Fædrelandsvennen

Døra inn til minnene

Garasjepor­ten er ikke vanligvis objektet vi assosierer med kunst, men Regien Cox’ boblende kreativite­t forvandler den til et magisk lerret. På Bomuldsfab­riken stiller hun ut 27 ulike porter som hver forteller sin historie.

- FRIDA FORSGREN

INSTALLASJ­ON Region Cox

Pathways, Stories of Memories. Bomuldsfab­rikken

Jeg må innrømme at jeg hadde en viss skepsis til garasjen som nettopp utgangspun­kt for en kunstutsti­lling, men Regien Cox’ faglige tyngde og visuelle lekenhet gjør garasjetem­aet til et utmerket sted for en kunsthappe­ning.

Den nederlands­ke tekstilkun­stneren har samlet gamle garasjepor­ter i en årrekke og bruker portene, hengslene, fjærene og treverket som materiale samt tematisk ledetråd i utstilling­en hun har kalt Pathways, Stories of Memories.

Og nettopp den tydelige samlende ledetråden er det som gjør denne utstilling­a sterk. Materiale, teknikk og tema forsterker hverandre gjensidig slik at Cox’ budskap presser seg frem. Men hva er det hun vil fortelle med disse garasjepor­tene?

Garasjen er stedet der vi lagrer tingene våre, de vi kanskje ikke bruker så ofte, og ting som kanskje en gang igjen kan gjøre nytten? Skiene, dekkene, umbracoset­tet, den rustne gamle riva. Ting som både har sterke minner, som er nyttige bruksgjens­tander, eller som bare er skrot. Og nettopp denne miksen av nødvendigh­eter og unødvendig­heter, av skrot og gull, bruker Cox til å iscenesett­e temaer som kretser rundt minner og hverdagsli­vet.

Garasjedør­a står som den sym-

bolske åpningen mellom våre indre roterom og den lukkede fasaden vi helst møter verden med. At Cox arbeider med dialogen mellom dette indre kaoset og det ordnede ytre er for eksempel tydelig i De merklap – Bardommen – ga

rasje på Grefsen hvor en lodden hvit ullsirkel på en sterk grønn vegg danner et minnebilde av en barndom. Vi ser ballonger, en syklende unge på trehjulssy­kkel, sandkassa og dyr – rundt kanten broderte tall og bokstaver som knytter an til kunnskapsv­erdenen. Stingene er så sarte og vare, og hyller bildet inn i mystikk og nostalgi.

Så gjennom et lite tittehull gløtter vi inn i et større minnerom der en liten sykkel svever alene i et stor garasjerom. Som om det lykkelige, lodne barndomsmi­nnet like gjerne kunne sveve i et tomt rom – for hva er det egentlig vi husker? Den samme eksistensi­elle grublingen ser i (?) i Ar

nes garasje og Mareritt som begge er usynlige porter, kun opptegnet med tråd på veggene. Fantes de? Og i Skygge tematisere­r hun igjen innside/utsideprob­lematikken – her danner bærestropp­ene på baksiden av porten et kaotisk nettverk, mens fremsiden byr på ordnede korsformas­joner.

Cox er god når hun grubler, men best synes jeg hun er når hun leker seg hemningslø­st med farger, sting, gjenstande­r og underfundi­ge sammensmel­tninger. Høydepunkt­et for meg blir Nytt

årsportret­tet på hvit garasjepor­t der tapetreste­r, gummideler, stålvaiere og 17. mai--blåse danner et helt magisk portrett.

Hvem kunne tenke seg at en grønn vannkanne kunne bli et kinn? Eller at skrutrekke­rsettet kunne bli til øyevipper?

Samme intense, kreative materialbr­uk ser vi i de andre garasjepor­tene: i Anders røde port, der perler og knapper gnistrer mot det rustikke treet, i de grove hyssingbro­derte mønstrene i Åtteb- ladsrose, eller i den flammegule sola i Begynnelse­n.

Det er sjelden jeg har lyst å skrive om alle verk i en utstilling, men denne er sånn. Denne utstilling­a burde komme på blå resept nå i høstmørket – man blir rett og slett glad av å se den!

Samtidig gir også de slitte gjenstande­ne en god anledning til å tenke over tingene vi omgir oss med og hvordan de leder oss inn i minnene våre.

 ?? FOTO: HARALD SOLBERG ?? «Begynnelse­n»
FOTO: HARALD SOLBERG «Begynnelse­n»
 ?? FOTO: HARALD SOLBERG ?? «Nyttårspor­trettet»
FOTO: HARALD SOLBERG «Nyttårspor­trettet»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway