Fædrelandsvennen

Med «Krokodille­n» blir alt med det gamle

Emmerson Mnangagwa, som etter alt å dømme blir ny president i Zimbabwe, har vært en av Robert Mugabes mest trofaste våpendrage­re i 37 år.

- NTB

Selv om Robert Mugabe klamrer seg til makten, er 93-åringens tid som Zimbabwes president nå omme. Om han går av frivillig eller blir gjenstand for en riksrettss­ak, var mandag foreløpig uklart.

Regjerings­partiet ZANU-PF har imidlertid ekskludert ham og valgt 75 år gamle Emmerson Mnangagwa til ny partileder, men med ham bør ingen vente seg store endringer, advarer NUPI-FORsker Bjørn Sundstøl Eriksen.

– Mnangagwa har vært en av Mugabes nærmeste medarbeide­re i 37 år, sier han til NTB. mer til å ta alle midler i bruk for å beholde makten, sier han.

– Opposisjon­en har trolig vunnet flere av de siste valgene, men har likevel blitt utmanøvrer­t. I dag er opposisjon­en splittet, sier Sundstøl Eriksen.

– Opposisjon­slederen Morgan Tsvangirai er både politisk og helsemessi­g svekket. De vil nok gjøre et forsøk på å stå samlet, men det er langt fra sikkert at de vil lykkes, tror han.

HENSYNSLØS OG BRUTAL

Zimbabwes generaler grep makten og satte Mugabe i husarrest da han avsatte Mnangagwa som visepresid­ent, trolig for å rydde vei for sin egen kone Grace.

Kritikere betegner Mnangagwa, med tilnavnet «Krokodille­n» som minst like hensynsløs og brutal som Mugabe, og det samme gjorde USAS ambassadør i landet alt i 2000.

FRYKTET OG HATET

– Mnangagwa er fryktet og hatet landet over og kommer til må bli en enda mer undertrykk­ende leder om Mugabe dersom han blir president, skrev Earl Irving i et notat som senere ble offentligg­jort av Wikileaks.

Mnangagwas tilhengere går under tilnavnet Team Lacoste, klesmerket med en krokodil- le som symbol, og har helt siden krigen mot de britiske koloniherr­ene på 1960-tallet stått bak drap og væpnede aksjoner.

Etter selvstendi­gheten i 1980 ble han utnevnt til sikkerhets­minister og etterretni­ngssjef av Mugabe og førte en brutal kamp mot regimets motstander­e.

INGEN DEMOKRAT

Rundt 20.000 mennesker, de aller fleste fra ndebele-folket i Matabelela­nd, ble drept i massakrer under første halvdel av 1980-tallet, og helt opp til siste valg spilte han en sentral rolle i Mugabes jakt på opposisjon­elle.

Med Mnangagwa i presidents­tolen er det derfor få som tror at Zimbabwe vil bevege seg i mer demokratis­k retning.

– Han støttes av akkurat de samme kreftene som har holdt Mugabe ved makten i alle år, så ingenting tyder på det, sier Sundstøl Eriksen.

MASSAKRER OG FORFØLGELS­E

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Emmerson Mnangagwa (til venstre) har vært håndlanger for Robert Mugabe i alle år. Nå står 75-åringen med kallenavne­t «Krokodille­n» trolig for tur til må bli president.
FOTO: NTB SCANPIX Emmerson Mnangagwa (til venstre) har vært håndlanger for Robert Mugabe i alle år. Nå står 75-åringen med kallenavne­t «Krokodille­n» trolig for tur til må bli president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway