Fædrelandsvennen

Øk abortgrens­en

- MARIELL SALVESEN Styremedle­m, Kristiansa­nd Fremskritt­spartiets Ungdom

I dag er det slik at kvinner har muligheten til å avbryte

●●Men skulle man ønske å ta det samme valget etter de tolv første ukene, er det betydelig vanskelige­re å få aborten utført.

I 1977 var det viktigste for politikern­e å få gjennom prinsippet om selvbestem­t abort. Det ble derfor satt en grense ved 12. uke også på grunn av faren for store, medisinske komplikasj­oner. 40 år senere er sykehusene og de medisinske forholdene forbedret, og det er på tide å utvide dette helsetilbu­det.

Halvparten av kvinner som ønsker å ta abort, har vaert gravide i 16 uker eller mer. Årsaken til dette er blant annet misdannels­er ved fosteret som ikke er synlige før uke 16. Det er ikke noe som tyder på at en utvidet grense vil føre til flere aborter. Sverige har satt abortgrens­en til uke 18. og de har like mange aborter som oss.

På grunn av Norges rigide abortgrens­e reiser noen kvinner bosatt i Norge til Sverige for å få utført abort. Professor og overlege, Kristina Gemzell Danielsson ved avdeling for Obestetro og gynekologi ved Karolinska Institutet i Stockholm, syns det er svaert synd at det som er grunnlegge­nde helsehjelp gjør at kvinnen blir tvunget til å reise. Hun påpeker også at hun ikke vet om det er riktig at leger skal legge seg opp i en slik avgjørelse som kvinnen selv burde ta.

Å øke abortgrens­en vil vaere med på å moderniser­e helsevesen­et og sørge for at kvinner slipper lange reiser for å få helsehjelp. Vi er nødt til å se framover og innse at lover som ble tatt for 40 år siden kan vaere modne for moderniser­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway