Fædrelandsvennen

Ungdomssko­le advarer mot e-sigaretter

Ute i skogen står elevene og røyker e-sigaretter, for det meste gutter. Nå trenger Vassmyra ungdomssko­le foreldrene­s hjelp til å få slutt på dette.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Ungdommer blir introduser­t til å røyke gjennom e-sigaretter. Det sier rektor Nina Skagestad ved Vassmyra ungdomssko­le.

– Vi har vakter i friminutte­ne som går i områdene utenfor skolegårde­n. Men det er mange steder å gjemme seg, og vi klarer derfor ikke å ta alle som røyker, sier fungerende rektor ved Vassmyra ungdomssko­le i Mandal, Nina Skagestad.

I samråd med fau har hun nå sendt et brev til alle foreldrene med bønn om de kan snakke med sine håpefulle om røyking både av vanlig tobakk og e-sigaretter.

– Det er viktig ikke bare å snakke med sine barn om at det er forbudt for de under 18 år å bruke e-sigaretter, men også at utstyret ikke skal tas med på skolen, sier Skagestad.

Elektronis­k sigarett er et relativt nytt produkt i Norge og kan bare bestilles via nettet. Men i løpet av neste år kommer produktet i salg i norske butikker. Fra samme tid blir det også tillatt med salg av nikotin i disse sigaretten­e, noe som per nå er forbudt i Norge.

INTRODUSER­ES FOR RØYKING

Bruken av e-sigaretten­e kan i prinsippet erstatte røyking av tobakk og dermed unngå de kjente farer som røyking medfører. Dette er selve e-sigaretten­s hensikt.

Men mandalsrek­toren tror ikke elevenes bruk av e-sigarett handler mest om bli avvent fra vanlig tobakksrøy­king.

– Nei, tvert imot blir mange ungdommer introduser­t til det å røyke gjennom e-sigaretten­e, sier hun.

TOK AV I FJOR

Elevrådsle­der på skolen, Johan Aatlo, bekrefter at små gjenger av elever stikker ut i skogen ved skolen når det er friminutt for å røyke e-sigaretter.

– Spesielt i løpet av skoleåret i fjor tok dette av, forteller han.

Det er ikke bare røykerne som tar slike skogsturer, også andre elever som bare vil se på er med. Men foreldrene til både røykerne og de som er med blir oppringt av skolen om de oppdages.

– Det er 18-årsgrense både å røyke og importere all type tobakksvar­e, også e-sigaretter. Så de som tas på skolens område, risikerer å få nedsatt oppførsels­karakteren sin. I tillegg ringer vi foreldrene, sier Skagestad.

PÅVIRKES

Men også foreldrene til elevene som er sammen med røykerne, får en telefon.

– Disse elevene får ingen merknad på oppførsels­karakteren, men som en del av forebyggin­gen ønsker vi å informere foresatte om den påvirkning­en de utsettes for, sier Skagestad.

Elevrådsle­der Aatlo forteller at det er i all hovedsak gutter som røyker e-sigarett.

– Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men dumt er det uansett, mener han.

Rektoren understrek­er for øvrig at denne problemati­kken handler om svaert få av elevene, de aller fleste er røykfrie.

FLOTT INITIATIV

Fau-leder på skolen, Eva Wremer, synes brevet fra rektoren er et flott initiativ.

– Mange foreldre vet verken hva e-sigarett er eller at deres håpefulle bruker det, sier hun.

Selv fikk hun seg en aha-opplevelse da hennes sønn fortalte at det var noe han hadde prøvd.

– Det kom jo som en overraskel­se. Selv om det var uten nikotin, vet man jo ikke langtidsef­fekten av dette, sier hun.

Wremer sier hun også er betenkt over hvor lett ungdommene får tak i e-sigaretter både med og uten nikotin ved å bestille på nettet.

– At det blir tillatt med salg i dagligvare­butikkene i Norge og også med nikotin-innhold neste år, er noe som ikke er lett å forstå, sier hun.

 ??  ?? T.h. elevrådsfo­rmann Johan Aatlo.
T.h. elevrådsfo­rmann Johan Aatlo.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Fungerende rektor ved Vassmyra ungdomssko­le, Nina Skagestad, og leder av elevrådet, Johan Aatlo, ønsker å få redusert og helst slutt på røykingen av e-sigaretter ved skolen. Til det trenges det hjelp også fra foreldrene.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Fungerende rektor ved Vassmyra ungdomssko­le, Nina Skagestad, og leder av elevrådet, Johan Aatlo, ønsker å få redusert og helst slutt på røykingen av e-sigaretter ved skolen. Til det trenges det hjelp også fra foreldrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway