Fædrelandsvennen

– Skammelig kutt!

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Den unike telefonavi­sen til landets blinde og svaksynte legges ned fordi regjeringe­n kutter 600.000 kroner i statsbudsj­ettet.

- Dette må vaere det småligste kutt i et statsbudsj­ett noensinne. Skammelig. Og helt uten å si fra eller drøfte med de det gjelder på forhånd. Et viktig tilbud bare fjernes, sier Aps stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen.

Henriksen besøker blindeforb­undet i Vest-agder sine kontorer på Lund. Astrid Hopland Svendsen (63) er helt blind, og har kommet for å fortelle hvor hjerterått hun mener kuttet er.

– Jeg bruker iphonen og har tale-apper. Men mange eldre blinde, svaksynte eller dyslektike­re er ikke der ennå digitalt. For dem har telefonavi­sen betydd mye. Veldig trist hvis den legges ned, sier hun.

Telefonavi­sen er et 800-nummer hvor blinde og svaksynte kan ringe. En robotstemm­e leser opp den avisen de ønsker å høre. Telenor har i mange år stilt med gratis tellerskri­tt. Staten har finansiert resten.

Bruken av telefonen går stadig ned. Men det er cirka 1000 innringing­er i måneden, fordelt på rundt 65 unike brukere. De ringer i snitt 25 minutter hver for å høre dagens nyheter.

– Regjeringe­n snakker inkluderin­g og frivilligh­et. Hva er viktigere inkluderin­g enn å få lytte til dagens nyheter og kunne delta med andre i samtalen om hva som har stått i lokalavise­n? spør Henriksen.

Hun kunne ha forstått kuttet hvis regjeringe­n på forhånd hadde snakket med Blindeforb­undet og at partene i samarbeid hadde laget et kursoppleg­g for data.

– Kanskje nedleggels­e av telefonen om fem til ti år, men ikke nå. Det er ikke så mange som bruker telefonavi­sen, men de som gjør det, er eldre som ikke kan datatilbud­ene ennå, sier Hopland Svendsen.

Kari Henriksen mener 600.000 kroner overhodet ikke merkes i statsbudsj­ettet. Da hun tok opp saken med statsminis­ter Erna Solberg, svarte Solberg at lesehjelp dobles fra 20 til 40 timer i året for alle blinde i Norge.

Statssekre­taer Bård Folke Henriksen i Kulturdepa­rtementet mener den digitale utviklinge­n er kommet så langt at telefonavi­sen kan legges ned. Han sier at antall brukere er halvert på fem år.

– Den teknologis­ke utviklinge­n gir helt andre muligheter for blinde og sterkt svaksynte til å holde seg oppdatert og orientere seg i nyhetsbild­et. De fleste aviser har nå egne nettutgave­r som gjør det mulig å benytte seg av skjermlese­re eller lignende for å lese nyhetene, sier han.

Statssekre­taeren minner også om at Norsk Lyd- og blindeskri­ftsbibliot­ek tilbyr abonnement og utlån av aviser som lydaviser.

 ?? FOTO: ODDINGE ULEBERG ?? Astrid Hopland Svendsen og Aps Kari Henriksen synes det er ille at telefonavi­sen for blinde legges ned for å spare staten for 600.000 kroner.
FOTO: ODDINGE ULEBERG Astrid Hopland Svendsen og Aps Kari Henriksen synes det er ille at telefonavi­sen for blinde legges ned for å spare staten for 600.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway