Fædrelandsvennen

Ny Krystallna­tt kan komme

-

12,5 prosent av det norske folk har klare fordommer mot jøder.

●●Dette viste den store undersøkel­sen i 2012 fra Holocaust-senteret. Det tilsvarer 600 000 personer. Videre ble det påvist at 38 prosent likestille­r Israels behandling av palestiner-araberne med nazistenes behandling av jødene under annen verdenskri­g. Videre at 1 av 4 mener jøder i dag minnet om holocaust til egen fordel, og at 12 prosent gir jødene selv skylden for at de er blitt forfulgt.

Det ser faktisk ut som de holdninger mot jødene som er in- doktrinert i et folk, kan utløse en meningsløs handling som Krystallna­tten. Spørsmålet er: Kan vi få en ny Krystallna­tt? Tyskland fikk sin en novemberna­tt i 1938.

Under et foredrag av en kjenner av Tyskland ble det for ca. 10 år siden opplyst på Arkivet i Kristiansa­nd at det bare var Adolf Hitler som stod bak planleggin­gen og gjennomfør­ingen av Krystallna­tten. Han ville teste om han hadde folket med seg i det grusomme han satte ut i livet. Det ble fortalt at da ordrene kom til nazikontor­ene i de store byene som Frankfurt og Hamburg, telefonert­e lederne der til hovedkonto­ret i Berlin for å forsikre seg om riktighete­n av ordren. «Snakk med Føreren», lød svaret!

Det turde de ikke. Da ingen innvending­er kom mot de stygge handlingen­e, visste Hitler at nå hadde han all makt i Tyskland. Tyske aviser omtalte ikke det som hadde skjedd!

Noen i Norge vegrer seg mot det som kan skje igjen, ved å gå i fakkeltog til aere for jødene som så brutalt ble slått i hjel Krystallna­tten. Statsminis­teren var der, alle politiske partier i Bergen i byens kommunesty­re var der - fra Rødt til Frp. Men prosentvis var det altfor få som stilte opp.

Men verst er det at en ikke tar samlet front mot antisemitt­ismen. Vi skulle hatt mange «natt til 10. november»-markeringe­r. Vi skulle hatt fakkeltog hver gang antisemitt­ene slår til mot våre 1500 norske jøder. Det var denne anti-jødiske holdning som førte til Krystallna­tten. Derfor kan den komme på nytt! JAN PEDERSEN, Søgne

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway