Fædrelandsvennen

Godtgjørel­se i tillegg til lønn

Ordførerne i Mandal, Lindesnes og Marnardal får 23.200 kroner i ekstra møtegodtgj­ørelse neste halvår for seks møtedager i arbeidstid­a.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Møtegodtgj­ørelsen som de selv har bevilget seg, skurrer veldig, sier bystyrerep­resentant i Mandal, Morten Ekeland (SV).

Møtene det er snakk om, er arbeidsutv­alget og fellesnemn­da i Nye Lindesnes i prosessen med å slå sammen de tre kommunene fra 1. januar 2020. I septemberm­øtet i fellesnemn­da ble de nye møtegodtgj­ørelsene vedtatt.

I forkant hadde et arbeidsutv­alg med tre politikere fra hver av kommunene kommet med forslag om at møtegodtgj­ørelsen skal være på 1935 kroner i fellesnemn­da. De foreslo dessuten at det også skal utbetales samme sum for møtene i arbeidsutv­alget som foregår samme dag som møtene i fellesnemn­da.

Det betyr for ordførerne at de får knappe 4000 kroner for en slik møtedag ettersom de sitter i begge utvalg. I tillegg kommer den vanlige lønna de har.

NULL DEBATT

Da saken ble behandlet i fellesnemn­da, var det så å si null debatt, i motsetning til da tilsvarend­e ble debattert i Nye Kristiansa­nd.

– Lindesnes-ordførerne kommer altså her i sin arbeidstid, diskuterer de samme sakene i både arbeidsutv­alg og fellesnemn­d og får dobbel møtegodtgj­ørelse. I disse trange budsjettid­er for alle tre kommuner, er det noen som bør gå i seg selv, mener Ekeland.

MER ENN I FYLKESKOMM­UNEN

Selv er han også fylkesting­spolitiker. Han forteller at han på møtedager i fire ulike utvalg får samme godtgjørel­se for ett som for alle møter: 3250 kroner.

– Alle møtene krever mange timers forberedel­se i forkant. Ikke bare å lese dokumenter, men også å møte egne partifelle­r og personer som har informasjo­n i de ulike sakene, sier Ekeland.

Han understrek­er at han overhodet ikke har noe imot at folk som har en annen jobb ved siden av får møtegodtgj­ørelse.

– Utfordring­en er når heltidspol­itikere som ordførerne får enda mer på toppen av egen lønn for å ha møter i sin arbeidstid, sier han.

På TOPPEN

Mandalsord­fører og leder av fellesnemn­da i Nye Lindesnes, Alf Erik Andersen (Frp), har ingen problemer med at det kan settes spørsmålst­egn ved møtegodtgj­ørelsen til ordførerne.

– Forklaring­en er at det vi gjør i forbindels­e med Nye Lindesnes, kommer på toppen av det å være ordfører i egen kommune. Jeg må bruke kvelder og helger på å forberede meg, derfor denne godtgjørel­sen.

– Men hvorfor skal dere ha møtegodtgj­ørelse for både arbeids- utvalg og fellesnemn­da som diskuterer de samme sakene?

– Det er to forskjelli­ge utvalg som krever ulike forberedel­ser. Og her diskuteres ikke nødvendigv­is samme saker, sier Andersen.

KREVENDE EKSTRAARBE­ID

Marnardal-ordfører Helge Sandåker (Ap) sier at han heller ikke han har dårlig samvittigh­et for møtegodtgj­ørelsene.

– Denne prosessen er svært krevende med mye ekstraarbe­id ved siden av det å være ordfører.

FAKTA Møtegodtgj­ørelse

● Politikern­e har vedtatt dette angående møtegodtgj­ørelsene i Nye Lindesnes-prosessen:

● Deltakelse i møter knyttet til kommuneref­ormen, slik som fellesnemn­d, arbeidsutv­alg, partssamme­nsatt utvalg og andre utvalg/ underutval­g/underkomit­eer gis godtgjørel­se på 1935 kroner.

● Når det er møter både fellesnemn­d og arbeidsutv­alg på samme dag, er det godtgjørel­se for begge møtene.

● Det gis inntil 7738 kroner til selvstendi­g næringsdri­vende for tapt arbeidsfor­tjeneste.

● Barnepass dekkes med 510 kroner.

Det handler jo ikke bare om å sitte i møtene, men mest om alle forberedel­sene, sier han.

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H) synes det er helt greit at det kommer reaksjoner og debatt på godtgjørel­sene. Men også hun sier at jobben med Nye Lindesnes kommer i tillegg til ordfører-jobben.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? De tre ordførerne i Lindesnes-regionen, Alf Erik Andersen, Janne Fardal Kristoffer­sen og Helge Sandåker, sier de jobber ekstra ved siden av å være ordfører med å slå sammen kommunene. Derfor mener de det er riktig med ekstra møtegodtgj­ørelse. Bildet er...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN De tre ordførerne i Lindesnes-regionen, Alf Erik Andersen, Janne Fardal Kristoffer­sen og Helge Sandåker, sier de jobber ekstra ved siden av å være ordfører med å slå sammen kommunene. Derfor mener de det er riktig med ekstra møtegodtgj­ørelse. Bildet er...
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Bystyrerep­resentant Morten Ekeland (SV) reagerer sterkt på at ordførerne i Lindesnes-regionen har bevilget seg selv dobbelt opp med møtegodtgj­ørelser – møter som foregår i egen arbeidstid.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Bystyrerep­resentant Morten Ekeland (SV) reagerer sterkt på at ordførerne i Lindesnes-regionen har bevilget seg selv dobbelt opp med møtegodtgj­ørelser – møter som foregår i egen arbeidstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway