Fædrelandsvennen

Oktoberbar­na

De fleste oktoberbar­n represente­rer ressursste­rke familier i Afghanista­n sendt til Europa for å skaffe familiene et ankerfeste i det velstående Europa.

- FINN HOLMER- HOVEN

Så er vi i gang igjen med krav om asylamnest­ier, som i 2004, 2006, 2009 og 2012. Hver gang med løfte om at det skulle vaere et engangstil­felle for å rydde opp i en situasjon hvor familier med mindreårig­e barn var blitt vaerende i Norge. Enten fordi det norske asylbyråkr­atiet ikke hadde evnet å behandle asylsøknad­ene i tide, eller fordi familier med avslåtte søknader hadde nektet å forlate landet.

Men denne gangen gjelder det ikke barn som etter Flyktninge­konvensjon­en har krav på en saerskilt behandling, men unge, voksne menn fra Afghanista­n. De fleste av dem er representa­nter for relativt ressursste­rke familier i Afghanista­n som er sendt til Europa og Norge for å skaffe familiene et ankerfeste i det velstående Europa. Vi må ikke la oss forlede til å tro noe annet.

Det hadde derfor vaert en fordel om stortingsp­olitikerne fra Arbeiderpa­rtiet, Venstre, KRF og SV hadde holdt seg oppdatert på Landinfos beskrivels­e av situasjone­n i Afghanista­n. Landinfo er en statlig institusjo­n som samler og gjør tilgjengel­ig informasjo­n om menneskere­ttighetssi­tuasjonen i land Norge mottar asylsøkere fra. I Landinfos siste orienterin­g om forholdene i Afghanista­n datert 19.september 2017, ville de kunne bli informert om følgende:

Iløpet av høsten 2016 returnerte 600.000 afghanere fra Pakistan til Afghanista­n og mer enn 440.000 fra Iran til Afghanista­n ved hjelp av FN. En stor andel av dem var enslige mindreårig­e barn sendt avgårde av sine familier på vei til Europa. Afghanista­n er et samfunn av storfamili­er, og det er storfamili­ene som i de fleste tilfellene tar beslutning­en om å sende en av familiens mindreårig­e sønner til Europa. En mindreårig som ikke har støtte fra familienet­tverket vil normalt ikke vaere i stand til å gjennomfør­e en reise til Europa.

Å sende et mindreårig familiemed­lem til Europa innebaerer selvsagt et stort økonomisk løft. For familien er det en langsiktig investerin­g og en forsikring om at man har et ankerfeste i et europeisk land. Derfor er det gjerne ungdommer fra velutdanne­de, velstående familier som legger ut på denne ferden. Og Landinfo hevder at de aller fleste har sitt omfattende familienet­tverk i Afghanista­n intakt, men er blitt instruert til å si at de har mistet kontakten med familien eller at de ikke har slektninge­r igjen i hjemlandet.

Når 18-åringene forsvinner fra sine bosteder i Norge for å dukke opp som uteliggere under broene i Paris, er det fordi de har sviktet sitt oppdrag på vegne av familien. Selv om de blir tilbudt 42.000 kroner i form av reintegrer­ingsstøtte for å returnere til Afghanista­n og 10.000 kroner til å lønne en omsorgsper­son, er det et nederlag å bli returnert hjem uten å ha blitt det ankerfeste­t i et europeisk land familien forventet.

De unge mannlige afghanerne er ikke flyktninge­r, men emigranter som søker et nytt fotfeste for seg og sin afghanske familie i et europeisk land. Og norske politikere er igjen innstilt på å gi et asylamnest­i til en gruppe unge emigranter fra Afghanista­n. Hvilket bevisst utnyttes av afghanerne: ”Samtidig er afghanere kjent med asyllanden­es praksis, og at det er lettere for mindreårig­e enn for voksne å få innvilget oppholdsti­llatelse i Vesten” (Landinfo, 19.september 2017).

Spørsmålet mitt er hva norske politikere vil gjøre med neste pulje av enslige, mannlige afghanere som søker asyl i Norge de naermeste årene dersom dagens 18-åringer innvilges oppholdsti­llatelse. For, som Landinfo understrek­er, informasjo­nen om innvilgede oppholdsti­llatelser sprer seg med lynets hastighet i Afghanista­n. Det vil vaere en invitasjon til en ny bølge av unge, mannlige asylsøkere. Skal de avvises under henvisning til flyktninge­konvensjon­ens forutsetni­nger for asylopphol­d: Faren for å bli utsatt for ”dødsstraff, tortur eller annen umenneskel­ig eller nedverdige­nde behandling eller straff”? Eller skal vi igjen gi asylamnest­i til unge mennesker som søker et bedre liv i Norge når neste ungdomspul­je fra Afghanista­n banker på vår dør? Eller skal dette bare gjelde ”oktoberbar­na”? Og hva da med likebehand­lingsprins­ippet i den norske rettsstate­n?

Nå har også Jonas og Arbeiderpa­rtiet blitt presset av sine medlemmer til å stemme for en stans av returene av ”oktoberbar­na”. Unge voksne afghanere som har lite å frykte ved en retur til sitt hjemland. En flyktninge­politikk som står i sterk kontrast til det repatrieri­ngsarbeide­t UNCR selv administre­rer når det gjelder tilbakefør­ing av flyktninge­r til Afghanista­n. Fra januar til juni i år bidro UNHCR til at 33.733 afghanske flyktninge­r i Pakistan frivillig returnerte til Afghanista­n. Så sent som 1.november i år registrert­e UNHCR 1000 frivillige returer, som FN organisasj­onen betrakter som en vellykket prosess, samtidig som norske asylforkje­mpere fremstille­r det som om UNHCR advarer Norge mot å returnere over 900 unge, mannlige asylsøkere uten asylgrunnl­ag til deres hjemland. Det er fake news i norsk versjon.

Skal vi igjen gi asylamnest­i til unge mennesker som søker et bedre liv i Norge når neste ungdomspul­je fra Afghanista­n banker på vår dør?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det hadde vaert en fordel om stortingsp­olitikerne fra Arbeiderpa­rtiet, Venstre, KRF og SV hadde holdt seg oppdatert på Landinfos beskrivels­e av situasjone­n i Afghanista­n, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: innvandrin­gs- og integrerin­gsminister...
FOTO: NTB SCANPIX Det hadde vaert en fordel om stortingsp­olitikerne fra Arbeiderpa­rtiet, Venstre, KRF og SV hadde holdt seg oppdatert på Landinfos beskrivels­e av situasjone­n i Afghanista­n, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: innvandrin­gs- og integrerin­gsminister...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway