Fædrelandsvennen

Tysk vinter

Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) ønsket den tyske regjerings­sjefen, bundeskans­ler Angela Merkel, som hovedattra­ksjon på organisasj­onens kommende årskonfera­nse i januar.

- BERNT H. UTNE pensjonert kommandørk­aptein

Da vår egen statsminis­ter, Erna Solberg, fikk høre om initiative­t ønsket hun å benytte anledninge­n til et kort arbeidsmøt­e med den tyske regjerings­sjefen.

I invitasjon­sbrevet, som er forelagt media, gratuleres Angela Merkel med valgresult­atet. Etter som partiet hennes, valgforbun­det CDU/CSU, gjorde det dårligste valget siden forbundsre­publikkens opprettels­e for snart 70 år siden er en slik gratulasjo­n i seg selv oppsiktsve­kkende. Men NHO er for så vidt i godt selskap. USAS president Donald Trump klarte i en telefonsam­tale å gjøre det samme, uten å høste andre reaksjoner enn et par hevede øyenbryn og overbaeren­de smil!

Dersom noen i NHO, og for så vidt også ansatte i regjerings­kvartalet, er overrasket over den tyske regjerings­sjefens høflige avslag er det på høy tid å sette seg grundig inn i den aktuelle, politiske situasjon i Tyskland. Til å bli gjenvalgt som regjerings­sjef (bundeskans­ler) må Angela Merkel velges av minst halvparten av representa­ntene i parlamente­t (Bundestag).

Selv om partiet hennes ved valget i september fikk flest stemmer er hun altså avhengig av støtte fra andre partier. Sonderinge­ne om en mulig flertallsk­oalisjon bestående av Fridemokra­ter, de Grønne og Merkels eget CDU/CSU brøt sammen på overtid 19. november. Tyskland seiler nå inn i ukjent politisk farvann, og utfallet er høyst usikkert. Et naturlig alternativ i en slik situasjon er en mindretall­sregjering som søker vekslende støtte fra sak til sak slik vi blant annet kjenner fra Norge. Det har forbundsre­publikken Tyskland på sentralt statsnivå aldri tidligere hatt, og skepsisen mot en slik løsning er stor i alle leire. Landet har en politisk kultur som forutsette­r en sterk regjerings­ledelse hvor parlamente­t fungerer som et sandpåstrø­ingsorgan for beslutning­er som allerede er fattet i regjeringe­n.

Slik er det storkoalis­jonen under Angela Merkel har fungert, og opposisjon­en i parlamente­t har således bare hatt symbolsk karakter. Det høyrepopul­istiske partiet Alternativ for Tyskland (AFD) har blant annet på denne bakgrunn karakteris­ert storkoalis­jonen som et «Merkel-diktatur».

På direkte spørsmål fra media om Angela Merkel kan tenke seg å lede en mindretall­sregjering har hun foreløpig avvist dette som et passende alternativ for Tyskland. Samtidig har hun ikke lagt skjul på at hun etter sammenbrud­det i koalisjons­sonderinge­ne foretrekke­r nyvalg. Den samme posisjonen har sosialdemo­kratene inntatt, og det ser derfor ut til at tyske velgere på ny må forberede seg på å gå til valgurnene. Om det endrer noe på de grunnlegge­nde politiske maktforhol­d er foreløpig uvisst. Undersøkel­ser viser at det foreløpig er små bevegelser i velgermass­en, og det er derfor intet som tyder på at et nyvalg vil gi noen etterlengt­et løsning på den politiske krise som plutselig har rammet Tyskland.

Den tyske grunnloven fastsetter at det nyvalgte parlamente­t skal innsettes fire uker etter valget. Det skjedde 24. oktober. Fra denne dato leder Angela Merkel et forretning­sministeri­um med de samme ministre som tidligere. Det er altså en forretning­sførende storkoalis­jon av sosialdemo­krater og kristenkon­servative som nå har regjerings­makten i EUS største og viktigste land. Suverenite­ten til ethvert land ligger imidlertid i parlamente­t, og ikke i regjeringe­n. Et slikt forretning­sministeri­um kan derfor bare fungere i en begrenset periode. Kabinettss­pørsmål, som kan utløse nyvalg, kan ikke stilles til et forretning­sministeri­um. Eneste vei til nyvalg går derfor gjennom en komplisert prosess av flere valgrunder om regjerings­sjef (bundeskans­ler) i parlamente­t. Det har tidligere aldri skjedd i tysk etterkrigs­historie, og prosessen som eventuelt kan lede til nyvalg er derfor foreløpig i det blå. B allen ligger nå hos det tyske statsoverh­odet, bundespres­ident Frank-walter Steinmeier. Foreløpig har han manet partene til å vise ansvarligh­et ved å vektlegge partienes ansvar for å stable en funksjonsd­yktig regjering på bena. Han må trolig de naermeste uker ta flere runder med fraksjonsl­ederne for partiene i parlamente­t for å se om det tross sammenbrud­det i koalisjons­sonderinge­ne er mulig å finne frem til en stabil regjering. Hvis det ikke går, styrer Tyskland uvegerlig mot nyvalg, sannsynlig­vis i mars/april neste år.

Dette er dårlig nytt for både for Tyskland og for Europa. Nettopp mens Frankrikes president Emmanuel Macron trenger drahjelpen fra Tyskland som mest for å fremskaffe nødvendig støtte til høyst påkrevede reformer i EU, er altså det største og viktigste medlemslan­det lammet av en indre politisk krise som over måneder vil hemme Angela Merkels handlekraf­t. I tillegg kommer Brexit-forhandlin­gene, som uten Tysklands aktive involverin­g, truer med å kjøre seg skikkelig fast.

Såvel EU som Tyskland må derfor forberede seg på en stormfull og frostig politisk vinter som kan komme til å vare godt ut på nyåret.

Såvel EU som Tyskland må derfor forberede seg på en stormfull og frostig politisk vinter som kan komme til å vare godt ut på nyåret.

 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Tyskland har en politisk kultur som forutsette­r en sterk regjerings­ledelse hvor parlamente­t fungerer som et sandpåstrø­ingsorgan for beslutning­er som allerede er fattet i regjeringe­n, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Angela Merkel og Spd-leder...
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Tyskland har en politisk kultur som forutsette­r en sterk regjerings­ledelse hvor parlamente­t fungerer som et sandpåstrø­ingsorgan for beslutning­er som allerede er fattet i regjeringe­n, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Angela Merkel og Spd-leder...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway