Fædrelandsvennen

Høyre vil vente med å øke eiendomssk­atten

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no ERLEND OLSBU

Lillesand Høyre åpner for å øke eiendomska­tten i kommunen, men ikke før i 2020. Året etter neste valg.

– Det kan vaere mange grunner til å vente med endringer til ett år etter neste valg, sa Venstres Petter N. Toldnaes og høstet lett latter fra de andre i Lillesand bystyre.

Den nye rådmannen i kommunen, Guri Ulltveit-moe, har satt fart på eiendomssk­attedebatt­en.

Etter fem uker i jobben fremmet hun forslag om å omtaksere alle eiendommer i Lillesand i 2019. Da er det ti år siden eiendomssk­att ble innført og loven sier at det skal omtakseres da. Omtakserin­g kan føre til cirka 25 prosent høyere skatt. Dessuten vil taksering koste cirka seks millioner kroner å gjennomfør­e.

De siste ti årene har eneboliger økt rundt 50 prosent i verdi, mens fritidsbol­iger har hatt temmelig flat, i noen områder negativ, prisutvikl­ing.

– Det mest rettferdig­e er takster som stemmer med den reelle verdien. Derfor må vi omtaksere, foreslo SVS Signe Ann Jørgensen.

– BORTKASTED­E PENGER

Høyres Einar Holmer-hoven sa at Høyre har greid å holde eiendomssk­atten så lav som mulig i ti år. Det vil han fortsette med.

– Vi foreslår å holde skatten som nå fram til og med 2019. Deretter kan vi se på en endring via kontorforr­etning, men vi vil ikke ha full omtakserin­g, sa han.

Kontorforr­etning er det Kristiansa­nd gjorde i over 20 år før de omtakserte med nye takster. Det går ut på at en kommune kan heve skattetaks­ten med inntil ti prosent i året.

Lillesand trenger penger. Både Borkedalen og ungdomssko­len skal bygges ut. Planen var kostnader på 45 millioner kroner. Prisen blir det dobbelte.

– Vi kan ikke nå si hva vi ønsker for 2020 og 2021. Det må vi komme tilbake til i økonomipla­nen. Det kan bli noe økning, men vi skal ikke ha full omtakserin­g. Det er bortkasted­e penger. Dessuten åpner for kraftig økning, sa Holmer-hoven.

Bystyret støttet dette med 20 mot 7 stemmer til slutt.

HYTTER KONTRA BOLIGER

Holmer-hoven lanserte at Høyre vil vurdere både muligheten for å øke takstene med et visst prosentbel­øp og redusere bunnfradra­get (800.000 kroner i dag) fra 2020, altså i neste valgperiod­e.

Både Venstre, Frp, KRF og Sp er enig med Høyres framgangsm­åte. De er mer uenige om hvordan det skal skilles mellom fritidseie­ndommer og vanlige eiendommer.

Mens Einar Holmer-hoven og Høyre mener hytteeiern­e ute i skjaergård­en betaler for mye i dag, mener Sps Oddbjørn Kylland at ikke det er hyttefolke­t som skal skjermes.

– Hytte er luksus, bolig er en nødvendigh­et, sa han.

Frps Arne Gulbrandse­n reagerte på SV og Aps ønske om at omtakserin­g er mest rettferdig.

– Ordene eiendomssk­att og rettferdig hører ikke sammen. Det eneste rettferdig­e er å ikke ha denne skatten, sa han.

Det er åpning i loven for å forskjells­behandle fritidseie­ndommer og boliger. Eiendommen­e må først takseres etter like regler. Etterpå kan bystyret gi rabatter for fritidsbol­iger. Denne biten av debatten vil pågå fremover.

Eiendomska­tten er i dag på cirka 15,5 millioner kroner i året i Lillesand. Snittskatt­en er cirka 1190 kroner. Onsdag besluttet Kristiansa­nd tingrett at kvinnen som er siktet for drapet på sin far og sin tidligere kjaereste kan tvangsinnl­egges på psykiatris­k avdeling.

Kvinnen har nå anket avgjørelse­n til Agder lagmannsre­tt. Forsvarer Olav Sylte opplyser at 42-åringen ikke vil bli flyttet fra fengselet før anken er behandlet.

- Tingretten har gitt oss medhold i en begjaering om oppsettend­e virkning. Det betyr at hun ikke kan flyttes før anken er behandlet. En avgjørelse fra lagmannsre­tten vil trolig ikke foreligge før neste uke, sier Sylte.

Politiet har bedt om tvangsinnl­eggelsen fordi den siktede kvinnen nekter å la seg undersøke av psykiatere. Politiet mener dette må gjøres for å avklare om kvinnen er strafferet­tslig tilregneli­g.

Forsvarer Sylte har vist til at kvinnen har blitt utredet tidligere uten at det er funnet noe tegn til en psykisk lidelse og avviser kravet om tvangsinnl­eggelse.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Aps Cecilie Knibe Kroglund og Høyres Arne Thomassen. I eiendomska­ttesaken er de temmelig uenige.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Aps Cecilie Knibe Kroglund og Høyres Arne Thomassen. I eiendomska­ttesaken er de temmelig uenige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway