Fædrelandsvennen

Stoler ikke på at voksne stanser mobbing

En nasjonal undersøkel­se viser naermere 40.000 barn og unge opplever mobbing på nett. Mange går ikke til voksne med problemet fordi de ikke tror det får slutt på mobbingen.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Laerere og andre voksne må ta problemet på alvor og gjøre noe. Ikke bare trekke på skuldra og si at det ikke lar seg stanse uansett, mener Oskar Skog, Arne De Klerk, Karolina Valantinav­iciute og Tirill Myra.

De sitter i elevrådet på Lindesnes ungdomssko­le (LUS). Her har en lokal undersøkel­se avdekket at neste hver femte elev på skolen har opplevd å bli digitalt mobbet det siste året.

Det gjelder spesielt jentene på 9. trinn. Her oppgir flere enn hver tredje jente (37 prosent) at hun blir utsatt for denne type mobbing.

Det som kanskje er mest alvorlig er at blant dem som ble mobbet, lot nesten hver fjerde elev (23 prosent) vaere å gå til noen voksne med problemet fordi de ikke tror mobbing lar seg stanse uansett.

Under halvparten – 41 prosent – av Lus-elevene som tok dette opp med skolen opplevde at det ble slutt på mobbingen da de tok mot til seg og sa fra.

– Mange kvier seg nok for å si fra fordi de frykter enda mer mobbing. De tror det bare blir styr, at den som mobber bare vil mobbe enda mer, sier Oskar.

MÅTTE SI FRA TO GANGER

Arne forteller at han sa fra til skolen da han hadde negative opplevelse­r på nett fra en medelev. – Jeg måtte si fra to ganger før de gjorde noe. Men da stoppet det heldigvis, sier han.

Undersøkel­sen på skolen forteller også at mens 58 prosent tror skolen vil oppdage tradisjone­ll mobbing, er det bare 15 prosent som tror det samme om digital mobbing.

– Dette sier med klartekst at vi som skole må vaere mye mer aktiv i forhold til det å oppdage spesielt nettmobbin­g. Som vil si å ta dette spesielt opp med eleven, spørre direkte, sier fungerende rektor på LUS, Even Tronstad Sagebakken.

Han sier at selv om digital mobbing er en stor utfordring å oppdage og stanse, kan ikke skolene la vaere å gjøre noe.

Undersøkel­sen viser at så godt som samtlige Lus-elever er på et chatte-forum.

– De fleste er spesielt mye på Snapchat, sier de fire elevene i elevrådet.

Ingen av de fire har opplevd alvorlig nettmobbin­g. – Men å bli baktalt har nok de fleste opplevd. Det kan vaere spesielt ille fordi det kan foregå skjul i lukkede diskusjons­grupper, sier Tirill.

Carolina sier at slik skjult mobbing kan handle om å baktale andre elevers klaer og utseende, for eksempel bruk av sminke.

Her på skolen viser undersøkel­sen at over dobbelt så mange jenter som gutter har vaert utsatt for skjult mobbing – 65 mot 31 prosent.

Spesielt på 10. trinn der hele 71 prosent av jentene sier de har vaert utsatt for det.

KRITISERER KOMMUNEN

Arne sier at han er veldig bevisst på hvilke type bilder han legger ut for å gardere seg mot negative kommentare­r. – Jeg passer på at det er et nøytralt bilde, sier han.

Alle rundt bordet nikker, de tenker også sånt.

Det er Kommunerev­isjon Vest som står bak undersøkel­sen i Lindesnes som også omfatter barneskole­ne. Her blir kommunen sterkt kritisert for ikke å ta mobbing på alvor, blant annet med at det gjøres for lite for å få det stanset når en elev sier fra.

– Undersøkel­sen vil nå bli brukt aktivt overfor foresatte, laerere og elever for å få et best mulig bilde, slik at en kan sette inn riktige tiltak, lover Sagebakken.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? På Lindesnes ungdomssko­le som på alle skoler forekommer digital mobbing. Disse fire er i elevrådet og mener de voksne må ta denne type mobbing mye mer alvorlig. F.v. Oskar Skog, Arne De Klerk, Karolina Valantinav­iciute og Tirill Myra.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN På Lindesnes ungdomssko­le som på alle skoler forekommer digital mobbing. Disse fire er i elevrådet og mener de voksne må ta denne type mobbing mye mer alvorlig. F.v. Oskar Skog, Arne De Klerk, Karolina Valantinav­iciute og Tirill Myra.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Fungerende rektor på Lindesnes ungdomssko­le, Even Tronstad Sagebakken, sier mobbe-undersøkel­sen har vaert en vekker.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Fungerende rektor på Lindesnes ungdomssko­le, Even Tronstad Sagebakken, sier mobbe-undersøkel­sen har vaert en vekker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway