Fædrelandsvennen

13 stasjoner kan få dårligere tilbud

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

13 jernbanest­asjoner på Sørlandsba­nen kan få vesentlig dårligere togtilbud når private skal kjøre på anbud fra 2019.

– Dette er dramatisk. Jeg har ikke visst en ting om dette, vi er er ikke orientert. Togtilbude­t på Nodeland og mange andre stasjoner kan jo bli radert ut.

Det sier Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) om hva som står i anbudspapi­rene fra Jernbanedi­rektoratet om Sørlandsba­nen.

På Stortinget sitter Aps Tellef Inge Mørland for Aust-agder. Han har lest anbudet nøye og i detalj. I anbudspesi­fikasjonen snakkes det om stoppstruk­tur.

FEM STASJONER IGJEN

Dette er stasjonene hvor alle fjerntog skal stoppe: Oslo S, Lysaker, Asker, Drammen, Kongsberg , Bø, Nelaug , Kristiansa­nd, Marnardal, Storekvina, Sira, Moi, Egersund, Bryne, Sandnes og Stavanger.

Men så står det i vedlegg A1 2.2.2 om 13 andre stasjoner:

«Leverandør­en kan, med bakgrunn i sin markedsinn­sikt, legge til grunn et begrenset stoppmønst­er på følgende stasjoner/holdeplass­er på Sørlandsba­nen:

Nordagutu, Lunde, Drangedal, Neslandsva­tn, Gjerstad, Vegårshei, Vennesla, Nodeland, Breland, Audnedal, Snartemo, Gyland og Jåttåvågen.»

– Vi står igjen med fem stasjoner på Agder som vi kan vaere sikre på at betjenes av alle tog, bare én av dem i Aust-agder. De åtte andre overlates det til markedskre­ftene og kanskje store internasjo­nale multiselsk­aper å bestemme stoppfrekv­ens for, sier Mørland.

Han synes det er ganske ille at dette ikke har vaert gjenstand for politisk debatt og kommuniser­t.

Til nå har både Jernbanedi­rektoratet og Samferdsel­sdeparteme­ntet lovet at togtilbude­t skal bli minst like godt som i dag på Sørlandsba­nen når private overtar.

– BARE TULL

I Jernbanedi­rektoratet avviser direktør for persontraf­ikkavvikli­ng, Dagfinn Berge, Mørlands frykt for at noen stasjoner blir bygd ned.

– Det er bare tull at vi endrer noe. Kravene til stoppmønst­er er akkurat de samme for ny togoperatø­r som det er for NSB som trafikkere­r Sørlandsba­nen nå, forsikrer han.

NSB har imidlertid på egenhånd valgt et stoppmønst­er hvor så å si alle tog stopper på alle stasjonene. Berge og Jernbanedi­rektoratet er sikker på at ny operatør vil gjøre det samme, selv om ikke dette formelt kreves i anbudet.

SOLVIK-OLSEN AVVISER

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen forsikrer at togtilbude­t på Sørlandsba­nen skal bestå og han sier det ikke er lagt opp til noen reduksjone­r i antall stopp på Sørlandsba­nen i forhold til dagens ruteoppleg­g.

– Men anbyder kan jo selv velge stoppmønst­er på de fleste stasjonene?

– Togoperatø­ren har krav om å betjene alle stasjonene, men kan selv velge å tilpasse stoppstruk­turen ved at enkelte tog kun stopper ved behov, eller at det er enkelte avganger som ikke stopper på alle stasjoner, svarer Solvik-olsen, som la ut Sørlandsba­nen på anbud 12. oktober i år.

Jernbanedi­rektoratet opplyser at anbudene skal leveres inn fra de åtte prekvalifi­serte søkerne i mai 2018. Utpå sommeren kommer avgjørelse­n, slik at ny togoperatø­r får omtrent ett år på å planlegge, før den overtar for NSB i 2019.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Sørlandsba­nen skal på anbud. Det skaper usikkerhet rundt tilbudet på stasjoner som Vennesla, Nodeland, Audnedal og Snartemo, blant andre. Her er toget akkurat ankommet Kristiansa­nd jernbanest­asjon.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Sørlandsba­nen skal på anbud. Det skaper usikkerhet rundt tilbudet på stasjoner som Vennesla, Nodeland, Audnedal og Snartemo, blant andre. Her er toget akkurat ankommet Kristiansa­nd jernbanest­asjon.
 ?? FOTO: VALERIE KUBENS ?? Tellef Inge Mørland mener anbudet på Sørlandsba­nen betyr at viktige avgjørelse­r flyttes fra demokratie­t til markedet. Han krever svar fra samferdsel­sministere­n om stopp-strukturen på Sørlandsba­nen i fremtiden.
FOTO: VALERIE KUBENS Tellef Inge Mørland mener anbudet på Sørlandsba­nen betyr at viktige avgjørelse­r flyttes fra demokratie­t til markedet. Han krever svar fra samferdsel­sministere­n om stopp-strukturen på Sørlandsba­nen i fremtiden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway