Fædrelandsvennen

Vørterøl og surmjølk til de gamle

- ARNE TUMYR

Hver torsdag inviterer Kristiansa­nd kommune byens seniorer til danseaften, men lokalitete­ne er så sterile og sykehjemak­tige at en garasje hadde muligens vært bedre egnet.

●● Kan de danseglade menn som er kommet i alders år gå til bardisken og spandere på sin ledsager en forfriskni­ng i form av et glass vin? Nei, vertskapet mener åpenbart at disse tilårskomn­e som snart er mett av dage - må være fornøyde med surmjølk, vørterøl og eplesaft.

Sosiale samvær, møter og aktivitete­r for øvrig som kommunens eldreomsor­g inviterer «gamlingene» til, er tilnærmet på barnehagen­ivå. Den matriarkat-dominerte ledelsen foretrekke­r harmløse monologer med fravær av oppfølgend­e samtale og debatt.

Her prioritere­s ko-o-o-o-oselige og hyggelige temaer. Opplysende foredrag om eksistensi­elle, kulturelle, religiøse og politiske temaer avvises. Pjattesamv­ær foretrekke­s.

Det kreves fagutdanne­lse før lærere slippes løs i barnehagen­e, skolene og i voksenoppl­æringen, men hvilken utdannelse kreves av aktivitets­ledere for eldre? De kastes ut i et hav av mennesker som etter et langt liv har sine lengsler og behov i en sosial sammenheng. Lederne skal angivelig organisere, styrke, støtte, utvikle og bedre livskvalit­eten til de som er kommet i alders år. Da kreves det noe mer enn å kunne måle blodtrykk og behandle en hjertestar­ter.

Seniorakti­viteter som styres av de ansatte må tilpasses den kommunale arbeidstid - fra 08.00 - 15.30 og med stengte dører lørdag og søndag.

Joda - her musiseres, man får lære oljemaling, juledekora­sjoner og treskjærin­g. Andakt, allsang og kaffekos med kringle hører til.

En senior foreslo at det ble opprettet filosofifo­rum ved Kongens senter. Det ble listet opp 26 temaer. De kommunale eldrebyråk­ratene behandlet forslaget i åtte måneder. Initiativt­akeren etterlyste da et svar - som hadde denne ordlyd: «Forespørse­len vil bli vurdert, og du vil få svar så snart det foreligger en avgjørelse.»

Seniorer hadde et oppkomme av aktivitets­ideer da det nye senteret ble åpnet i høst på østsiden av byen, men det har så langt ikke ført fram. Forslag om et foredrag med etterfølge­nde spørsmål, samtale og debatt knyttet til «Politikere­n Knut Hamsun» ble lagt til side.

Formålet med velferdsak­tivitetene for seniorene er «helsefremm­ing og innovasjon». Siste ordet betyr fornyelse. Kanskje det ikke er seniorene, men det engstelige og blodfattig­e seniorbyrå­kratiappar­atet i kommunen som trenger fornyelse?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway