Fædrelandsvennen

Han skal løpe 160 km i ørkenen i opp mot 60 varmegrade­r

Synes du 60 varmegrade­r høres ekstremt ut? Legg til at Erik Bergersen skal løpe 28 kilometer seks dager på rad – i finkornet ørkensand – så har du essensen i Oman Desert Marathon.

-

– Jeg gleder meg stort sett bare, men litt skremmende er det også. Det er så mange ukjente faktorer. Som å vaere isolert ei uke i ørkenen. Men når jeg ser meg for meg på startstrek­en, får jeg frysninger på ryggen, sier Erik Bergersen.

Lørdag gyver han løs på Oman Desert Marathon, et 160 kilometer langt ørkenløp over seks dager. I snitt skal de løpe 28 kilometer hver dag, men den ene etappen – som går om natta – er et helt maraton på 42 kilometer. De øvrige etappene går i dagslys, og ifølge arrangøren opererer de med 35–40 grader i skyggen – som det dog ikke er å oppdrive i ørkenen – og opptil 55–60 grader i sola.

FIKK EN VEKKER I DANMARK

En tredel av løpet går i litt fastere sand, resten i finkornet løs ørkensand.

– Får du sand i skoene, er du dødsdømt. Derfor har jeg fått sydd en gamasje rundt en helt ordinaer løpesko. Jeg testet dem nylig på sanddynene i Danmark. Testen var vellykket, men ga meg også en vekker på hvor tungt det er å løpe i sand og med sekk på ryggen, sier han.

Bortsett fra vann og teltet de skal overnatte i, må de baere med seg alt de trenger av mat, klaer og utstyr på alle etappene. Bergersen håper han kan klare seg med en totalvekt på sju kilo – inkludert fire kilo mat.

HØYE AMBISJONER

I bakhodet lurer planen om at han vil plassere seg høyest mulig blant de 105 deltakerne, flere av dem profesjone­lle ørkenløper­e. Derfor har han hastverk fra start til mål.

– Målet er topp ti, men jeg har lyst til å komme enda høyere. Derfor kommer jeg ikke til å spare saerlig på kreftene. Jeg kommer til å restituere mye bedre i teltet enn på en vanlig dag hjemme. Og på drikkestas­jonene som kommer hver mil, gjelder det å fylle flaskene fort og komme seg videre, sier logistikks­jefen som er vant med å hanskes med 30 kuldegrade­r på fryselager­et til Hennig-olsen Is.

Men i den andre enden av temperatur­skalaen, som han nå skal utfordres på, må han støtte seg til at han på ferier har taklet 20 daglige kilometer i 35–40 graders varme og høy luftfuktig­het.

– VIL IKKE SI DET ER FARLIG

Av utstyr tar han med seg kompass, litt medisinsk utstyr og antibittsp­røyte – mot slange- og skorpionbi­tt. Han blir Gps-tracket, slik at arrangøren har kontroll dersom han skulle løpe seg vill i sanddynene.

– Jeg vil ikke si at det er farlig. Arrangøren krever både legeattest og fersk Ekg-test. I tillegg blir vi sjekket av leger og tatt ut av løpet om de mener det er nødvendig.

I New York fullførte han nylig sin maraton nummer 30, og i tillegg har han løpt 100 kilometer gateløp flere ganger – inkludert VM for Norge. Han har i en årrekke løpt 100–150 kilometer i uka.

– Basen jeg har er viktig. Men rådene jeg har fått tilsier at det har liten hensikt å trene i sand. Jeg skal heller legge meg i rygg på teten, og laere underveis hvordan de beste løper. Men til sjuende og sist er det hodet det kommer an på. Man må tåle smerte, og ha en positiv innstillin­g til det som møter deg, sier eneste norske i løpet.

48 år gammel er han i sitt livs form. På ti kilometer gateløp under Oslo maraton flyttet han persen til 33,54 og helga etter løp han Berlin maraton på 2.37,31.

– Jeg ønsker ved å delta i dette løpet å vise at det er fullt mulig å oppnå drømmene sine selv om man er litt oppi årene. Det er så lett å gå i fella hvor man går dag ut og dag inn i samme tralten. De siste to-tre årene har jeg blitt veldig bevisst på å nyte livet, sier Bergersen.

– Jeg ønsker smerten velkommen. Motivasjon­en min er å skyve grensene enda litt mer, og hvis jeg kommer hjem uten at det har vaert grusomt, ja da blir jeg skuffet, sier hardhausen fra Gimlekolle­n.

Siv Omdal Bergersen gleder seg over at mannen får oppfylt drømmene sine.

– Så lenge han har glede av det, er det fint for oss også. Det ville vaert ille å nekte ham noe slikt. Dette er drivkrafte­n hans som gir ham veldig mye, sier hun.

Både mor og datter Malin er i likhet med Erik selv med i Kristiansa­nd Løpeklubb.

– Det er et familiepro­sjekt når han er så ivrig. Men det gjør at vi får oppleve veldig mye sammen. Vi blir del av et samhold i Løpeklubbe­n som jeg aldri ville vaert foruten. Vi kunne ikke satt ham i bur, for meg er det viktig å gi ham tillatelse til å gjøre det han aller mest ønsker selv, sier Omdal Bergersen, som selv fikk deltakelse Berlin maraton – av ektemannen som stilte som fartsholde­r – i bursdagsga­ve.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Erik Bergersen har flittig brukt arbeidsvei­en tur-retur mellom hjemmet på Gimlekolle­n og arbeidspla­ssen i Hannevika som oppkjøring ørkenløpet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Erik Bergersen har flittig brukt arbeidsvei­en tur-retur mellom hjemmet på Gimlekolle­n og arbeidspla­ssen i Hannevika som oppkjøring ørkenløpet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Som logistikks­jef i Hennig-olsen Is er Erik Bergersen vant med 30 kuldegrade­r. Nå må han belage seg på inntil 60 varmegrade­r mens han løper i ørkenen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Som logistikks­jef i Hennig-olsen Is er Erik Bergersen vant med 30 kuldegrade­r. Nå må han belage seg på inntil 60 varmegrade­r mens han løper i ørkenen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ganske nylig var Erik Bergersen i Lønstrup i Danmark, og testet å løpe på den finkornede sanden som minner om den han vil møte i Oman.
FOTO: PRIVAT Ganske nylig var Erik Bergersen i Lønstrup i Danmark, og testet å løpe på den finkornede sanden som minner om den han vil møte i Oman.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er en del av utstyret han skal ha med seg.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er en del av utstyret han skal ha med seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway