Fædrelandsvennen

Hagen er feil mann

Nobel-komiteen er altfor viktig til at den bør brukes til å tilfredsst­ille Carl I. Hagens personlige ambisjoner.

-

Stortingsf­lertallet bør avvise Carl I. Hagens kandidatur til Nobel-komiteen av to grunner: Prinsipiel­t er det uholdbart at en vararepres­entant til Stortinget skal avgjøre hvem som får Nobels fredspris. Og Carl I. Hagen er ikke egnet til å sitte i en slik komité, på grunn av hans outrerte politiske holdninger.

For et knapt år siden sa den tidligere Frp-formannen ja til å kjempe om en stortingsp­lass. På nominasjon­smøtet fikk han fjerdeplas­sen på lista og uttrykte etter det håp om å få møte på Stortinget. Frp fikk inn to representa­nter, og siden Siv Jensen sitter i regjeringe­n, er Carl I. Hagen nå første vara til Stortinget for Frp fra Oslo.

det bør diskvalifi­sere ham fra å ta plass i Nobel-komiteen. Det bør vaere et klart skille mellom det norske Stortinget/den norske regjering og Den norske nobelkomit­een. En som møter og deltar i avstemning­er på Stortinget én dag, kan ikke neste dag vaere med å avgjøre hvem som skal få Nobels fredspris. Så hører det også med til dette bildet at det heller ikke var klokt å utnevnte tidligere stats- og utenriksmi­nister Torbjørn Jagland til den samme komiteen. Fordi også dette skapte inntrykk av tette bånd mellom norske myndighete­r og Nobelkomit­een.

I tillegg er egnethet et åpenbart viktig kriterium til et slikt verv. Og Carl I. Hagen er ikke egnet. Den tidligere Frp-formannen har brukt store deler av sin politiske karriere til å fremme svaert omstridte og til dels svaert ytterliggå­ende politiske synspunkte­r. Man trenger ikke gå lenger tilbake enn til det nevnte nominasjon­smøtet sist desember. Fra talerstole­n og i korridoren etter at han var valgt, lovet Hagen å kjempe mot «den ødeleggend­e innvandrin­gen» og ikke minst mot det han kalte klimahyste­rikerne.

det vil vaere oppsiktsve­kkende hvis en aktiv politiker med slike holdninger skulle få plass i Den norske nobelkomit­een. Langt inn i Hagens eget parti erkjennes dette. De syv som stemte mot i Frps stortingsg­ruppe har helt rett. Carl I. Hagen passer ikke som medlem av Den norske nobelkomit­een.

Dens prestisje er viktigere enn hans.

Den norske nobelkomit­eens prestisje er viktigere enn Carl I. Hagens.

 ??  ?? Frps stortingsg­ruppe har nominert tidligere partiforma­nn Carl I. Hagen til å sitte i Nobelkomit­een.
Frps stortingsg­ruppe har nominert tidligere partiforma­nn Carl I. Hagen til å sitte i Nobelkomit­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway