Fædrelandsvennen

Derfor kan det være lurt å

Det er faktisk mulig å bli en bedre løper selv om du lar joggeskoen­e hvile litt i vinter.

- ANNE-MARIT DAHL

Selv om du elsker å løpe, er det flere gode grunner til å trene alternativ­t i vinterhalv­året, ifølge eksperter.

– Til syvende og sist blir du best på det du trener mest på, men jeg anbefaler mosjoniste­r som trener tre-fire økter i uken å variere treningen gjennom vinteren. Selv gikk jeg mye på ski i fjor og perset likevel på 10 kilometer gateløp i sommer, sier Finn Kollstad, leder i Kristiansa­nd løpeklubb.

Berit Gjelten, instruktør Aktimed, er enig.

– Som løper er du skadeutsat­t. Variert utholdenhe­tstrening er god trening. Langturer på ski i klassisk stil er en god metode gjennom vinteren for en løper, mener Gjelten.

OPPVARMING TIL STYRKE TUR I «SKRAVLETEM­PO»

i

Venninnene Janne Eian Løberg og Ingjer Ofstad lar løpeskoene få litt pause når vinteren er på sitt mørkeste og kaldeste. Denne kvelden står en økt med elghufs - bakkeløp med skistaver - på programmet. Etterpå skal de ha ukens styrkeøkt.

– I stedet for å ta frem joggeskoen­e om vinteren, er jeg veldig glad i å gå på ski. Og om seinvinter­en er det randonee som gjelder. For meg er løping om vinteren oppvarming til styrketren­ing, sier Løberg.

Hun liker de lange mosjonsløp­ene, som Birkebeine­rløpet (halvmarato­n) og landeveist­afetten St. Olavsloppe­t som går fra Östersund til Trondheim.

Men å skulle løpe hele året, det tror hun ville blitt kjedelig. I tillegg ville det ha gjort henne mer sårbar for skader.

– Det er så mange aktivitete­r som er gøy. Jeg sykler, padler litt og går på rulleski også. Jeg har slitt litt med hamstring og merker at jeg trenger mer tid i overgangsf­asen mellom to sesonger. Selv om kondisjone­n er god etter en lang vinter, tar jeg korte løpeøkter for å komme i gang om våren, sier Løberg.

– Skal du ha fremgang i treningen, er kontinuite­t viktig. Vintertren­ingen kan løfte deg mye, sier Finn Kollstad.

For å unngå at løpsmuskul­aturen svekkes i vinterhalv­året, anbefaler han at du vedlikehol­der med én til to løpeøkter. Prioriter gjerne en intervallø­kt og en rolig løpetur i skravletem­po». Hvis du vil erstatte løping med ski, har Kollstad følgende råd:

– Bruk langrenn som påfyll av de rolige øktene. Hvis du erstatter en løpeøkt på én time med lang- renn, må du gå i cirka 1,5 time på ski for å få tilsvarend­e effekt. På langrenn blir du stående en del av tiden, men du får også god belastning på hjertet i motbakkene, forklarer Kollstad.

SVØMMING OG SYKKEL

Bruker du sykkelen i spinningsa­len må du også bruke mer tid for å oppnå samme effekt som når du løper.

– Én time på sykkel tilsvarer omtrent 30 minutter med løping.

– Hva med løping på tredemølle og svømming?

– Tredemølle­n gir litt mindre belastning på beina enn ved utendørslø­ping. Når det gjelder svømming, ville jeg ikke anbefalt en løper å gå i bassenget for å bli bedre til å løpe, men når man løper i vann, kan man få opp pulsen og ha et tilnærmet løpesteg, sier Kollstad.

Han understrek­er også viktighete­n av styrketren­ing.

– Løpere kommer langt med tåhev, og det kan du gjøre under tannpussen.

BEVEGELIGH­ETSTRENING

Berit Gjelten opplever at de som liker å løpe, også er glad i å gå på ski.

– Om vinteren kan de trene en langtur på ski i helgen, og kanskje en intervallø­kt eller to på langrenn i løpet av uken. Det er ikke alltid det frister å gå ut om vinteren, og en økt med bevegeligh­etstrening - som yoga - kan være et bra alternativ. Vi anbefaler også å trene styrke som er rettet mot løping. Kjør tåhev gjennom hele vinteren for å oppretthol­de styrken i leggene, og tren rygg og mage for stabilitet, sier hun.

TENK MESTRING

– Tenk at du bør oppretthol­de løpingen litt, men at variasjon er god trening. Sykling til jobben og spinning kan være god variasjon. Gjør det som gir deg mest, og øk aktivitete­n ved overgang til ny sesong gradvis. Ved starten av vinteren er det mange som går en time på ski først, og så løper de én time etterpå. Avslutt gjerne med noe du mestrer, sier Gjelten. Janne Eian Løberg tilføyer: – Det kan være mye ruskevær om vinteren, men da er det jo bare enda bedre å komme inn etter en treningsøk­t. Gjør en avtale om å trene sammen med venner. Har du en avtale, er det vanskelig å sluntre unna.

 ??  ??
 ?? TEKST: anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no FOTO: CHRISTINE SCHEFTE ?? Selv om du bør vedlikehol­de løpingen gjennom vinteren, fins det mange gode, alternativ­e kondisjons­økter for løpere.
TEKST: anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no FOTO: CHRISTINE SCHEFTE Selv om du bør vedlikehol­de løpingen gjennom vinteren, fins det mange gode, alternativ­e kondisjons­økter for løpere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway