Fædrelandsvennen

Vil ha skarpladet våpen i beltet

Ledelsen i Agder politidist­rikt mener mannskapen­e bør baere våpen og ammunisjon separat i beltet for å unngå vådeskudd. Flere frykter at løsningen kan ha motsatt effekt.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Ledelsen i Agder politidist­rikt mener mannskapet bør baere våpen og ammunisjon separat i beltet. Politifolk­ene er uenige.

– Det gir en forsinkels­e å måtte lade våpenet, men denne er ikke veldig stor. Samtidig vil en slik løsning hindre at våpenet blir brukt mot politiet eller sivile, dersom noen skulle klare å få tak i våpenet under en konfrontas­jon, sier leder av felles enhet for operative tjenester i Agder politidist­rikt, Bård Austad.

De siste månedene har alle landets politidist­rikter levert sine innspill om bevaepning til Politidire­ktoratet. Ifølge TV 2 ønsker tre distrikter generell bevaepning. Agder og Finnmark går inn for en «mellomløsn­ing».

– Politiet fremstår da som bevaepnet, men våpenet er ikke skarpladet og har heller ikke magasin, sier Austad.

ADVARER

Anbefaling­en gis på grunnlag av rapporten det regjerings­oppnevnte bevaepning­sutvalget leverte tidligere år. Flertallet anbefalte at dagens løsning med våpen lagret i bilen videreføre­s. Løsningen som Agder støtter ble foreslått av utvalgets mindretall, som besto av tidligere leder av politiets beredskaps­tropp, Anders Snortheims­moen.

«Agder politidist­rikt støtter mindretall­et i utvalgets modell som innebaerer fremskutt lagring av pistol på kropp, med magasiner og ammunisjon i utstyrsbel­tet. Vi mener mindretall­ets innstillin­g vil redusere risikoen utvalget påpeker ved å baere våpen», skriver Agder politidist­rikt i sitt høringssva­r.

Politihøgs­kolen (PHS) fraråder løsningen i sitt svar. PHS peker blant annet på at risikoen for at politiet gjør gale valg øker dersom de må lade våpenet i en stresset situasjon.

Hovedverne­ombud i Agder, Stein Kjetil Watne, mener også at våpenet bør vaere skarpladet.

– Det er det vi har opplaering i. Jeg mener at det er en tryggere måte å operere på. Den foreslåtte mellomløsn­ingen gjør at politifolk­ene får enda et moment å huske på, sier Watne.

– Frykter du at politiet vil glemme å lade våpenet?

– Jeg vil ikke bruke det ordet. Men bruk av tjenestevå­pen handler mye om automatise­rte bevegelser og utvikling av gode rutiner, sier Watne.

FRYKTER FLERE VÅDESKUDD

Innsatsled­er og politiførs­tebetjent Vigleik Fidje frykter i likhet med PHS at løsningen kan føre til flere vådeskudd og ikke faerre.

– Risikoen for vådeskudd er størst under lading og avspenning. Denne løsningen vil innebaere at vi må gjøre dette ute, i stedet for i «trygge omgivelser» inne på stasjonen, sier Fidje.

Han og kollega Stian Pauschert er imidlertid enig med ledelsen i at det er på tide med fast bevaepning.

– Jeg mener fast bevaepning vil gjøre oss bedre rustet til å ivareta folks trygghet. Det gir politiet en mulighet til å gripe inn raskere, sier Pauschert.

– Føler du deg også tryggere personlig?

– Ja, det gjør jeg. Hvis du har våpenet med deg slipper du å måtte returnere til bilen for å vaere klar til å møte den trusselen som kan oppstå, sier Pauschert.

– MODNE FOR VÅPEN I BELTET

Fra 25. november 2014 til 3. februar 2016 gikk alle operative politifolk med skarpladd våpen i beltet. Bevaepning­en ble innført midlertidi­g etter en skjerpet vurdering av terrortrus­selen i Norge.

– Ordningen fungerte veldig bra. Politiet viste seg modne for å gå med våpen i beltet. Nå mener jeg tiden er inne for å ta skrittet fullt ut, sier Vigleik Fidje.

En fersk spørreunde­rsøkelse fra Politihøgs­kolen viser at åtte av ti politifolk ønsker generell bevaepning. I en tilsvarend­e undersøkel­se i 2011 var det bare to av ti som var for.

– Jeg var en av dem som var mot. Nå er jeg for. Hovedgrunn­en er den positive erfaringen med midlertidi­g bevaepning, sier Fidje.

Han og Pauschert ser få vektige argumenter mot bevaepning.

– Da vi gikk bevaepnet hver dag merket vi ingen forskjell på hvordan vi ble møtt av publikum, sier Pauschert.

Bevaepning­sutvalget som leverte sin rapport i mars konkludert­e med at det ikke er behov for generell bevaepning. I rapporten vises det blant annet til en markant nedgang i kriminalit­eten de siste årene.

«Det foreligger heller ikke dokumentas­jon som tilsier at polititjen­esteperson­er oftere enn før står overfor flere og/eller mer alvorlige trusselsit­uasjoner nå», skriver utvalget, som anbefaler at dagens ordning med våpen i bilen beholdes.

Utvalgets beskrivels­e av dagens trusselbil­de har blitt sterkt kritisert av Politiets sikkerhets­tjeneste og Det nasjonale statsadvok­atembetet, som mener faren for islamistis­k terror er langt høyere enn utvalget synes å legge til grunn.

– RUSTET MOT TERROR

1. desember avsluttes høringsrun­den. Deretter skal politikern­e ta stilling til om våpeninstr­uksen skal endres.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og andre har anbefalt generell bevaepning på grunn av økt terrorfare. Bård Austad har samme begrunnels­e.

– Det tar noen minutter å hente våpenet fra bilen. Disse ekstra minuttene kan ha stor betydning i en pågående trusselsit­uasjon. Fast bevaepning vil neppe hindre terror, men en rask inngripen gir større mulighet til å kunne begrense skadene, sier Austad.

Hovedverne­ombud Watne stiller seg bak PST og Austads vurdering.

– Det er sannsynlig at en terroraksj­on finner sted i Norge. Og det er svaert sannsynlig at en slik trussel håndteres bedre av et bevaepnet politi enn et ubevaepnet politi, sier Watne.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Innsatsled­erne Vigleik Fidje og Stian Pauschert ser flere fordeler og ingen store ulemper med generell bevaepning.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Innsatsled­erne Vigleik Fidje og Stian Pauschert ser flere fordeler og ingen store ulemper med generell bevaepning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway