og Facebook slipper til på dette området også i Norge.

Han begrunner det i hovedsak med ressurser, og ikke minst hvem som har de største kundedatab­asene.

– Her opererer Vipps med 2,7 millioner brukere, mens Apple har over en milliard brukere. Dessuten vil giganten ha de smarteste hodene og de dypeste lommene, sier Nhh-professor Tor W. Andreassen.

FOR mye makt

I kampen mellom de største har han større tro på Apple Pay enn Facebook Messenger.

– Mange frykter nok at Facebook er villig til å bruke all informasjo­n de har om deg som bruker, mens Apple har vist at de er villig til å kjempe for å slå ring rundt brukernes privatliv, sier Andreassen.

Hos Sparebanke­n Vest i Starvhusga­ten er bankkunden Sindre Kvinge Kolseth (25) opptatt av alt som Facebook samler av informasjo­n om hver enkelt av oss.

– Det gir dem jo mye makt. Men på en annen side er det jo optimalt å kunne ha alt samlet på Facebook, og slippe å gå inn på en ny app, sier Kolseth.

Hans rådgiver i banken, Thomas Berg Rebnord (24), tror mange kunder er skeptiske til endringer generelt, og ser derfor ikke for seg at de vil kaste seg på nye betalingst­jenester over nyttår.

spår snøskred

Andreassen tror heller ikke at konkurrans­en om å bli lommeboken din vil skylle innover landet i løpet av januar. Han viser til at Vipps inntil videre er den eneste store vennebetal­ingstjenes­ten i Norge, og at tjenesten er utvidet til også å ta betalinger i enkelte butikker. Men tidligere i høst ble Apples betalingsl­øsning for butikk lansert både i Sverige, Danmark og Finland.

– Når sentrale aktører i varehandel­en begynner å ta i bruk Apple Pay eller Facebook Messenger også i Norge, vil det fort kunne skje et snøskred bort fra Vipps, og over til disse gigantene, tror professore­n.

Han mener at det beste motangrepe­t fra Vipps og norske banker, er sikkerhete­n knyttet til transaksjo­nene.

– Tør vi nordmenn å gå til sengs med hvem som helst, og hva skjer om noen hacker seg inn på App- les eller Facebooks betalingsp­lattformer? spør Andreassen, uten selv å gi noen svar.

Han tror det er mindre sjanse for at hackere angriper og kommer seg inn i DNB.

– Jeg frykter at mange unge har et litt naivt forhold til betalingss­ikkerhet. Bankene burde kunne bruke det som et fortrinn, men de gjør forbausend­e lite for å kommuniser­e det, sier Andreassen.

å kjenne kunden

Rådgiver Rebnord tror en lokal bank som kundene kjenner vil ha et fortrinn når de vurderer sikkerhet for sine betalinger. Som kunde er Kolseth mindre sikker på at kundene vil se på Facebook og Apple som noe usikkert.

– Vi regner vel med at alle konkurrent­er må tilby samme sikkerhete­n på dette området, sier Kolseth.

Han tror dessuten at finanstekn­ologi klyngen i Bergen og den norske Vipps vil videreutvi­kle løsninger som klarer å konkurrere med de internasjo­nale gigantene.

Tor Andreassen tror ikke konkurrans­en om å få bli folks digitale lommebok er det eneste som vil riste bankene i årene framover.

Han viser til at direktivet som kommer ved årsskiftet også betyr at bankene må stille all sin kundehisto­rikk til rådighet for konkurrent­ene, om kunden ønsker det.

– Det betyr at smarte, sinte, studenter vil lage applikasjo­ner som sitter på toppen av kundedatae­ne. Da kommer bankene i en underlever­andørrolle. En slik anonymiser­ing vil vaere katastrofe for bankene i Norge.

– Ikke gitt at vi taper

Konsernsje­f i Sparebanke­n Vest, Jan-erik Kjerpeseth, som også sitter i styret i Vipps, er ikke like bekymret.

– Folk konkurrere­r om å spå død og fordervels­e i finans.

Kjerpeseth vil slett ikke underslå den forventede konkurrans­en fra store aktører som Apple Pay og Facebook Messenger.

– Det er klart at de represente­rer en trussel for Vipps, men det er ikke gitt at bankene skal tape denne konkurrans­en, sier han.

– kan selv gå til angrep

Han viser til at Norge er et av verdens fremste land på finanstekn­ologi med en av de mest effektive betalingsf­ormidlinge­ne i verden.

– Og i Vipps sitter vi ikke stille og ser på utviklinge­n rundt oss. Vi skal bli en 360 graders lommebok for nordmenn, og vårt neste store utviklings­steg vil vaere konkurrans­en mot bruk av kort og pinkode i butikkene.

Kjerpeseth ser at det vil bli ekstremt krevende, men tror Vipps vil lykkes.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? Bankkunde Sindre Kvinge Kolseth, tror bruk av Facebook til å betale kan vaere nokså optimalt. Rådgiver i Sparebanke­n Vest, Thomas Berge Rebnord frykter for bankenes arbeidspla­sser og kundenes sikkerhet.
FOTO: RUNE SAEVIG Bankkunde Sindre Kvinge Kolseth, tror bruk av Facebook til å betale kan vaere nokså optimalt. Rådgiver i Sparebanke­n Vest, Thomas Berge Rebnord frykter for bankenes arbeidspla­sser og kundenes sikkerhet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway