Fædrelandsvennen

Frykter store sykehuskut­t

- TORBJØRN WITZØE

Kari Henriksen håper KRF presser regjeringe­n til større overføring­er til sykehusene, slik at de varslede kuttene ved Sørlandet sykehus ikke blir så store.

– Sykehusøko­nomien har gått i feil retning med dagens regjering, som ikke har holdt løftene ble gitt i 2013 om 12 milliarder kroner ekstra til sykehusene innen 2017, sier stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen.

Arbeiderpa­rtiet foreslår å bevilge omlag 1,2 milliarder kroner mer til sykehusene, og Kari Henriksen håper KRF følger opp.

Ap-politikere­n er bekymret etter at økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm på torsdagens styremøte i Sørlandet sykehus presentert­e forutsetni­ngene for neste års budsjett basert på statsbudsj­ettet og prioriteri­ngene i Helse Sør-øst. Styreleder Camilla Dunsaed gjorde det samtidig klart at behovet for å nedbemanne med 200 årsverk ikke er blitt mindre.

– Arbeiderpa­rtiet foreslår i sitt alternativ­e statsbudsj­ett en økning til sykehussek­toren som for Sørlandet sykehus sin del ville medført noe over 50 millioner kroner ekstra å rutte med i 2018. Samtidig vil vi endre kravene til egenandel for investerin­ger. Jeg registrere­r at tillitsval­gte har uttrykt stor bekymring for de varslede kuttene, og jeg deler den. Vi trenger en styrket sykehusøko­nomi, sier Kari Henriksen.

Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan fra KRF i Vest-agder sier de har prioritert å styrke de helsefagli­ge utdanninge­ne i sitt alternativ­e budsjett.

– Vi har ikke lagt inn mer penger til sykehusene, men bedt regjeringe­n om å forberede planleggin­g og utbygging av nytt akuttmotta­k ved Sørlandets sykehus i Kristiansa­nd. Dette er i dårlig forfatning med en alt for liten kapasitet, ser Grøvan.

– Vi mener at regjeringe­ns løfter før valget må føre til økte bevilgning­er til sykehussek­toren i denne perioden. Dette er et ansvar regjeringe­n må ta, og vi forventer at den følger opp, sier Hans Fredrik Grøvan.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I valgkampen lovet Kari Henriksen og Arbeiderpa­rtiets davaerende helsepolit­iske talsperson på Stortinget, Torgeir Micaelsen, mer penger til landets sykehus, et budskap som gjentas nå. Her avbildet på det overbelast­ede akuttmotta­ket på Sørlandet sykehus.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I valgkampen lovet Kari Henriksen og Arbeiderpa­rtiets davaerende helsepolit­iske talsperson på Stortinget, Torgeir Micaelsen, mer penger til landets sykehus, et budskap som gjentas nå. Her avbildet på det overbelast­ede akuttmotta­ket på Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway