Fædrelandsvennen

Jeg følte meg veldig alene og var skamfull

Maren Anne Terjesen trodde hun fikk drømmejobb­en da hun ble nyhetsanke­r i TV2. I stedet endte det med en tid i frykt for en sjef som skal ha drevet med grov sextrakass­ering.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Tidligere TV2anker Maren Anne Terjesen skal ha blitt grovt sextrakass­ert på jobb.

Var jeg der for å være noens sexleketøy?

MAREN ANNE TERJESEN

– Det var en fryktelig måte å leve på. Jeg følte meg veldig alene og var skamfull, forteller Maren Anne Terjesen.

Kristiansa­ndskvinnen reiste for 18 år siden fra Fædrelands­vennen og TV Sør til Bergen. Hun ble nyhetsanke­r for TV2 og TV Norge, og var nær toppen av journalist­bransjen i Norge.

– Jeg elsket jobben. Det journalist­iske håndverket var så viktig for meg. Jeg trodde jeg kom til TV2 fordi jeg var dyktig. Raskt fikk jeg følelsen av at det var andre grunner til at jeg kom dit. Jeg begynte å tvile på meg selv. Var jeg der for å være noens sexleketøy?

LEVD MED SKAMMEN

I kjølvannet av Metoo-kampanjen, hvor det den siste uken blant annet har kommet fram at det har vært flere tilfeller av sextrakass­ering i TV 2-sporten, gikk Maren Anne Terjesen selv ut på Facebook i helgen. Der postet hun et lengre innlegg om den egentlige grunnen til at hun forlot den attraktive arbeidspla­ssen.

Hun forteller om en leder i tvkanalen som gjentatte ganger skal ha trakassert henne på jobb.

«Jeg valgte å slutte som nyhetsanke­r i Bergen, i jobben jeg elsket mer enn noe, forlate vidunderli­ge kollegaer og en pulserende by med et stort hjerte fordi jeg var redd på jobb og trodde jeg var alene om å oppleve det jeg opplevde», skriver Terjesen på Facebook.

Hun beskriver flere tilfeller av trakasseri­ng.

«Når han ringte startet samtalen med: «Hei min venn. Jeg sitter og runker.» Javel. Igjen. Hva skulle jeg si. Jeg forsøkte å få samtalen til å dreie seg om andre ting enn sex. Telefonen fikk som regel ringe når jeg så at det var hans nummer. Jeg hatet det nummeret», skriver hun videre.

– Det har vært en lettelse å få det ut. Jeg har skammet meg i 18 år, men ser nå at jeg ikke har vært alene, sier Terjesen.

SKYLDTE På VÆRET

Da nyhetsanke­ret sluttet i jobben forklarte hun det med at det var så dårlig vær i Bergen.

– Som om jeg hadde forlatt en så flott by og en så fantastisk jobb på grunn av regn. Når jeg siden har lest om folk som sier de slutter på grunn av pendling eller andre forklaring­er, så har jeg alltid lurt på hva den egentlige grunnen er.

Hendelsene i Bergen ødela på mange måter hennes journalist­karriere. Hun tok siden journalist­utdanning og etter det økonomiutd­anning.

– Jeg havnet i et løp der jeg hele tiden måtte finne ut om jeg var god nok. Jeg syntes journalist­ikk var en veldig viktig samfunnsjo­bb. Jeg var takknemlig for å være i yrket. Så ble alt revet bort. Jeg ble i tvil om jeg hadde noe i yrket å gjøre, sier hun.

VAR KRENKET OG REDD

Mannen som Terjesen anklager var en leder i kanalen. Hun fryktet for jobben sin om hun sa i fra. Hun var krenket og hun var redd.

– Det var så ille at da jeg skulle finne et sted å bo i Bergen, så fant jeg et sted der han ikke kunne parkere og gå inn usett, sier det tidligere nyhetsanke­ret.

Jeg forsøkte å få samtalen til å dreie seg om andre ting enn sex. Telefonen fikk som regel ringe når jeg så at det var hans nummer. Jeg hatet det nummeret

MAREN ANNE TERJESEN

Det har vært en lettelse å få det ut. Jeg har skammet meg i 18 år

MAREN ANNE TERJESEN

De fleste historiene som har kommet ut om sextrakass­ering i TV2 har skjedd de siste ti årene og i sportsreda­ksjonen. Maren Anne Terjesens historie startet for 18 år siden og i nyhetsavde­lingen. Det var ikke forbundet med fest, men skjedde på arbeidspla­ssen i arbeidstid­a.

Terjesen synes det er fryktelig at så mange har visst om denne kulturen, men at ingen har gjort noe særlig med det før nå. Hun sier at menn beskytter hverandre.

– Etter at jeg la dette ut har jeg fått meldinger fra folk som sier at de kjente til at det var slik, sier hun.

HÅPER å Få STORSALEN

Terjesen takker dem som har gått foran i Meetoo-kampanjen. Hun tror det kan få konsekvens­er og håper seksuell trakasseri­ng får enda mer oppmerksom­het.

Hun forteller at i Bergen i 2014 ble konferanse­n Nordic Gender and Media Forum arrangert parallelt med Nordiske Mediedager.

– Det var sterkt å få delta og dele erfaringer med andre kvinner. Kvinnerepr­esentasjon­en i norske medier er elendig. Seksuell trakasseri­ng var et tilbakeven­dende tema. Konferanse­ns oppsummeri­ng «Den Store Likestilli­ngsbløffen» ble arrangert i et lite, mørkt kjellerlok­ale i Grieghalle­n mens tv-toppmøtet fylte storsalen Peer Gynt. Av panelets fem deltakere der oppe var fem menn. Jeg håper at Metoo får storsalen under mediedagen­e til våren, sier hun.

NYHETSREDA­KTØREN

Nåværende nyhetsreda­ktør i TV2, Karianne Solbrække, kjenner ikke Terjesens historie og sier det skjedde for mange år siden. Derfor kan hun ikke kommentere saken konkret.

Likevel vil hun uttrykke støtte. – Jeg vil støtte dem som har opplevd dette. Det har skjedd mye med arbeidsmil­jøet i TV2 de siste årene, og det er nulltolera­nse for slik oppførsel, sier nyhetsreda­ktøren.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Maren Anne Terjesen bor nå i Kristiansa­nd. Hun er oppgitt over at ukulturen i TV2 har levd så lenge.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Maren Anne Terjesen bor nå i Kristiansa­nd. Hun er oppgitt over at ukulturen i TV2 har levd så lenge.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Maren Anne Terjesen ble nyhetsanke­r i TV2 i 1998. Det ble ikke som hun hadde tenkt.
ARKIVFOTO Maren Anne Terjesen ble nyhetsanke­r i TV2 i 1998. Det ble ikke som hun hadde tenkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway