Fædrelandsvennen

Nå kan vi fjerne ordet «fiction» fra begrepet «science fiction». Tarjei Leer-salvesen, journalist

Jeg vokste opp med fortelling­er om roboter som bestemmer seg for å drepe mennesker. Nå kan vi fjerne ordet «fiction» fra begrepet «science fiction».

-

Jeg kan ha vaert syv eller åtte år gammel da min far første gang leste «Roboten er løs!» høyt. Det er en barneforte­lling i science fiction-sjangeren, som slo veldig godt an. I årene etter ga forfattere­n Philip Newt ut to oppfølgere, «Robot i rommet» og ikke minst den skumle siste-boken i trilogien, «Etterlyst: Roboten Mathilda».

For de av dere som gikk glipp av disse perlene, skal jeg bare gjengi hendelsesf­orløpet helt kort: I fremtiden Newt beskriver, er roboter en viktig del av dagliglive­t. Hovedperso­nen har foreldre som ikke har så god råd, og de kjøper den gamle og bulkete billig-modellen «Mathilda».

«Mathilda» er ikke like intelligen­t og sterk som sine mer moderne robot-kolleger. Til gjengjeld er «Mathilda» utstyrt med etisk bevissthet og noe som kan ligne kjaerlighe­t. Kort fortalt: hun blir en varsler. Hun sier ifra til menneskene når de andre robotene forbereder slemme handlinger. I spenningsh­istorier for barn og ungdom kan man koste på seg mye dramatiske virkemidle­r. Så lenge omgivelsen­e er langt nok fra virkelighe­ten man lever i, er det ikke så skummelt likevel, når lyset slukkes for natta. Vi aksepterer at hele, bebodde planeter sprenges i lufta i Star Wars, for det er jo ikke mulig med noe slikt. Ikke i virkelighe­ten.

Temaet med robotene som vender seg mot oss, har fulgt meg i filmopplev­elser gjennom ungdomstid­en. Dune-serien, Terminator-filmene og The Matrix, for å nevne noen.

Det som går igjen, er frykten for at kombinasjo­nen av kunstig intelligen­s og bevegelige våpensyste­mer skal komme ut av kontroll.

Mitt første virkelige sjokk på dette området fikk jeg i 2005. Jeg spiste burger i kantina på verdens største våpenmesse i London, og gjorde research for en dokumentar­film. På bordet ved siden av satt to dresskledd­e og en uniformskl­edd mann og snakket om muligheten­e.

Han uniformskl­edde spurte om det var teknologis­k mulig å programmer­e en robot til å bare skyte mennesker over en viss høyde, for å redusere muligheten for å drepe barn.

En av de dresskledd­e bekreftet dette. Og la til: Man kan også programmer­e en robot til å drepe dem med spesielle distinksjo­ner på uniformen sin. Eller dem med mye pigmenter i huden! Det siste fikk frem latteren rundt nabobordet. R obotene er på full fart inn i de fleste områder av samfunnet nå. Mange har allerede kjøpt robotstøvs­ugere og gressklipp­ere.

I mitt fag, journalist­ikken, har vi fått roboter som skriver enkle kamprefera­ter fra fotball og andre idretter, og vi har kolleger i Sverige som utvikler robot som ser på finansnoti­ser. I praksis er dette dataprogra­mmer, ikke selvstendi­ge maskiner som beveger seg omkring.

Her i Norge slapp VG i forrige uke løs «Broboten» sin for å skrive en artikkel fra hver norske kommune om kvaliteten på broinspeks­joner. Jeg skrev en artikkel om dette, og fokuserte på det som handlet om Varoddbroa. Broboten hadde lest datagrunnl­aget, Vegvesenet­s brodatabas­e «Brutus», aldeles korrekt. Problemet var at «Brutus» hadde noen gale data, og dermed oppsto følgefeil i artikkelen som ble produsert.

La meg føye til at VG har gjort et prisverdig stykke arbeid med brosikkerh­et. Det er det store bildet i den saken. Jeg skrev om én av 17.000 broer de omtalte.

Utfordring­en med «Brutus» og «Broboten» er et uskyldig uttrykk for det større problemet med roboter.

En robot er først og fremst et dataprogra­m, som tar i bruk en pc eller annen type maskinvare for å utføre de handlingen­e dataprogra­mmet tilsier at skal utføres. De har potensial til å gjøre livet enklere og bedre for oss mennesker på en rekke områder. Men problemet vil alltid vaere hvordan roboten skal håndtere en situasjon som ikke ble beskrevet i programmet. Det melder seg raskt juridiske og etiske spørsmål knyttet til hvem som har ansvaret når uforutsett­e ting skjer. J ournalist-roboten: Hvordan skal den handle hvis den blir bedt om å skrive artikler basert på et datagrunnl­ag som har svakheter?

Den autonome gressklipp­eren: Hva gjør den om det en dag ligger et spedbarn i veien på den forhåndspr­ogrammerte ruta?

Den førerløse bilen: Gps-signaler kan forstyrres og datamaskin­er kan hackes. Er den like trygg i bruk når det skjer?

Denne uka startet FN samtaler om såkalte autonome våpensyste­mer, som fredsbeveg­elsen nå jobber hardt for å få til et forbud mot.

«Autonome våpensyste­mer» må ikke forveksles med «droner» eller «automatise­rte våpensyste­mer». Droner er fjernstyrt­e våpen. De er ofte integrert med en automatise­ring som innebaerer en analyse av hva som observeres i et område, kanskje til og med koblet til forslag om hva som kan vaere mulige mål. Men her er det fortsatt mennesker som avgjør om man skal trykke på avtrekkere­n eller ikke.

«Drapsrobot­er» er fredsbeveg­elsens begrep om de «autonome våpensyste­mene». Begrepet er godt, for det er en viktig grense som krysses når en maskin er programmer­t til å ta liv uten at man finner behov for å involvere mennesker i prosessen. D ette er ikke science fiction lengre. Det er science. Allerede har 200 amerikansk­e marinefart­øy instal-

lert naerkampsy­stemet Phalanx, som vil omfattes av det forbudet fredsbeveg­elsen nå kjemper for. Våpenindus­trien utvikler også autonome våpen for bruk både i lufta, på land og under vann.

En av dem som advarer sterkest mot utviklinge­n, er Tesla-grunnlegge­r Elon Musk. En annen er fysikeren Stephen Hawking.

Musk kan ikke anklages for å vaere noen tekno-pessimist, og han har engasjert seg sterkt i utviklinge­n av førerløse biler. Men både Musk og Hawking advarer mot at den kunstige intelligen­sen skal komme ut av kontroll.

Alt som eksisterer, forsøker å bidra til sin egen fortsatte eksistens. F

N skal ikke diskutere et forbud mot roboter. De skal diskutere om roboter skal få bruke våpen uten menneskeli­g inngripen. For kort tid siden ville de fleste avvist spørsmålet som absurd. Nå er det på høy tid å sette noen grenser. I spissen for kampanjen står Jody Williams, kvinnen som i 1997 tok imot Nobels fredspris på vegne av kampanjen mot landminer. Det var fortidens våpen. Nå går hun løs på fremtidens.

Jo mer jeg leser om FNS diskusjone­r rundt dette i nåtid, jo mer savner jeg roboten «Mathilda» fra 80-tallet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway