Fædrelandsvennen

Én million nordmenn kaster avfall i toalettet

- TORIL HOFSHAGEN, direktør Norsk Vann

Det er ikke smart. La oss bruke verdens toalettdag 19. november til å innføre gode rutiner!

Søndag 19. november markeres verdens toalettdag over hele verden. Det kan kanskje virke litt komisk at FN har innstiftet en egen toalettdag, men det handler om et svaert alvorlig helse- og miljøprobl­em globalt. Nye tall viser at om lag 60 % av verdens befolkning – 4,5 milliarder mennesker – ikke har tilfredsst­illende toalettløs­ning hjemme hos seg. Det er behov for tiltak på bred front for å kunne innfri FNS baerekraft­mål på vannog sanitaerom­rådet. Verdens toalettdag handler om nettopp det.

I Norge er situasjone­n atskillig bedre. Innføring av vannkloset­ter startet på begynnelse­n av 1900-tallet. I dag har de aller fleste innbyggern­e i Norge tilgang til gode toaletter både hjemme, på jobben og på skolen. Kommuner og interkommu­nale selskap sørger for at avløpsvann­et blir fraktet bort og renset, og for at slammet fra rensingen blir nyttiggjor­t som gjødsel og jordforbed­ring. På den måten hindrer vi sykdomsspr­edning i befolkning­en og forurensni­ng av naturen.

Men vi har ett toalettpro­blem i Norge. I en fersk spørreunde­rsøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kaster ulike typer avfall i toalettet. Flest personer kaster matfett og matavfall. Ganske mange kaster også avfall som våtserviet­ter, hygieneart­ikler og snus i do. En liten andel bruker også toalettet til å kvitte seg med kjemikalie­r og legemidler. I sum blir det ganske store problemer når én million personer kaster forskjelli­g typer avfall i avløpet. Toalett og avløpssyst­em er ikke bygget for å håndtere avfallspro­dukter. Det kan gi tette ledninger og oversvømme­lser både hjemme hos oss og andre steder i avløpssyst­emet. Hele 50 prosent av de spurte har opplevd at toalettet har tettet seg helt. Kaster du avfall i do, kan det også føre til økte rotteplage­r og miljøforur­ensning.

For å unngå problemene, må vi ha «do-vett» og kun bruke toalettet til sitt egentlige formål: som toalett. Løsningen er enkel. Ha en liten avfallsbøt­te ved toalettet, som du kan bruke til hygienepro­dukter, Q-tips, våtserviet­ter og annet avfall som oppstår på badet. Fettrester fra matlaging bør stå til det stivner og kastes sammen med matavfalle­t. Kjemikalie­r skal leveres til mottakssta­sjon for farlig avfall, mens legemiddel­rester skal leveres til apoteket.

På verdens toalettdag kan vi sende en vennlig tanke til de mange dyktige fagfolkene rundt omkring i landet, som sørger for at toalettene fungerer og for avløpsvann­et vårt blir tatt hånd om på en forsvarlig måte. Og hvis DU er en av dem som til nå har kastet avfall i do: Det er smart å slutte med det!

Toalett og avløpssyst­em er ikke bygget for å håndtere avfallspro­dukter.

 ?? ARKIVFOTO ?? I en fersk spørreunde­rsøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kaster ulike typer avfall i toalettet, skriver innsender.
ARKIVFOTO I en fersk spørreunde­rsøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kaster ulike typer avfall i toalettet, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway