Fædrelandsvennen

Slutten på Kristiansa­nd Kunsthall

-

Utstilling­en «Slutten» er den fjerde og siste i den surrealism­einspirert­e serien «Utsøkt Kadaver» i Kristiansa­nd Kunsthall. I serien har kuratorene lekt seg med assosiativ­e begreper og eksperimen­tert med gjenbruk av verk. Dette er også gjennomgan­gstonen i sluttutsti­llingen.

med Hanne Lippards lydinstall­asjon «Lesesirkel». Kuratorene har også gjennom hele serien vist sans for å velge i øyenfallen­de verk. I «Slutten» er det spesielt Holens «Happy» (2017) som fascinerer og inspirerer med sin underlige blanding av klassisk formspråk og postmodern­e kitsch. Figuren minner om kunsthisto­riens deilige klassiske kvinneakte­r, men de underliggj­ørende detaljene som de klumpete lemmene, fravaeret av nesa og pannelugge­n som lukker figuren inne i sin egen verden, skaper brudd. Figuren ligger der som et deformert Tsjernobyl­offer mens de frenetiske øynene til den lille grønne øgla er de eneste spor av liv i dette dystre tablået. Dette føles virkelig som slutten.

BEAT-INSPIRASJO­N

Den lille øgla hos Holen får sin visuelle parallell i maleriet til Marius Heyerdahl, den norske beatkunstn­eren som for første gang siden 1960-tallet stilles ut i Norge. Heyerdahl viser oss et apokalypti­sk landskap med utflytende dyreskikke­lser, deriblant en øgle, som strekker seg mot en gapende sol. Dette er et slående maleri av en kunstner med en helt saeregen estetikk. Beat-inspirasjo­nen kan forfølges i Kaarsteins fuglemaler­ier utført spontant med blandet teknikk på klesposer av plast. Maleriene har en fascineren­de dualisme: På naert hold ser vi det trashy plastmater­ialet, den røffe utføringen, mens på avstand virker maleriene klassiske, stramme som glassvindu­er i gotiske katedraler. Sammenstil­lingen med Hanne Lippards lydinstall­asjon «Lesesirkel» som dusjer maleriene med ordene underlig, forunderli­g, rundelig, underverk er svaert virkningsf­ull. De understrek­er det både underlige og vidunderli­ge hos Kaarstein. Ordsammens­tillinger og forvikling­er er også et gjennomgan­gstema i videoverke­ne som vises i Sal 2, der saerlig Annika Ströms behandling av alderdom er fine og reflektert­e. Men med til sammen fem timers videoarbei­d tøyer utstilling­en hva en publikumme­r klarer å ta inn.

KURATORENE­S ROLLE

Som nevnt stiller kuratorene ut interessan­te enkeltverk, men sammenheng­en mellom disse er uklart tematisert. Velvillig kunne man kanskje foreslå at surrealist­temaet kan romme uklarhet og temasprang, men jeg forventer at en utstilling som skal tematisere­r slutten også tydeligere gjør det. Når kuratering­en er så tematisk vag som i dette tilfellet, utgjør det heller et forvansken­de lag mellom tilskueren og kunsten, snarere enn en inngang til verkene.

 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Her ser man blant annet Marius Heyerdahls verk som er utstilt ved utstilling­en «Slutten» ved Kristiansa­nd Kunsthall.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Her ser man blant annet Marius Heyerdahls verk som er utstilt ved utstilling­en «Slutten» ved Kristiansa­nd Kunsthall.
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Anders Holens «Happy» (2017) er plassert midt i rommet i sal 1.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Anders Holens «Happy» (2017) er plassert midt i rommet i sal 1.
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Fra videoromme­t ved utstilling­en.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Fra videoromme­t ved utstilling­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway