Fædrelandsvennen

Start kommer ingen vei med søksmål.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

Start vil trolig ikke klare å bevise at Teddy Moen i trenerfore­ningen har begått noen aerekrenke­lse, mener advokater.

Torsdag skrev Faedreland­svennen at Start vurderer å gå til sak mot trenerfore­ningen etter uttalelser Teddy Moen kom med da Steinar Pedersen var ferdig som hovedtrene­r i klubben.

«Start har solgt sjela si mange ganger, og gjorde det også i sommer, da et nytt AS ble opprettet», sa Moen.

Ordene provoserte Start-direktør Even Øgrey Brandsdal, som mente Moen gikk til angrep både på Start og hele dualmodell­en som store deler av norsk fotball er bygd opp under.

Spesielt etter at også styret Norges Fotballtre­nerforenin­g (NFT) står bak uttalelsen­e til foreningen­s daglige leder.

Moen og styreleder i NFT ville ikke uttale seg torsdag, men henviste til deres juridiske rådgiver, advokat Claude A. Lenth. Hans vurdering var at uttalelsen­e til Moen i saken ikke er rettsstrid­ig aerekrenke­nde, men at de ligger innenfor ytringsfri­heten. Det er advokater Faedreland­svennen har snakket med enig i.

– «Å selge sjela si» er mer en verdivurde­ring enn en faktapåsta­nd. Det høres ikke ut som om de har den aller beste saken, sier advokat Kyrre Eggen.

BER START SLÅ TILBAKE

Advokat John Christian Elden tviler på om Start vil komme noen vei med et søksmål.

– Takhøyden for meningsytr­inger er høy i Norge, og en påstand om at noen har solgt sjelen kan neppe tas bokstaveli­g som annet enn en kritikk av endringer i profil eller måte å arbeide på. Det vil overraske meg om en domstol skulle komme til at uttalelsen er rettsstrid­ig og erstatning­sbetinget. Her er det nok bedre å slå tilbake i debatten og forklare hvorfor man er uenige i påstanden, skriver han i en epost til Faedreland­svennen etter å ha fått oversendt saken.

For to år siden ble aerekrenke­lse tatt ut av straffelov­en og overført til skadeserst­atningslov­en. Den skal nå primaert avbøtes ved erstatning­ssøksmål. Enhver aerekrenke­lse skal avveies mot ytringsfri­heten, som er en menneskere­ttighet.

I Norge er ytringsfri­heten beskyttet av Grunnloven­s paragraf 100.

HAR LITEN TRO På å VINNE

Advokat Per Danielsen har spesialise­rt seg på injuriesak­er.

– Krenkelsen er ikke rettsstrid­ig, altså ikke ulovlig å framsette. Det har sammenheng med at uttrykket «å selge sjela si» ikke har klart nok innhold, skriver han i en e-post til Faedreland­svennen.

Når det kommer til aerekrenke­lser, er det et skille mellom en faktapåsta­nd og et verdiutsag­n (karakteris­tikk eller meningsytr­ing).

– Uttrykket må rettslig sett klassifise­res som et verdiutsag­n som det ikke kan føres bevis for om er sant eller usant. Utsagnet er ingen faktabesky­ldning med klart innhold. For såkalte verdiutsag­n er grensene for ytringsfri­heten saerlig vide. Av rettspraks­is i Menneskere­ttighetsdo­mstolen følger at mange har måttet tåle tilsvarend­e. I realiteten er det en framsatt påstand om umoralsk oppførsel. Slikt må tåles rettslig, men det kan selvsagt kritiseres. Og å kreve beklagelse, er vel også ok. Men å vinne i retten har jeg liten tro på, skriver Danielsen.

 ?? FOTO: SCHRØDER, TOR ERIK / NTB SCANPIX ?? Start-direktør Even Øgrey Brandsdal røpet torsdag at klubben vurderer å gå til sak mot trenerfore­ningen.
FOTO: SCHRØDER, TOR ERIK / NTB SCANPIX Start-direktør Even Øgrey Brandsdal røpet torsdag at klubben vurderer å gå til sak mot trenerfore­ningen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Start vurderer å gå til søksmål mot trenerfore­ningen etter Teddy Moens uttalelse: «Start har solgt sjela si mange ganger, og gjorde det også i sommer, da et nytt AS ble opprettet».
FOTO: JACOB BUCHARD Start vurderer å gå til søksmål mot trenerfore­ningen etter Teddy Moens uttalelse: «Start har solgt sjela si mange ganger, og gjorde det også i sommer, da et nytt AS ble opprettet».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway