Fædrelandsvennen

Bekymret for rekrutteri­ng

-

●● Områdedire­ktør Knut-inge Klepp ved Folkehelse­institutte­t synes det høres flott ut at Vassmyra-rektoren tar grep for å stanse e-sigarettrø­ykingen ved skolen.

– Det viktig å vaere oppmerksom på hvilken effekt e-sigaretter kan ha for å rekruttere unge til nikotinavh­engighet og hvorvidt det vil kunne bidra til at unge begynner å røyke vanlig tobakk. Det bør både skole og foreldre vaere oppmerksom på slik at e-sigarett ikke er med på å ufarliggjø­re vanlig sigarettrø­yking, sier han.

Samtidig støtter institutte­t at regelverke­t endres neste år slik at salg av e-sigarett blir lov i norske butikker og også med nikotin.

– De aller fleste som bruker denne type sigarett er personer som ønsker å trappe ned eller slutte med vanlig tobakk. Da er det nesten uetisk å ikke øke tilgjengel­igheten og på den måten bidra til et skadedempe­nde produkt som e-sigarett tross alt er, sier han.

FAKTA Dette er e-sigarett

● En elektronis­k sigarett, også kalt e-sigarett, er et batteridre­vet elektrisk apparat som brukes til å simulere tobakksrøy­king.

● Den kan gi fra seg nikotin, men dette er ikke lov i salg i Norge før etter nyttår.

● Andre skadelige stoffer fra tobakk, som tjaere, er derimot lovlig i salg.

● E-sigaretten produserer en damp som kan inhaleres. Den ser ut som, føles som, og smaker omtrent som tobakksrøy­k.

Faerre røyker

● Stadig faerre røyker daglig i Norge. I fjor røykte 12 prosent, mot 13 prosent i 2015.

● Det er likevel en halvering i forhold til 2006 da 24 prosent røykte.

● Det er noe faerre kvinner enn menn som røyker daglig: 11 mot 13 prosent i 2016.

● Om lag 50.000 nordmenn bruker e-sigarett ukentlig eller oftere.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Elever på Vassmyra ungdomssko­le lurer seg ut i skogen for å smugrøyke e-sigaretter. Skolen er bekymret og har sendt brev til foreldrene for å få dem til å snakke med elevene om faren ved alle typer røyking.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Elever på Vassmyra ungdomssko­le lurer seg ut i skogen for å smugrøyke e-sigaretter. Skolen er bekymret og har sendt brev til foreldrene for å få dem til å snakke med elevene om faren ved alle typer røyking.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway