Fædrelandsvennen

Blir nye avhør av nazi-ledere

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Politiet gjenopptar etterforsk­ningen og skal avhøre flere sentrale nazister i Den Nordiske Motstandsb­evegelsen etter demonstras­jonen i Markens og under Arendalsuk­a i sommer.

– Jeg har bedt om at saken blir etterforsk­et videre, sier påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidist­rikt.

Etterforsk­ningen betyr i utgangspun­ktet nye avhør av flere personer.

– Det er mange som skal avhøres, men faerre enn ti, sier Kaddeberg Skaar.

Saken har vaert til påtalemess­ig vurdering i høst. Nå bes det altså om videre etterforsk­ning i saken.

SENTRALE LEDERE

Kaddeberg Skaar bekrefter at personene som skal avhøres har tilhold både lokalt, nasjonalt og i utlandet.

Etter det Faedreland­svennen forstår er dette sentrale personer i Den Nordiske Motstandsb­evegelsen. Utgangspun­ktet for politiets vurdering er spørsmålet om demonstras­jonen var varslet og meldt fra om.

Det er fortsatt uklart hvordan avhørene vil finne sted. Men normal prosedyre vil vaere å be om bistand fra lokal politimynd­ighet.

MARSJEN I MARKENS

Nazistene hadde i sommer søkt, men til slutt blitt nektet å demonstrer­e i Fredriksta­d. 70 av de selverklae­rte nazistene fra Finland, Sverige og Norge valgte i stedet å marsjere gjennom Markens gate lørdag 29. juli.

Spørsmålet politiet vurderer er om de fikk melding om demonstras­jonen i god tid før den ble avholdt.

Til Faedreland­svennen sa stabssjef Bård Austad følgende mens nazistene fortsatt opphold seg i Markens gate:

– Det er en demonstras­jon som det ikke er søkt løyve til, så vi har holdt et øye med dem. Så får vi vurdere i etterkant om dette skal avstedkomm­e noen reaksjoner.

Det er denne vurderinge­n som nå fortsetter i påvente av ytterlige avhør.

FJERNET I ARENDAL

I tillegg ble medlemmer i organisasj­onen fjernet av politiet mens de delte ut materiell to ganger under Arendalsuk­a.

Den sentrale personen der, som også deltok i Markens, var nestleder i organisasj­onen lokalt og nestleder nasjonalt, Jan-christophe­r Pedersen. Han ble også pågrepet av politiet i Göteborg, da nazistene marsjerte og ble stoppet av politiet der i oktober.

I forbindels­e med aksjonen i Arendal, hevder de på sin egen nettside at «Politiet fikk beskjed om aksjonen i godt tid før den startet, men påsto likevel at vi ikke hadde gitt beskjed.»

MASSIV KRITIKK

Politiets øverste ledelse i Agder har fått massiv offentlig kritikk etter marsjen i Markens. Politiet selv har laget en evaluering av sin egen håndtering, som verken offentligh­eten, lokale myndighete­r, Stortinget eller de involverte polititjen­estemennen­e har fått lese, se eller laere noe av.

AVSLUTTET SAK I ØST

Nazistene skulle opprinneli­g demonstrer­e i Fredriksta­d 29. juli. Og hadde søkt om å få demonstrer­e der. De fikk først tillatelse til dette, men avgjørelse­n ble omgjort da motdemonst­ranter varslet sin tilstedeva­erelse. Etter en helhetsvur­dering mente Øst politidist­rikt da at marsjen ikke kunne gjennomfør­es. Politidist­riktet forberedte seg imidlertid på at det kunne bli demonstras­joner. Natten før demonstras­jonen pågrep politiet 15 personer på grensen til Sverige og en av dem (en danske) i sentrum. I tillegg ble fire pågrepet i Vestfold.

– Svenskene ble bortvist med hjemmel i utlendings­loven, opplyser påtalemynd­igheten i Øst Politidist­rikt.

– I tillegg ble det beslaglagt og skrevet inndragnin­gsforelegg på gjenstande­r de ikke har lov å ha. Det gjelder ting som slåsshansk­er, kniv og batonghold­ere til å feste i belte, får Faedreland­svennen opplyst.

 ?? ARKIVFOTO: MARTINSEN, JARLE ?? Lørdag 29. juli marsjerte nazister i Markens. Nå varsler politiet at det blir nye avhør av flere nazi-ledere.
ARKIVFOTO: MARTINSEN, JARLE Lørdag 29. juli marsjerte nazister i Markens. Nå varsler politiet at det blir nye avhør av flere nazi-ledere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway