Fædrelandsvennen

Hvor går KRF etter seieren?

KRF fikk gjennomsla­g for sitt viktigste krav i budsjettfo­rhandlinge­ne. Men vil det gi vann på mølla til de som mener det er rett å stå utenfor regjeringe­n, eller til de som mener partiet bør gå inn?

-

Det var i realiteten aldri noen tvil om at budsjettfo­rhandlinge­ne mellom de fire borgerlige partiene kom til å lykkes. Ingen av dem hadde noe å tjene på en krise, og H/frp-regjeringe­ns forslag til budsjett var i store trekk udramatisk. I tillegg var det åpenbart at de to regjerings­partiene ikke hadde noen interesse av å støte Venstre fra seg, siden det partiet parallelt med budsjettfo­rhandlinge­ne diskuterer om det skal gå inn i regjering. Etter budsjetten­igheten vil den interne diskusjone­n i Venstre dra seg til for alvor.

Venstres konklusjon blir også svaert viktig for KRF. Går Venstre inn, vil de i KRF som ønsker seg samme vei, mene at det har oppstått en ny situasjon. Mens andre vil mene at KRF da ytterliger­e kan dyrke sin nåvaerende posisjon som et uavhengig sentrumspa­rti som kjemper fram viktige Krf-saker i Stortinget. Denne uenigheten var klart til stede allerede under partiets landsstyre­møte for to uker siden.

Spørsmålet nå er hvordan Krfs gjennomsla­g i budsjettfo­rhandlinge­ne vil påvirke retningska­mpen i partiet. De borgerlig orienterte i KRF har hele tiden sett på forhandlin­gene om neste års budsjett som en indikasjon på hvor sterkt partiet er ønsket inn i regjeringe­n. De ser bud- sjettseier­en som et klart tegn på hvor mye KRF kan få gjennomsla­g for i et forplikten­de samarbeid med regjerings­partiene, og at det er enda mer å hente ved å gå inn i regjeringe­n.

På motsatt fløy vil motstander­ne av regjerings­samarbeid argumenter­e for at budsjettgj­ennomslage­t viser hvor stor makt KRF har i dag, utenfor regjering. Og at partiet nøytralise­rte Venstre i kampen om oppmerksom­het i opinionen.

Begge fløyer vil se med stor spenning fram til de neste meningsmål­ingene. Men også disse vil trolig kunne tas til inntekt for begge fløyer.

Spenningen på borgerlig side i norsk politikk vil ikke avta etter enigheten om neste års statsbudsj­ett.

Motstander­ne av regjerings­samarbeid vil argumenter­e for at budsjettgj­ennomslage­t viser hvor stor makt KRF har i dag, utenfor regjering.

 ??  ?? Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (Austagder) var Krfs representa­nt i de borgerlige budsjettfo­rhandlinge­ne.
Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (Austagder) var Krfs representa­nt i de borgerlige budsjettfo­rhandlinge­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway