Fædrelandsvennen

Tidenes utfordring?

Jeg har levd en stund og kan ikke forstå annet enn at i min levetid så har ikke vår bys politikere hatt større utfordring­er enn nå.

- ASBJØRN BERGH

For cirka to år siden skrev jeg her i avisen om muligheten for nye underklass­er i Kristiansa­nd. Da kom det ingen reaksjoner. Hvorfor har vi ikke reagert mer før? Tegnene har vaert der lenge!

Ser vi på statistikk­en, så har Kristiansa­nd i senere tid generelt hatt en synkende sysselsett­ing. Fra 2008 og til 2016 sank den med hele 7,5 prosent til 62,8 prosent (2,8 prosent under landsgjenn­omsnittet). Den gruppen som imidlertid har hatt det vanskeligs­t i arbeidsliv­et er menn med ikke-vestlig bakgrunn, der fallet i perioden er på hele 15,5 prosent, ned til 49 prosent. Det er selvfølgel­ig verst for den enkelte å stå utenfor arbeidsliv­et, men heller ikke bra for kommuneøko­nomien.

Fallet i sysselsett­ingen har mange årsaker, f.eks. bortfall av manuelt arbeid, EØS innvandrin­gen, olje- og finanskris­en, økt bosetting av flyktninge­r og utflagging av bedrifter.

Skriften på veggen er klar: Klarer vi ikke å skape nye jobber og kvalifiser­e de svakeste, så kan vi regne med i naer fremtid å få «svenske tilstander» med mye utenforska­p. Det kan bety gettoer, mer kriminalit­et, etniske/religiøse konflikter, fattigdom eller høyreekstr­eme grupper.

Blir problemene for store så tror jeg at velferdsst­aten, som jeg setter høyt, kan forvitre. Vi ser nå at Oslo kommune har brukt over 140 millioner på Tøyen-prosjektet, men fattigdomm­en og kriminalit­eten har bare økt. Den 13.11 skriver Faedreland­svennen om tiltakende barnefatti­gdom i Kristiansa­nd. Dette har politikern­e vaert klar over lenge, men tross det har de ikke klart å gjøre noe med det. Det lover ikke godt. Dette er ikke lett å løse!

Vi må selvfølgel­ig sette inn alle mulige tiltak. Men blir dette et «bunnløst sluk» med få synlige resultater, vil mange antakelig søke mer mot private løsninger og vi kan få «ame- rikanske tilstander» med økt segregerin­g og en nedbygging av offentlig velferd. Det vil i stor grad ramme svake grupper, som f.eks. innvandrer­e. Jeg ønsker ikke en slik utvikling, men tror at vi er på vei dit, hvis vi ikke tar disse utfordring­ene mer alvorlig.

Det er prisverdig at Faedreland­svennen nå tar dette opp på lederplass, men jeg synes det er underlig at ikke folk på universite­tet, fagfolk, media eller politikere har grepet mer fatt i dette for lenge siden. Det at vi har fått så store utfordring­er er ikke tilfeldig, men et resultat av den politikken som har vaert ført. Vi har feiet problemene under teppet lenge nok. På sikt er det ikke baerekraft­ig. Skal vi kunne sikre velferdsst­aten og et godt liv for alle, må vi tørre å gripe mer tak i vanskene og ha en betydelig åpnere og aerligere debatt!

Skal vi kunne sikre velferdsst­aten og et godt liv for alle, må vi tørre å gripe mer tak i vanskene og ha en betydelig åpnere og aerligere debatt

 ?? ARKIVFOTO ?? Klarer vi ikke å skape nye jobber og kvalifiser­e de svakeste, så kan vi regne med i naer fremtid å få «svenske tilstander» med mye utenforska­p, skriver innsender.
ARKIVFOTO Klarer vi ikke å skape nye jobber og kvalifiser­e de svakeste, så kan vi regne med i naer fremtid å få «svenske tilstander» med mye utenforska­p, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway