Fædrelandsvennen

Etterforsk­er førerprøve-juks

Spesialsyd­de T-skjorter og skjorter, «spionhull» og skjulte øreplugger. Flere er fratatt lappen etter jukseavslø­ringer.

- TEKST: ØRJAN TORHEIM

Et ektepar i Oslo skal over tid ha hjulpet kommende bilister med teoridelen av førerprøve­n.

REISTE RUNDT I LANDET

Senest torsdag denne uken ble en mann, bosatt i Førde, og som er i første halvdel av 20-årene, dømt til fengsel i tilknytnin­g til svindelsak­en.

Ifølge politiinsp­ektør Magnar Pedersen i Larvik har Oslo-paret reist rundt til ulike steder i Norge med spesialsyd­de plagg, T-skjorter og skjorter, utstyrt med diverse tekniske hjelpemidl­er. Så skal de ha tilbudt sine tjenester til personer som skulle avlegge teoriprøve hos Statens vegvesen.

Politiet i Larvik har ansvaret for saken, siden det første tilfellet av juks ble avdekket der. Det skjedde i august.

LOMME TIL IPHONE

Flere angivelige jukseplagg, i ulike størrelser, er beslaglagt. Tskjorten på bildet har en spesialsyd­d lomme som gir plass til en iphone. Et lite hull på brystet gjør at kameralins­en kan se skjermen der teorispørs­målene dukker opp.

I tillegg skal juksehjelp­en ha inkludert en radiosende­r som kunne tapes fast til kroppen – forbundet med plugger som kunne skjules i øret.

Magnar Pedersen er påtaleansv­arlig for alle juksesaken­e. Han sier de så langt har mistanke om at rundt 40 teoriprøve­kandidater i Norge har fått ulovlig hjelp.

– Under prøven har kandidaten­e kunnet kommuniser­e med en på utsiden. Det later i all hovedsak til å ha vaert Oslo-mannen som har vaert denne hjelperen. Vår mistanke er at han, fra utsiden og via iphone-kameraet, har kunnet se spørsmålen­e – og så gi det riktige svaret, sier politiinsp­ektøren.

TO DØMT TIL Nå

Så langt er det kommet to dommer i sakskomple­kset, inkludert Førde-mannen som ble dømt i en tilståelse­ssak torsdag. Han fikk 24 dagers fengsel.

Den andre dommen, også den en tilståelse­ssak, stammer fra Stavanger. I denne saken ble utfallet igjen ubetinget fengsel, opplyser politiinsp­ektør Pedersen.

– Dette er juks vi ikke kan akseptere og som er en fare for trafikksik­kerheten.

På stående fot kjenner Pedersen ikke til saker fra Hordaland. Men han sier lokalt politi rundt om i Norge for tiden jobber med å få avhørt cirka 20 mistenkte.

– Vi venter på resultaten­e av disse avhørene. Hvis mistenkte ikke erkjenner juks, må vi vurdere hvordan vi skal gjøre det med rettssaken­e; om de skal avholdes der de mistenkte er eller andre steder.

TIDKREVEND­E ARBEID

– Har noen mistenkte fått lappen etter å ha jukset på teoriprøve­n?

– Ja, det har skjedd. Og flere førerkort er tilbakekal­t som følge av det. Men hvor mange det gjelder, vet jeg ikke, siden vi etter hvert overlater oppfølging av sakene til Vegvesenet. Det er de som vurderer om førerkort skal kalles tilbake.

Pedersen sier det har vaert viktig for politiet å komme skikkelig i gang med etterforsk­ningen før Vegvesenet kom på banen.

– Det har vaert mye og tidkrevend­e arbeid med å innhente og avdekke sakene. I stor grad har vi basert oss på elektronis­ke bevis knyttet til det hovedmiste­nkte Oslo-parets mobiltelef­oner. Vi har gått gjennom hvem de har kommuniser­t med, og på den måten funnet frem til personer som kan ha benyttet seg av juksehjelp.

MANN NYLIG LØSLATT

Ekteparet i Oslo er foreløpig siktet for brudd på en bestemmels­e i veitrafikk­loven om at kun godkjente hjelpemidl­er kan brukes ved teoretisk prøve.

Bare mannen har sittet i varetekt, opplyser Pedersen. Han ble nylig løslatt.

– Paret har mange barn, så vi kom til at det ville vaere uforholdsm­essig å holde også konen i varetekt.

Mannen har delvis erkjent straffskyl­d. Konen nekter all skyld.

Politiet vurderer også, ifølge Pedersen, å utvide siktelsene mot ekteparet til å gjelde bedrageri etter straffelov­en. Det er ennå ikke avgjort.

– Men siktelsene etter veitrafikk­loven åpner uansett for halvannet til to års fengsel.

 ?? ALLE FOTO: POLITIET ?? Naerbilde av hullet på T-skjortebry­stet. Fra lommen på baksiden kunne Iphonen filme gjennom hullet.
ALLE FOTO: POLITIET Naerbilde av hullet på T-skjortebry­stet. Fra lommen på baksiden kunne Iphonen filme gjennom hullet.
 ??  ?? Plagget har en iøynefalle­nde logo like nedenfor den skjulte lommen.
Plagget har en iøynefalle­nde logo like nedenfor den skjulte lommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway