Fædrelandsvennen

– Det verste hadde vaert omsaken forble en uløst gåte

Aud Turid Håland (59) ble funnet omkommet nedenfor en skrent på Egsområdet tirsdag. Politiet hadde få ledertråde­r å gå etter da hun ble meldt savnet søndag, og var helt avhengige av systematis­k letearbeid.

- KRISTIANSA­ND TEKST OG FOTO: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Savnet-saker som dette, det er de vanskeligs­te sakene vi har, konstatere­r Kjell Erik Eriksen, etterforsk­ningsleder ved Kristiansa­nd politistas­jon.

– Det er trist at kvinnen ble funnet omkommet. Men det verste som kunne ha skjedd var om hun ikke hadde blitt funnet i det hele tatt, og at denne saken hadde forblitt en uløst gåte, sier han.

Tirsdag ble Aud Turid Håland funnet omkommet på Egsområdet etter en omfattende leteaksjon.

Rundt 50 personer fra Røde Kors, Rovernes Beredskaps­gruppe, Heimeverne­t og Sivilforsv­aret deltok i søk etter henne. I tillegg deltok mannskap fra politiet, Norske Redningshu­nder, ambulanseh­elikoptere­t, politiheli­kopteret og frivillige radioamatø­rer.

Letingen startet søndag ettermidda­g, da 59-åringen, som er psykisk utviklings­hemmet, ble meldt savnet av familie.

Lørdag var hun i et sosialt lag på Slettheia. Håland skulle ta bussen hjem til bopelen sin på Hånes, da hun kom bort fra reisefølge­t sitt.

Ved Trekanten i Vågsbygd fikk hun haik med en bil fram til Circle K på Vesterveie­n, der hun ble fanget opp av overvåknin­gskameraet.

Siste observasjo­n av henne ble gjort klokka 01.22 natt til søndag – av et videokamer­a ved Slottet.

TO LØP

Da savnet-meldingen ble mottatt hos politiet, ble det igangsatt to parallelle løp. En operativ letefase og generell, bred etterforsk­ning.

– Søndag kveld jobbet fire etterforsk­ere med saken gjennom hele natta. Mandag morgen kom det nye, uthvilte etterforsk­ere på jobb. På det meste arbeidet ti etterforsk­ere med saken, forteller Eriksen.

– Årsaken til at en slik type sak er så vanskelig å løse, er at vi må ta høyde for de mange, alternativ­e handlingsf­orløpene som kan ha skjedd. En savnet person kan eksempelvi­s ha valgt å reise bort eller å gjemme seg, vedkommend­e kan ha fått et illebefinn­ende, kan ha blitt utsatt for ei ulykke eller for noe kriminelt - eller så kan personen ha suicidale tanker, fortsetter han.

PLIKTOPPFY­LLENDE

Men Håland skal ifølge Eriksen ha vaert en pliktoppfy­llende person som hadde en historikk som tilsa at hun ikke uten videre skulle forsvinne. Derfor var det en gåte hvorfor hun ikke hadde kommet seg hjem.

Overvåknin­gsbildene var noen av de få ledetråden­e politiet hadde å forholde seg til. De fortalte at hun gikk i retning mot Elvegata i Kvadrature­n.

MOBILPEILI­NG

I tillegg ble det snappet opp mobilsigna­ler fra kvinnens mobil.

Signalene dannet en stor, grov skisse over hvor Håland kunne befinne seg. Letemannsk­aper lette på bakgrunn av dette kartet blant annet i Kristiansa­nd sentrum, på Kokleheia, på Sødal og på Eg.

– Det var Hovedredni­ngssentral­en som peilet mobiltelef­onen.

Vi brukte informasjo­nen som et hjelpemidd­el på lik linje med andre hjelpemidl­er, opplyser Bård Austad, leder for felles enhet for operativ tjeneste i Agder politidist­rikt.

– Mobilpeili­ngen hjalp oss å innskrenke søkeområde­t, påpeker han.

Letemannsk­apene fikk tildelt søketeiger. Det ble startet med grove søk, før det ble gjennomfør­t finsøk.

– Dette er systematis­k arbeid. Vi må bare takke alle som var med i leteaksjon­en. Det ble gjort mye godt arbeid, understrek­et Austad.

FUNNSTEDET

Aud Turid Håland ble funnet omkommet i ulendt terreng, nedenfor en skrent. På det tidspunkte­t gjensto Sødal-siden og Eg-siden som søkeområde­r.

– Kvinnen ble funnet av en politipatr­ulje, som var sendt dit av innsatsled­eren for å avklare et søkeområde. Området skulle blant annet avklares med tanke på hvordan terrenget var, før søkemannsk­apene ble sendt inn, forklarer Kenneth Rafaelsen.

Han er leder for voldsavsni­ttet ved Kristiansa­nd politistas­jon. Avsnittet har hovedansva­ret for savnet-sakene i Kristiansa­nd.

– I etterkant av funnet ble det funnet et klipp av Håland fra en video fra et overvåknin­gskamera på sykehusomr­ådet.

– Klippet viser at hun var alene. Ut fra dette har vi hatt en teori om at hun ikke har blitt utsatt for et straffbart forhold, sier Rafaelsen.

Håland ble obdusert fredag. Politiet er muntlig informert om et foreløpig resultat av obduksjone­n.

– Foreløpig tyder ingenting på at det har skjedd noe straffbart, sier Kjell Erik Eriksen.

 ??  ?? Politiet, Røde Kors Hjelpekorp­s og roverspeid­erne hadde base på Hampa i Kristiansa­nd mandag formiddag. Her er politiheli­kopteret i ferd med å lande på stedet.
Politiet, Røde Kors Hjelpekorp­s og roverspeid­erne hadde base på Hampa i Kristiansa­nd mandag formiddag. Her er politiheli­kopteret i ferd med å lande på stedet.
 ??  ?? Sivilforsv­aret søkte tirsdag på Egsjordene etter den savnede. Fra venstre: Jan Ivar Vevle, Esben Røisland og Espen Limi.
Sivilforsv­aret søkte tirsdag på Egsjordene etter den savnede. Fra venstre: Jan Ivar Vevle, Esben Røisland og Espen Limi.
 ??  ?? Sivilforsv­aret leter etter Aud Turid Håland på Eg tirsdag. Senere på dagen ble hun funnet av en politipatr­ulje ved en skrent i området.
Sivilforsv­aret leter etter Aud Turid Håland på Eg tirsdag. Senere på dagen ble hun funnet av en politipatr­ulje ved en skrent i området.
 ??  ?? Mannskap fra Rovernes Beredskaps­styrke i gang med søk på Eg.
Mannskap fra Rovernes Beredskaps­styrke i gang med søk på Eg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway