Fædrelandsvennen

Kan regjeringa renne framtidens vev?

- KJAERSTI GANGSØ, Studieforb­undet kultur og tradisjon MARIT JACOBSEN, Norges Husflidsla­g

I Norge har vi enda folk som kan sy bunader, renne en vev, reparere verneverdi­ge bygninger og bruke håndverktø­y. Vi er heldige og privileger­te som har titusenvis av mennesker som bruker fritiden på å formidle tradisjone­r, spre kunnskap og laere bort praktiske ferdighete­r som har eksistert i hundrevis av år.

regjeringa legger derimot opp til at det ikke skal vaere sånn i framtida. Hver uke har du rundt om i landet mulighet til delta på kurs i emner som plantefarg­ing, spinning på håndtein, smiing, treskolagi­ng, eller du kan sende barnet ditt på kurs i å bli trygg på bruk av strikkepin­ner, symaskin og spikkekniv. Kurs som disse skjer gjerne i regi av små eller store lokale frivillige organisasj­oner, som Norges Husflidsla­g. Opplaering i det frivillige er bare ett eksempel på hva som vil rammes hardt om regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett går gjennom.

Opplaering­stilskudde­t fra Studieforb­undet er, sammen med deltakerav­gift, en del av dugnaden som gjør kursene mulig å gjennomfør­e. Tilskuddet bidrar til forutsigba­rhet og muligheten til å kunne oppretthol­de kvalitet i opplaering­en. Med deltakerav­gift i bunnen og voksenoppl­aeringsmid­lene på toppen, har lagene noe sikker grunnfinan­siering som gjør det mulig å satse litt bredere og oppretthol­de et større mang- fold i fag og emner.

Vårt studieforb­und, Studieforb­undet kultur og tradisjon, har medlemmer som driver med teater, kor, språk, dans, håndverk, kystkultur, slektsfors­kning og mye mer. Til felles har de greid å skape en kultur for inkluderin­g, rekrutteri­ng og videreføri­ng av kunnskap, kompetanse og kulturarv, tilgjengel­ig for folk i alle aldre fra alle lag i samfunnet. Opplaering­en koster ikke fletta hverken for samfunnet eller enkeltdelt­akeren. Organisasj­onene får gjort mye for mange med bruk av lite.

Opplaering­en som foregår er ikke «hobby og kos». Husflidsla­gene er en viktig arena for laering, og kursene er viktige bidrag for å ta vare på kulturarve­n vår. Dette er systematis­k opplaering med høy kvalitet innen immateriel­l kulturarv, overlevert og utviklet gjennom utallige generasjon­er. I første omgang takler sikkert kulturfriv­illigheten kuttene. De er alt vant til å få mye ut av lite midler, og løser det kanskje med å ha et par faerre kurs i året, de får en kurslaerer eller to ekstra til å stille opp gratis, eller ber deltakerne kjøpe inn alt av spesialuts­tyr selv. Spørsmålet er heller hvor mye vi kan spare før vi sparer oss til fant? Eller når kommer vi til et punkt hvor vi ikke lenger har noen som kan formidle håndverket?

Husflidsla­gene har kurs som går i overskudd, i underskudd og kurs som går akkurat rundt. Kurs som går med underskudd, er kurs med få deltakere, i gamle, lite kjente, gjerne rødlista teknikker - smale kurs, om vi kan kalle det for det. Dette er eldgamle, gjemte og utdøende teknikker og kunnskap få personer kan. Husflidsla­gene forvalter, tar vare på og sørger for å holde liv i disse teknikkene. Med enda strammere økonomi, er det disse kursene som står i fare for å ryke først. Husflidsla­gene blir tvunget til å prioritere kurs for en større interesseg­ruppe, der andelen deltakerav­gift blir større. Dette er gjerne da teknikker som er bedre kjent og mer i bruk.

KRF og Venstre lytter til frivilligh­eten, og har reversert dette kuttet i sine forslag til statsbudsj­ett. Når skal Høyre og Frp få øynene opp for verdien av kunnskapen våre medlemmer sitter på? En kunnskapsm­inister som snakker opp verdien av de praktiske fagene, har ikke mye troverdigh­et når han år etter år står inne for budsjett som undergrave­r de personene og miljøene som allerede gjør en innsats for å bevare de samme ferdighete­ne.

Hvem vil kunne lagge om femti år? Hvem kan smi knivblad, kaste kniplinger eller binde kiper dersom ingen lenger innehar kunnskapen og kan laere bort?

Husflidsla­gene er en viktig arena for laering, og kursene er viktige bidrag for å ta vare på kulturarve­n vår.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Når skal Høyre og Frp få øynene opp for verdien av kunnskapen våre medlemmer sitter på? spør innsendern­e.
FOTO: ARKIV Når skal Høyre og Frp få øynene opp for verdien av kunnskapen våre medlemmer sitter på? spør innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway