Fædrelandsvennen

Skattekrig med Vennesla i sentrum

Må «maskinskat­ten» vekk for å sikre nok nye arbeidspla­sser? Må den beholdes for å sikre nok penger til velferd? Få steder i Norge betyr de to spørsmålen­e mer enn i Vennesla akkurat nå.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

På Støleheia i Vennesla investerer og jobber Peder Naerbø innbitt for å bygge verdens største park for grønne datasenter og ta Norge inn i en ny industrial­der.

SKATT FØR HAN HAR TJENT

Det han ikke trenger er eiendomssk­att på utstyret til anlegget, før han har tjent ei eneste krone:

– Å oppretthol­de maskinskat­ten er svaert ødeleggend­e for alle de investerin­gene som gjøres for å etablere

Norge som en arena for den in- ternasjona­le dataindust­rien, sier Naerbø til Faedreland­svennen.

– Hvorfor?

– Når bedrifter blir skattlagt lenge før de har lønnsomhet eller kunder, blir dette en ekstra kapital som må inn i prosjekten­e mens man er i den mest sårbare perioden av en etablering. Dette vil hindre den grønne omstilling­en vi trenger, svarer Naerbø.

Torhild Bransdal har som ordfører i Vennesla samarbeide­t tett med Naerbø, men i skattesake­n er de uenige. Nå er hun på Stortinget. Som kommunalpo­litisk talskvinne for KRF har hun fått hovedrolle­n i kampen for å beholde maskinskat­ten og slå tilbake regjeringe­ns forslag i statsbudsj­ettet om å fjerne den.

– Naerbø visste skatteregi­met da han kom til Vennesla. Poenget er at vi ønsker et lovutvalg til å se naermere på maskinskat­ten. Endringer kan gjøres, men vi må ha eiendomssk­att også på utstyr. Noe annet er alvorlig, sier Bransdal.

– Hvorfor?

– Fordi noen av verdiene må ligge igjen i kommunene for at kommunene skal få incitament til å drive naeringsut­vikling og stå på for å skape omstilling. All skatt kan ikke til staten. Kommunene må ha noe igjen for å legge til rette, sier Bransdal.

Hun trekker også fram at eiendomssk­att er den minst veksthemme­nde skattearte­n, at den er lik for norske og utenlandsk­e selskaper, at den er robust mot skattemani­pulering, og at et lovutvalg kan rydde usikkerhet om verdsettel­sesregler av veien.

VENNESLA SPESIELT

Vennesla er en av kommunene i landet som tar inn mest i maskinskat­t, 18 millioner kroner i året. Rådmann Svein Skisland har varslet budsjettku­tt og kutt i velferd hvis Høyre og Frps skattekutt i statsbudsj­ettet får flertall.

Vennesla er også kommunen hvor Peder Naerbø satser, en satsing som ifølge Naerbø rammes hardt hvis ikke skatten forsvinner.

Kommunesty­ret i Vennesla har valgt å prioritere egne inntekter. Det har enstemmig vedtatt å støtte Bransdal i kampen for å beholde skatten. Selv Frp og Høyre i bygda stemte for dette - og trosset egen regjering.

– 15 millioner av de 18 millionene i maskinskat­t i Vennesla, kommer fra Statnetts transforma­torstasjon. Det er feil å fremstille det som en naeringsli­vsskatt. Det meste av maskinskat­ten er penger kommunene får for å huse store, statlige anlegg, sier Bransdal.

Totalt i landet er maskinskat­ten på 800 millioner kroner i året. Regjeringe­n har i statsbudsj­ettet foreslått å fase den ut over fem år. Det mener Høyre og Frp gir kommunene god nok tid til å områ seg.

HUNTONIT

Trond Madsen er Nho-rådgier på Agder. Han er svaert skuffet over Bransdal og KRF i saken om maskinskat­t.

– Når Huntonit i Vennesla investerer i ny maskin for over 50 millioner, er nesten det første som skjer at kommunen kommer og takserer den for å skaffe seg mer skatt. Det er ikke sånn vi får til omstilling og utvikling, sier han og fortsetter:

– KRF og Bransdal har gjort mye for Sørlandet, men i denne saken er partiet mer opptatt av å sikre kommunebud­sjettene enn å legge til rette for økte investerin­ger i naeringsli­vet, sier Madsen.

– TIDSVINDU

Høyres Ingunn Foss synes det er merkelig at ikke flere støtter fjerning av maskinskat­ten:

– Mange kommuner greier seg godt uten eiendomssk­att. Vi har nå et tidsvindu for å etablere datasentre i Norge og saerlig på Sørlandet. Det er veldig synd hvis vi lar denne muligheten gå fra oss, sier hun.

Foss forstår at kommunene ønsker inntekter, men hun mener det er viktigere å sikre naeringsli­vets muligheter i en viktig omstilling­stid.

Over 250 ordførere har skrevet under et opprop om å beholde dagens maskinskat­t til et lovutvalg har sett naermere på detaljene i skatteregl­ene.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Skal Peder Naerbø betale eiendomssk­att for utstyret han setter opp på Støleheia før han har begynt å tjene penger på dataparken sin? Det pågår nå et lite drama i Stortinget om maskinskat­ten.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Skal Peder Naerbø betale eiendomssk­att for utstyret han setter opp på Støleheia før han har begynt å tjene penger på dataparken sin? Det pågår nå et lite drama i Stortinget om maskinskat­ten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway