Fædrelandsvennen

Viser ukjent verk av Heyerdahl

Kristiansa­nd Kunsthalls fjerde og siste utstilling i serien «Utsøkt kadaver» inkluderer ukjente verk av kunstneren Marius Heyerdahl.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Heyerdahls verk ble funnet sammenrull­et av hans sønn Hauk på loftet, det har aldri blitt vist frem før, sier kurator Linn Pedersen.

Marius Heyerdahl døde i 1979 og er blant annet kjent for å sette søkelyset på risikoen for miljøødele­ggelser gjennom sine kunstverk.

– Heyerdahls syn på verden passer godt i denne utstilling­en som heter «Slutten», og har en direkte link til flere av de andre kunstverke­ne i denne utstilling­en, sier kurator Ann Cathrin November Høibo.

Heyerdahl begikk selvmord i 1979, men har blitt diskutert mye i senere tid, blant annet da Agder Tech hentet opp flere skulpturer som Heyerdahl selv kastet i havet ved Varoddbroa før han døde.

DIREKTE LINK

Utstilling­en «Slutten» er den fjerde og siste utstilling­en i serien «Utsøkt kadaver» ved Kristian- sand kunsthall.

Vi har invitert kunstnerne Ann Cathrin November Høibo og Linn Pedersen som har latt seg inspirere av selskapsle­ken «cadavre exquis» som har sine røtter i surrealist­bevegelsen, sier kunsthalle­ns leder Cecilie Nissen.

I tillegg til Heyerdahls verk finner man blant annet også Anders Holens verk «Happy». Happy inkluderer både en øgle og blomster som er iferd med å utryddes.

– Kuratorene lot oss jobbe veldig åpent, men personlig tenkte jeg mye på ordet «Slutten», sier Anders Holen.

Heyerdahls verk inkluderer også en øgle.

– Hans verk har en direkte link til Anders Holens verk, og passer godt i denne utstilling­en. Som man ser på maleriet ligger øglen under en brølende sol, sier kurator Linn Pedersen.

– ALT HAR EN ENDESTASJO­N

«Slutten» inkludere også verk av Henrik Olai Kaarstein. Hans verk er fortsatt uten navn, men består av fugler malt på dressposer.

– Dette er en relativt enkel symbolikk med fugler fanget i poser, sier Kaarstein.

Kaarstein har til dels latt seg inspirere av ordet «forflytnin­g», gitt ham av kuratorene.

– Utstilling­en har vaert veldig åpen, men jeg fikk servert ordet «forflytnin­g» som jeg har fokusert en del rundt. Med andre ord, fugler forflytter seg, og alt har en endestasjo­n, sier han videre.

I tillegg til Anders Holen, Marius Heyerdahl og Henrik Olai Kaarstein, vil man ved utstilling­en «Slutten» også finne verket til Hanne Lippard.

I tillegg til de fire hovedutsti­llerne inneholder utstilling­en også verk av Mikael Hegnar, Sandra Mujinga og Tori Wrånes, som har blitt tatt med videre fra de foregående utstilling­ene, samt et et video- og lydprogram kuratert av Felipe Ribeiro Pena og Thora Dolven Balke.

 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kuratorer Ann Cathrin November Høibo og Linn Pedersen foran Marius Heyerdahls verk som er utstilt ved utstilling­en «Slutten» ved Kristiansa­nd Kunsthall.
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Kuratorer Ann Cathrin November Høibo og Linn Pedersen foran Marius Heyerdahls verk som er utstilt ved utstilling­en «Slutten» ved Kristiansa­nd Kunsthall.
 ??  ?? Kunstner Henrik Olai Kaarstein foran sitt verk.
Kunstner Henrik Olai Kaarstein foran sitt verk.
 ??  ?? Anders Holen foran sitt verk «Happy».
Anders Holen foran sitt verk «Happy».
 ??  ?? Det ukjente verket til Marius Heyerdahl.
Det ukjente verket til Marius Heyerdahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway