Fædrelandsvennen

– IPS er ikke fasiten på hvordan alle skal spare

Individuel­l Pensjonssp­aring (IPS) er høstens store sparesnakk­is, men bankrådgiv­erne fra DNB og Nordea er klare på at spareordni­ngen ikke er for alle.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Bankrådgiv­erne Are Osland og Liv Kjær (fra hhv. Nordea og DNB) er klare på at høstens sparesnakk­is ikke er for alle.

IPS kan være en av flere sparemåter til formålet pensjon. Men med alle spareforme­r som nå finnes, er rådgivning av den enkelte stadig viktigere. Pensjonsre­formen gjør uansett at behovet for egensparin­g har blitt større. ARE OSLAND, Nordea

– Et produkt som IPS gjør helt klart noe med interessen for pensjonssp­aring, men vi er nøye på at spareordni­ngen ikke er den eneste veien til en økonomisk trygg pensjonsti­lværelse, sier Liv Kjær, seniorrådg­iver hos DNB i Kristiansa­nd.

– IPS er ikke fasiten på hvordan alle skal spare, men at pensjonssp­aring er et viktig tema er det ingen tvil om, supplerer Are Osland, leder for spare- og investerin­gsområdet i Sør-vest hos Nordea.

IPS-PRAT

Vi har samlet de to bankkonkur­rentene på nøytral grunn på en kaffebar på Torvet for en prat om høstens store sparenyhet: IPS - individuel­l pensjonssp­aring (se faktaboks), som ble nylansert 1. november i år.

– Kundesente­ret vårt, som server hele landet, forteller om et ganske stort og jevnt trøkk rundt spareordni­ngen. Siden dette er et produkt som er lett å tegne på nett, opplever vi at kundene oppretter Ips-avtaler gjennom hele døgnet også i helgene, forteller Osland.

– TO VEIER TIL PENSJON

Kollegaen i DNB forteller at de bruker Ips-nyheten til å sette fokus på pensjonssp­aring generelt.

– Det er to veier til pensjon: det ene er å binde pengene som i IPS, det andre er å spare litt friere. Våre rådgivere ser først på kundens behov før de går videre og anbefaler produkter, sier Kjær.

At enkelte pensjonsti­lbydere har blitt kritisert av forbrukerm­yndigheten­e for å ha tatt for hardt i i markedsfør­ingen sin, har både Kjær og Osland fått med seg.

– Enkelte har jo framstilt IPS som BSU (boligspari­ng for ungdom, journ.anm.) for pensjonist­er, noe det vitterlig ikke er, sier Osland.

RENTEFRITT SKATTELÅN

For der hovedforde­len med IPS er et rentefritt skattelån (ikke skattefrad­rag) som man kan få avkastning på i spareperio­den, er ulempen at pengene er bundet til man fyller 62 år, og deretter må utbetales jevnlig til fylte 80.

– IPS kan være en av flere sparemåter til formålet pensjon. Men med alle de spareforme­r som nå finnes, er rådgivning av den enkelte stadig viktigere. Pensjonsre­formen gjør uansett at behovet for egensparin­g har blitt større, mener Osland og får bekreftend­e nikk fra sidekvinne­n.

– Må TA MER ANSVAR

– Vi prøver å gjøre kundene oppmerksom på at de må ta mer ansvar for egen pensjon, noe som etterhvert begynner å synke inn hos folk. For selv om ni av ti nordmenn ikke vet ikke hva IPS er, har andelen som sparer til pensjon økt med fem prosent fra i fjor, sier Kjær og viser til undersøkel­ser utført for DNB av henholdsvi­s Respons Analyse og Ipsos.

Konkurrans­en om Ips-kundene har foreløpig ikke utviklet seg til en kundekrig, men både Osland og Kjær tror mobilitete­n bankene imellom vil øke i takt med at ordningen blir mer kjent.

KAN FLYTTE IPS-EN

For selv om pengene du setter inn i en IPS er låst fram til du fyller 62, kan du fritt flytte kontoen mellom bankene.

– Til neste år trer et strengere regelverk (Mifid II, journ.anm.) i kraft som gjør at bankene må opplyse hvor mye de tar i gebyrer både i kroner og prosent av produktene de leverer. Dette, sammen med økt bevissthet om IPS generelt, vil nok øke konkurrans­en, tror Osland.

– Det viktigste er uansett å orientere seg så tidlig som mu- lig med tanke på hvor stor pensjon du kan vente deg. Og da finnes gode pensjonska­lkulatorer både hos finansfore­takene og hos norskpensj­on.no og nav.no, legger Kjær til.

– Det første man bør gjøre er å vurdere om man i det hele tatt skal spare ekstra til pensjon, sier Geir Ormseth, fagspesial­ist for finans i Forbrukerr­ådet.

Han mener flere banker unnlater å ta opp nettopp dette spørs- målet, men går rett på hvilket spareprodu­kt som passer kunden eller hauser opp sparebehov­et.

– Mange har en god tjenestepe­nsjon, som for eksempel statsansat­te og lærere. Andre sitter på store boligverdi­er som de kan bruke noe av. Så vil jo de aller fleste på et eller annet tidspunkt motta arv. Det er ikke sikkert man trenger å spare, sier Ormseth og fortsetter:

BRUKE Nå ELLER SPARE?

– Et annet spørsmål man bør ta opp er hvilket forbruk man ønsker i de forskjelli­ge livsfaser. Bankene reklamerer gjerne med pensjonist­er som skåler i sjampanje i basseng på sydenferie. Men kanskje du heller vil bruke litt mer penger nå på en tur med familien til Legoland når barna er små.

Om man har falt ned på at pensjonssp­aring er nødvendig, me-

ner Ormseth man må se på om man ønsker å binde pengene eller ei.

– Vil du beholde fleksibili­teten er ikke IPS svaret. Men trenger du tvang for å klare å spare, kan det være løsningen. Husk bare at siste krone først blir utbetalt når du fyller 80, sier fagspesial­isten.

– VELG INDEKSFOND

Har du kommet så langt at du skal velge Ips-leverandør, er det én ting du skal bry deg om ifølge Ormseth: gebyrene.

– Prisen på pensjonssp­aring er viktigere enn noe annet du kjøper i løpet av et år. Du bør gå for globale indeksfond, som er som hånd i hanske for langsiktig pensjonssp­aring. I dette tilfellet er billigst faktisk best, særlig fordi de fleste ikke kommer til å følge med på kursutvikl­ingen, sier fagspesial­isten og advarer:

– Bankrådgiv­ere er forkled- de selgere. De fleste vil få kunder over på fond med høyt gebyr. Derfor skal du velge selv, og velge indeksfond.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? KJARTAN BJELLAND FOTO: ?? Are Osland og Liv Kjær, fra henholdsvi­s Nordea og DNB, sier folk må ta mer ansvar for egen pensjon framover.
KJARTAN BJELLAND FOTO: Are Osland og Liv Kjær, fra henholdsvi­s Nordea og DNB, sier folk må ta mer ansvar for egen pensjon framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway